Marcus Karlberg.
Nyheter

Nästa generation Karlberg redo för nästa steg: ”Vill ta en plats i laget”

Jag tror de flesta minns eleganten och spelskicklige Mikael Karlberg. Fostrad i Surahammar men hade sin storhetstid i Björklöven, Leksand och inte minst i Schweiz. Nu börjar nästa generation Karlberg låta höras om sig. Det handlar om Mikael Karlbergs son, Marcus Karlberg. Förra säsongen gjorde han debut i Leksands A-lag.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 18-åriga forwarden är visserligen född i Dalarna, men det var i Schweiz och Kloten han började sin hockeykarriär.
– Jag kommer inte ihåg så jättemycket därifrån eftersom jag var så liten då. Pappa spelade där och jag var med på hallen mycket. Till slut ville jag också börja och jag var med på några träningar med barn i min ålder. Jag kommer inte ihåg om jag spelade någon match, men det var så allt började, berättar Marcus Karlberg då vi ses i hans hem på Åkerö i Leksand. För övrigt bara ett kort stenkast från Nashville-stjärnan Filip Forsbergs barndomshem.
– Vi flyttade hem till Sverige ganska lägligt innan jag skulle börja på förskolan här i Leksand. Jag hann väl inte få några kompisar där nere, men vi bodde grannar med Thomas Rhodin. Han har en son (Jakob) och jag hängde en del med honom.
– Direkt när jag flyttade hit började jag spela i Björnligan. Det var inte så mycket att fundera på eftersom jag redan hade börjat spela hockey nere i Schweiz. Jag älskade att vara i ishallen och kolla på pappas träningar och matcher så det var full rulle direkt.

Leksandstalangen har också en del bra minnen från tiden då hans pappa fortfarande spelade.
– Jag var på varje hemmamatch. Det här målet han gjorde i sin sista match (Södertälje borta) kommer jag självklart ihåg väldigt väl. Vi satt jättemånga här hemma i soffan och kollade.

Pappa Mikael Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Pappa är en ikon här i Leksand, hur har du upplevt att hantera den press som det trots allt innebär att växa upp som hockeyspelare under dom förutsättningarna?
– Jag har absolut inga problem med det. Jag är mig själv och ska ha min egen karriär. Han har haft sitt.
– När farsan var sportchef har det kanske varit lite svårare. Då jag spelade i J18 och Jens Nielsen tog upp mig i J20 och då jag sedan fick vara med i A-laget några matcher förra säsongen blev det automatiskt lite snack, men det var bara att stänga bort. Är jag där så har jag förtjänat det oavsett om pappa är sportchef eller inte.
– Sedan är det så att nästan alla mina kompisar här har haft en farsa som varit jättebra på hockey. Alla har lite samma situation. Sedan är det bra också för det finns ingen som hjälper mig bättre än farsan. Han kommer med råd och så vidare vilket är perfekt.

Det J18-lag Marcus Karlberg spelade med i Leksand innehöll en rad spelare som är ytterst lovande. En del av spelarna har inom hockeyn kända efternamn. Bland andra Dennis Finn-Olsson, Viktor Lodin, Axel Bergkvist och Kalle Eriksson. Lägg därtill Wilde Bröms, Erik Aterius, Tom Hedberg, Rickard Hugg med flera.
– Många av oss har hållit ihop sedan Björnligan. Finn-Olsson flyttade hit lite senare. Alla är bästa kompisar utanför. På somrarna spelar vi landhockey, men vi gör egentligen nästan allt tillsammans. Dessutom tränar vi jättemycket och har en väldigt bra lagsammanhållning.
– Vi har alltid tävlat hårt mot varandra. Smålagsspelen på träningarna har varit så att tränaren måste bryta för att det blivit för grinigt och fullt. Alla har alltid velat tävla och det är väldigt bra.

Marcus Karlberg tar mycket hjälp av sin pappa Mikael. Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se frågar om vem som är grinigast av killarna i juniorlaget ler Marcus Karlberg lite innan han erkänner.
– Jag vet inte, men jag har alltid haft ett hett temperament på isen så jag kanske är den värsta.

I Leksands jakt på en SHL-plats fick Marcus Karlberg testa på att spela i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Leksand mötte Vita Hästen borta och ”Lill-Challe” gjorde succé.
– Det hade gått bra i J20 och jag hade gjort en massa poäng där. ”Jensa” ringde och frågade om jag var redo. ”Då åker du med imorgon och spelar”.
– Jag blev ganska förvånad eftersom han ringde kvällen innan och jag hade inte alls tänkt på att jag skulle få den här möjligheten. Det var verkligen hur kul som helst och det var bara att ta chansen när jag fick den.

Marcus Karlberg svarade för ett mål i sin debut.
– Jag hade inte ens räknat med att få spela något eftersom jag var extraforward, men jag fick några byten. Fredrik Forsberg snodde åt sig pucken och drog in i zonen. Jag kom bakom honom och hade en rätt bra yta.
– Jag ropade till Fredrik, fick pucken och skickade bara iväg den på mål. Jag tänkte inte ens tänkt på att den kunde gå in, men det gjorde den…

Pass från Fredrik Forsberg, ett Åkerö-mål med andra ord?
– (Skratt) Exakt.

Det blev två matcher i Hockeyallsvenskan för Karlberg. Även om han helst hade velat spela fler matcher så känner han sig inte speciellt besviken.
– Det är tränarna som tar ut laget, vilka dom tycker är bäst. Dessutom hade vi jättemycket forwards förra säsongen så det var en väldigt stor konkurrens.
– Jag hade såklart hoppats på att få spela mer, men det var tufft med den konkurrensen. Det var bara för mig att acceptera.

Vilka erfarenheter tar du med dig från spel i Hockeyallsvenskan?
– Att spel inför publiken här hemma (Pantern) var hur coolt som helst. Att spela matcher som går på TV är ju inte heller något jag gör varje dag. Men framförallt att få vara med och se hur det är i riktiga eliten så jag vet vad jag har att jobba emot.

Med tanke på dina inhopp förra säsongen vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag har ganska höga förväntningar och vill ta en plats i laget. Jag tror att jag dessutom har en bra chans nu när vi är färre forwards och jag får träna på hårt i sommar.
– Sedan kommer jag säker få vara med i J20 också vilket jag också tror kommer att vara bra. Att få ta en mer ledande roll där så jag får båda delarna. Jag vill kunna ta kliv i båda lagen.

Konkurrenssituationen är tuff på forwardssidan även den här säsongen, vad vill du tillföra A-laget?
– Min fart, fläkt, energi och skridskoåkningen. Det är också därför jag är med, för att jag har bra fart och spelsinne.

Marcus Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det finns ganska många likheter i spelet mellan Marcus Karlberg och hans pappa, men på ett område skiljer det sig enligt Karlberg den yngre.
– Jag skulle säga att vi båda har ett bra spelsinne. Däremot låg han mer och avvaktade, väntade på pass medan jag åker mer och jobbar fram situationer. Jag skulle nog säga att jag jobbar mer än farsan, säger Marcus Karlberg lite skämtsamt och med ett skratt.

I sommar finns också möjligheten för ”00:an” att draftas av någon NHL-klubb.
– Egentligen har jag inte tänkt på draften så mycket. Jag räknar inte med att jag kommer att bli draftad, men det skulle vara väldigt coolt att bli det och då få åka över på en camp. Att tillhöra en NHL-klubb är hur stort som helst.

Kan du tänka dig att om något år åka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada?
– Det har jag inte tänkt på, men om en klubb skulle säga om något år att jag har en större chans att ta en tröja i NHL framöver om jag spelar där borta så skulle jag absolut överväga det.

Rickard Hugg stack över utan att vara draftad, kan du tänka dig att gå den vägen?
– OHL är också en jättebra liga så det skulle jag absolut kunna göra om dom skulle tycka det var det bästa för mig, men just nu trivs jag jättebra här hemma så jag har inte tänkt på det där ännu.

Vem får sitt stora genombrott i Leksand den kommande säsongen?
– Tor Immo som kommit hit gjorde jättemycket poäng förra säsongen i Troja. Han spelade juniorhockey här jag tror att han kommer att göra jättemycket poäng den här säsongen också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten