Sök
Solveig Neunzert.
SDHL

Hon är ett av Sveriges stora framtidsnamn: ”Alltid sagt att jag vill vara den första kvinnliga spelaren i NHL”

Hon är bara 18 år men ska till hösten gå in på sin fjärde säsong i SDHL för Djurgården. Då vill Solveig Neunzert hitta tillbaka till jämnheten i spelet som hon tycker inte riktigt fanns där förra säsongen.
– Det beror nog på många olika anledningar, men varför… Jag vet faktiskt inte. Det var bara väldigt upp och ner, berättar hon för hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Född i Holland, uppväxt i Schweiz och fostrad i Boo IF:s pojklag. Där har ni en av svensk hockeys stora framtidsnamn. Det handlar om Solveig Neunzert. För tre säsonger sedan skev hon på för Djurgården och sedan dess har den nu 18-åriga backen vunnit ett SM-guld och debuterat i Damkronorna.
– Det var lite skillnad mellan att spela med killarna i Boo och att komma till damerna i Djurgården, berättar Solveig Neunzert när vi slår oss ner på en trappa utanför Hovet i Stockholm.
– Skillnaden var framförallt spelet. Med killarna var det mer fysisk kontakt medan tjejerna är lite mer fokuserade på själva spelet. Jag hade inga problem i spelet med fysiska kontakten, men jag är en mer spelförande spelare.

Du är trots allt ganska fysisk i din spelstil.
– Ja, det är jag också och det har jag fått med mig från killarna.

BRA POÄNGSKÖRD

Solveig Neunzert kom till Djurgården inför säsongen 2015/16 och sedan dess har hennes utvecklingskurva pekat rakt uppåt.
– Jag har utvecklat väldigt mycket och har också haft flera olika tränare sedan jag kom hit. Först var det Jarred Cipparone och senaste säsongen Roger Öhman. Dessutom har jag haft en hel del olika tränare på hockeygymnasiet.
– Alla har lärt mig olika grejer där några av dom verkligen har gått in på detaljerna. På så vis har jag utvecklats mycket dels då på detaljer, men jag har även blivit lugnare i spelet.

Under sina 101 matcher i SDHL med Djurgården har hon svarat för elva mål och totalt 32 poäng, vilket är bra siffror för en 18-årig back. Styrkan i sitt spel tycker hon annars är vid sidan av det fysiska spelet spelförståelsen.
– Min styrka tror jag är spelsinnet. Jag har ganska bra koll på vad som händer ute på planen och jag är bra på att hitta spelarna. Det här med spelsinnet ligger nog kvar sedan jag spelade med killarna. När jag spelade där gällde att titta upp så jag inte åkte på någon smäll. Jag lärde mig att kolla upp och framförallt spela ett snabbt spel, berättar djurgårdsbacken som inte bara har tävlat inom hockeyn då hon var yngre.
– Jag har hållit på med många olika sporter. Hockeyn har ändå jämt varit mitt fokus. Sedan var det skidor och friidrott ett tag, men jag bestämde mig för hockey eftersom det är roligast.

Det hade inte heller varit helt omöjligt att vi hade fått sett henne i den alpina världscupen.
– Fotboll var inte min grej. Jag var faktiskt väldigt dålig på fotboll (skratt). Däremot var jag riktigt bra på skidor. Jag tävlade och vann ganska mycket. Även över dom som var äldre än jag. Skidåkningen fick jag med mig från Schweiz, men jag tyckte, som sagt var, att hockeyn var roligare så jag slutade med skidorna.

Har du ångrat det någon gång?
– Nej, aldrig. Nu blir det bara semester-åk med familjen och kompisar.

Året till ishockeyn, hade du koll på att det fanns damhockey då du växte upp eller hade du all fokus på att spela med killar?
– När jag var yngre måste jag nog ändå säga att jag hade mindre koll. Det var mer fokus på hockeyn med killarna då och koll på SHL-lagen.
– Sedan kom jag till Stålbucklan och alla camper som fanns. Då vet jag att jag blev medveten om att SDHL fanns.

ÅKTE UT MOT LULEÅ

Många hockeytalanger på damsidan har som barn haft spel i NHL som målbild. Solveig Neunzert är inget undantag.
– Jag har alltid sagt att jag vill vara den första kvinnliga spelaren i NHL. Det hade varit rätt så coolt och vem vet, det kanske kommer ha ha…

Solveig Neunzert. Foto: Ronnie Rönnkvist

Djurgården vann SM-guld för två säsonger sedan. Inför förra säsongen såg laget också väldigt starkt ut på pappret trots att man tappat en stjärnspelare som Tina Enström. Men säsongen slutade med att Djurgården åkte ur mot blivande svenska mästarna Luleå i semifinal.
– I slutet av säsongen då vi vann SM-guld kändes vi starkare som lag. Förra säsongen var vi inte lika starka som lag och det var väldigt splittrat.

På vilket sätt var det splittrat?
– Alla ville lite olika grejer. I spelet kanske det var lite kommunikationsproblem ibland. Jag tycker ändå att vi kom ihop ganska bra som lag i slutet, men vi kunde ha fått ut våra styrkor mer eftersom vi hade ett väldigt bra lag på pappret.

Roger Öhman var ny tränare för Djurgården inför säsongen. Givetvis påverkade det till viss del prestationen då det kommer in en ny röst på träningarna och matcherna.
-Självklart var det så eftersom det var något nytt. Vi hade två nya tränare och självklart var det tufft för dom att komma in i damhockeyn eftersom dom aldrig hade tränat damer tidigare. Först handlade komma in i allt nytt.

Tog det inte lång tid att spela ihop lag även guldsäsongen på grund av alla skador?
– Vi hade verkligen problem med skador vilket gjorde att vi inte riktigt kunde spela ihop oss. Det skulle jag säga att vi hade förra säsongen också och det var ett tag som vi spelade med väldigt få spelare. Givetvis försvårade det saken ännu mer.

”MOTIVATIONEN VAR INTE PÅ TOPP HOS ALLA”

Solveig Neunzert gjorde tre mål och totalt elva poäng på 36 matcher förra säsongen, en säsong som för övrigt tog henne hela vägen till Damkronorna.
– Jag tycker att min säsong var upp och ner. Jag brukar vara en spelare som är mer jämn.

Varför blev det så?
– Det beror nog på många olika anledningar, men varför… Jag vet faktiskt inte. Det var bara väldigt upp och ner.

Handlade det om några skador eller var det mentala bitar?
– Jag vet inte. Det kanske handlade om stämningen vi hade i laget. Vi hade ingen dålig stämning men den var konstig. Motivationen var inte på topp hos alla.

Du får ändå debutera i landslaget, hur upplevde du det här?
– Det var något nytt och väldigt kul att få testa på. Vi spelade mot finskorna och vann dessutom, vilket var väldigt skönt.
– Jag hade hört av tjejerna i laget som hade spelat i landslaget längre än jag att det var länge sedan vi hade slagit finskorna. Det gjorde att matchen blev speciell. Alla tjejerna var verkligen att ”nu ska vi verkligen vinna”. Det var kul att kunna bidra till att vi gjorde det.

TACKADE NEJ TILL ELITCAMPEN

I dagarna skulle Solveig Neunzert vara med på elitcampen i Norrtälje, men hon valde att tacka nej.
– Jag har väldigt mycket i skolan just nu. Jag går sista året på gymnasiet och jag läste upp vad jag har kvar sista två veckorna i skolan. Det var både mycket och viktigt. Då pratade jag med både Ylva (Martinsen) och mina lärare. Lärarna tyckte att jag skulle vara kvar i skolan samtidigt som det gäller att jag presterar bra för att få betygen jag vill ha. Då menade Ylva också att jag skulle stanna hemma och plugga i stället.

Hur tänker du kring att Ylva Martinsen släpper iväg dig till skolan istället för att vara på landslagsläger?
– Jag tycker att det är väldigt förstående av henne. Det känns riktigt skönt för det är ändå viktigt med skolan.

Vad har du för yrkesmässiga målsättningar vid sidan av hockeyn?
– Oj… svår fråga. Jag har inga specifika planer utan jag vill till att börja med ha en bra utbildning. Nu blir det en säsong till i Djurgården och jag kommer nog jobba vid sidan av då. Sedan kommer jag åka över till college, men det är inte klart vilken skola det blir.

Tror du att den dagen kommer då du kommer kunna leva på hockeyn?
– Det hade varit en dröm och sjukt skönt, men det är en lång väg dit.

Och svaret på frågan?
Ja, jag tror det kommer ske, avslutar Solveig Neunzert med ett leende.

Idag 15:15
Djurgårdens IF - IF Malmö Redhawks
1 1.91
X 4.20
2 3.80
Idag 15:15
Luleå HF - HV 71
1 1.80
X 4.20
2 4.20
Idag 15:15
Frölunda Indians - Färjestads BK
1 2.00
X 4.65
2 3.15
Idag 15:15
Örebro HK - Rögle BK
1 2.15
X 4.25
2 3.00
Idag 15:15
Linköping HC - Växjö Lakers HC
1 2.75
X 3.85
2 2.45
Idag 15:15
Skellefteå AIK - Brynäs IF
1 1.87
X 4.30
2 3.75
Idag 15:15
BIK Karlskoga - Karlskrona HK
1 1.61
X 4.75
2 4.40
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten