Sök
Robert Rosén har varit med länge i Växjö. Men nu är det dags för nya utmaningar.
Växjö Lakers HC

Han har varit med på resan från allsvenskan till dubbla guld – nu väntar ryskt äventyr: ”Väldigt bra för familjen”

Han har gjort elva säsonger i a-laget och funnits med nästan hela vägen från Hockeyallsvenskan till SM-guld. För en tid sedan blev det klart att stjärnan Robert Rosén drar till KHL och det är ett beslut som mognat fram.
— Det kändes som att vi var redo och att det var dags att testa något annat, berättar han för hockeysverige.se

Robert Rosén gjorde sin första säsong i Växjö redan 2005/06. Då var han ny från Alvesta och hade svårt att ta plats i det då allsvenska laget. Under säsongen blev han till och med utlånad till Division 1-laget Osby under åtta matcher. Därefter har det blivit tio säsonger ytterligare i Växjö för den nu 30-åriga forwarden, men till nästa säsong kommer han testa på KHL och spel för Sochi.
– Att jag skulle flytta utomlands och spela har egentligen varit en pågående process under flera år. Jag har känt att det börjar bli dags om jag ska testa något. Tankarna tog högre fart nu när säsongen var slut och jag fick lite mer tid att fundera, berättar Robert Rosén för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag hade funderat lite hit och dit ett bra tag och när säsongen väl var slut gick allt väldigt fort. Det kändes som att vi var redo och att det var dags att testa något annat.

FAMILJEN FLYTTAR MED

Ny klubbadress vart alltså Sochi i KHL.
– Jag pratade både med (Viktor) Fasth och (Richard) Gynge lite. Dom har sagt att Sochi är ett fint ställe att vara på.
– Det är bra väder och fräscht där. Man byggde upp mycket nytt inför OS (2014). Hockeymässigt känns det väldigt spännande att få testa en ny liga. Nu vet jag inte jättemycket om Sochi, men det känns ändå som en ganska bra klubb att komma till.

Robert Rosén har flickvän och barn och familjen kommer flytta med honom till Ryssland.
– Tanken är att dom ska testa hur det funkar att bo där. Jag tror inte att det ska vara några problem. Det var också en stor anledning till att jag valde Sochi, att jag hade hört mycket gott om stället. Det ska vara helt okej att bo och vistas där och väldigt bra för familjen.

Du blir antagligen ensam svensk i klubben, hur ser du på det?
– Egentligen spelar det inte så stor roll. Klart att det hade varit skönt att ha någon svensk till där, men det finns andra importer också som jag kan prata engelska med fullt ut.
– Sedan vet jag inte hur engelskan är bland dom ryska spelarna i laget, men dom kan säkert lite engelska också.

Har du i bakhuvudet att du själv kanske ska passa på och lära dig lite ryska då du ändå är där?
– Lite måste jag ändå lära mig. I alla fall bokstäverna så jag har ett lite hum om orden. Sedan kommer jag kanske inte prata flytande ryska, men jag tror att jag kommer försöka lära mig lite av grunderna i alla fall.

Robert Rosén i Växjös tröja 2009. Foto: Bildbyrån

Du har följt med Växjös utveckling under tretton år, även om du gjort kortare utflykter till Modo och AIK, vad är det unika med den här relativt unga klubben?
– Drivet rakt igenom. Ingen är nöjd med att bara vinna utan man vill vinna igen och igen. Hela tiden vill alla i klubben hitta saker man kan göra bättre.
– Det här gäller även på kontoret, hur dom vill jobba för att göra klubben bättre och stabilare. Likadant är det med sportsliga grejerna och tränarsidan, man vill alltid sträva efter att bli bättre.

Märks det här drivet även hos folket i staden Växjö?
– Jag vet inte, men det är ett väldigt engagemang kring föreningen. Alla snackar hockey och tycker det är skitkul med Lakers, folket går och kollar på matcherna och så vidare. Det här innebär också en knuff i rätt väg, att det är folk som bryr sig. Då vill vi ge något tillbaka till dom genom att spela en bra hockey. Jag får energi av att det är ett så stort intresse för Lakers.

För mig har Växjö alltid varit en fotbollsstad, har det där svängt lite sedan hockeyn växt i stan?
– Ja, det skulle jag nog säga. Det är ett enormt intresse kring hockeyn. Sedan är Öster i sig väldigt starkt. Förr i tiden var Öster nummer ett så jag tror att dom fortfarande är ganska starka i Växjö, men hockeyn har kommit rekordsnabbt och skjutit i höjden i intresse.
– Jag skulle nog säga att Växjö nu är mer en hockeystad än en fotbollsstad men jag tycker att Öster står sig rätt starkt också.

SAM HALLAM HAR BETYTT MYCKET

En som har betytt mycket för Växjö Lakers utveckling som lag och delvis också förening är lagets coach, Sam Hallam.
– Han har såklart betytt enormt mycket för klubben. Sam är väldigt noggrann och taktiskt kunnig. Han kan ändra en taktik under en match. Om han märker att det är något som inte går i lås så är han snabbt där och ändrar mitt under matchen. Han ser små detaljer i motståndarnas spel som han kan utnyttja.
– Dessutom har han en filosofi att man får misslyckas samtidigt som han vill att varje spelare ska spela sitt spel. Det är något jag också tror på i längden. Det ger ett förtroende och en trygghet i varje spelare. På så sätt får man oftast ut det bästa av varje individ.
– Sedan är det ett ledarteam och alla har sin del i allt, men givetvis har Sam en jättestor del i framgången för Lakers.

Sam Hallam. Foto: Bildbyrån

Sam Hallam har också betytt mycket för Robert Rosén som hockeyspelare och dom båda har alltid haft en god relation till varandra.
– Jag tycker vår relation har varit jättebra. Han har många bra punkter som jag tycker en tränare ska ha. Framförallt, som jag sa, har jag fått spela mitt spel. I mitt fall handlar det om att jag ibland spelar med lite små marginaler och kanske slår någon lite svår passning ibland.
– Hela tiden har jag känt att jag fått spela mitt spel och fått misslyckas. Det gör ingenting om jag missat passen eller vilken grej det nu var. Han har tillåtit det vilket har gett mig ett otroligt självförtroende och bra flyt i mitt spel.

Ni har en hyfsad säsong bakom er, vad är det som tar er hela vägen till guldet?
– Givetvis har vi haft ett otroligt bra lag rakt igenom. Sedan tycker jag att vi har varit väldigt bra på att pusha oss själva. Vi har inte slagit oss till ro. I stället har vi hela tiden velat bli bättre och gjort dom små grejerna väldigt noga. Dessutom har vi även jobbat jättehårt.
– Vi kanske har haft det mest ”skillade” laget i serien, men jag tycker också vi har varit ett lag som jobbat otroligt hår varje kväll för att kunna utnyttja våra ”skills” på bästa sätt.

TAKTIKEN VAR GRUNDEN TILL FINALKROSSEN

Växjö krossar fullkomligt Skellefteå i finalserien och vinner med 4-0 i matcher. Grunden till det tror Robert Rosén delvis ligger i det taktiska.
– Klart att det var en del taktiskt. Vi fick klara direktiv på hur Skellefteå gillade att spela och hur dom kommer agera. Det var vi förberedda på och kunde utnyttja. Givetvis hade vi också ett otroligt ”stäm” rakt igenom hela laget. Vi hade även en otrolig utdelning och var effektiva framåt. Dessutom var vårt boxplay fantastiskt och vi släppte inte in ett enda mål där.

Du är på väg och träna nu, men hur kommer sommaren se ut fram till det du åker till Sochi?
– Jag kommer i dagarna dra igång med sommarträningen på allvar. Sedan kommer jag antagligen köra lite med Växjö under sommaren så jag ändå får träna med ett lag. Det känns roligare än att köra själv hela tiden. Jag tror med andra ord att det kommer bli en ganska vanlig sommar med liknade den sommarträning jag har kört tidigare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten