ÖVRIGT

Första vinnaren av Guldpucken – Old School Hockey Åke Lassas

ANNONS

En av svensk hockeys stora backar och tillika pionjärer för ishockeyn i Siljansbygden var Åke Lassas. I veckans Old School Hockey står Leksandslegendaren i centrum.

Åke Lassas kom att debutera i Leksands IF redan 1940, alltså samma år som Sovjetunionen flygbombar Finland i andra världskriget, Per-Albin Hansson är statsminister och Winston Churchill tillträder som brittisk premiärminister. Det hör också till saken att Leksands första hockeymatch kom att spelas 16 januari, 1938, en klassiker i fyra perioder mot Mora IK som vanns av Leksand med 11-0. Dock var alltså inte Åke själv med i matchen.

Åke var inte ensam i familjen om att vara framgångsrik inom hockeyn. Hans bröder, Nils och Björn (Lollo) kom även dom att nå relativt stora framgångar. Exempelvis spelade ”Lollo” vid nio tillfällen med Tre Kronor. Bröderna Lassas pappa Lassas Anders Eriksson var för övrigt med att starta upp Leksands IF redan 1919.
– Jo, så var det, skrattade Åke Lassas och fortsatte:
–  Jag antar att far vår betydde en hel del för föreningen, men nu var det så länge sedan. Herregud det är 90 år sedan nästa år, berättade Lassas vi sågs och jag fick en pratstund med honom i mars 2008. I april 2009 kom beskedet att Åke Lassas hade gått ur tiden efter en tids sjukdom.

Åke Lassas kom att vara Leksands IF trogen under hela sin storhetstid i ishockey vilket kom att innefatta 23 A-lagssäsonger.
– Det blev bara ett kortare gästspel med Karlstad/Göta då jag gjorde lumpen i Kristinehamn berättade Åke vidare. Sen hjälpte jag väl till i Orsa IK under någon säsong efter Leksandstiden, men det var i division tre.
– Jag satt och pendlade med bilen fram och tillbaka mellan Leksand till Orsa tillsammans med Ingmar Lysén tre till fyra gånger i veckan och det blev jobbigt. Efter den utflykten jobbade jag istället vidare inom Leksands IF. Jag hade också mitt glasmästeri där som skulle skötas. Då gick det inte att pendla.

Hur kom det sig att det blev hockey för dig?
– Vi hade ingen is hemma vid Kärringberget där jag bodde utan vi åkte skridskor på en liten vik i Dalälven som kallades Havadet, men heter Avandet. Det var väl där allt började kan man säga. Det blev hockey på vintrarna och sedan sparkade vi boll på somrarna. Annars var bandyn den starka sporten vintertid i Leksand innan hockeyn kom.

Anna-Greta Lassas, Åkes fru:
– Äldst av syskonen som växte upp på Lassasgården inne i Noret var Ivar. Han var född 1915. Sedan kom i tur och ordning John, Anna-Lisa, Mia, Ruth, Åke ”Nisse” och Björn. Några av syskonen dog redan som mycket unga.
– Åke växte upp på Lassasgården. Familjen hette egentligen Lasses, men flera av syskonen bytte namn till just Lassas. Åkes farfar, Lasses Erik Jonsson, kom från Hjortnäs-Heden, men när Åkes far, Anders, träffade Tora, som var från Västanor och då hette Nilsson, flyttade dom in i det som kom att kallas Lassasgården.

Lassasgården.

Även om det var mycket hockeyprat hemma på Lassasgården så var han inte helt bortkommen som fotbollsspelare heller.
– Jag var nära att skriva på för AIK som fotbollsspelare, men bror min, Ivar, som bodde i Solna då avrådde mig å de bestämda för att skriva på för ”svartfötterna” som han kallade AIK, skrattade Lassas.
– AIK är en fin klubb det med, men jag har alltid haft mitt hjärta i Leksand. Det började med att jag och Bror Mellberg (senare proffs i Genua) hade varit på läger för morgondagens män ute på Bosön. Båda två fick anbud från AIK och jag var upp på deras kansli för att träffa ”Putte” Kock och George Raynor, men eftersom min bror inte gillade AIK så tackade jag faktiskt nej.

Foto: Rekordmagasinet.

Som 16-åring fick Åke Lassas hoppa in och spela med Leksand. Det fanns inga juniorlag eller liknande i Leksand då. Oftast var det killarna som byggde upp sargen på Siljansvallen som var med och spelade. Åke var en av dom. Virke till sargen hade klubben fått köpa billigt från Norsbro Snickerier. Dessutom fick killarna låna slangar från Brandstationen nattetid så man kunde spola upp isen.
– Jag var faktiskt inte back i början utan forward, men vilka jag spelade med i samma kedja minns jag inte. De som var med i laget på den tiden var Ingemar ”Strömmingen” Söderberg i målet. Lok-Karl Johansson och Bertil ”Krabbo” Bröms var backar. Sedan var det jag, Anders Brisell, ”Stickan” Lyck, ”Kalle” Juvas och Einar Jonsson som var forwards. Ni vet på den här tiden var vi så vältränade, så vi bytte inte så ofta ha ha…
– Back blev jag redan efter något år. I början spelade jag i lag med ”Nisse” Holfve och senare med Vilgot Larsson. Två mycket fina killar, berättade Åke Lassas som var en förebild för många som bodde på orten men även flyttade dit.

Stig Påvels:
– Jag flyttade till Leksand från Stockholm då jag var tio år. Där hade jag spelat för Flemingpojkarna, en liten klubb från Stadshagen som jag själv hade varit med och startat. Redan då jag kom till Leksand var hockeyn väldigt stor där och Åke var många unga killars förebild.

Hur har hockeyn utvecklats från den tiden du debuterade i Leksands IF till idag?
– Oj oj oj… Det är två helt olika sporter måste jag säga. När jag började med ishockey spikade pappa fast medar på mina kängor när vi skulle åka. Så är det väl inte idag kan jag tro (skratt). Sedan började Konsum här i Leksand sälja några skridskoskenor fastsatta på någon form av gummisko som blev likt disktrasor kring fötterna när de blev blöta. Ishockeyn var annorlunda på många sätt då. Till exempel fick inte forwards tackla i anfallszonen, vilket fick spelet att vara mycket annorlunda.
– Ett par höstar körde vi till en tjärn som låg mellan Orsa och Älvdalen där det frös till is tidigt. Där skottade vi av den ena halvan och det kunde hända att Mora var där samtidigt så dom skottade av den andra halva. Sedan riggade vi upp en stor fotogenlampa som gav oss lite ljus så vi kunde träna några timmar.

Efter ideliga avslag hos kommunalnämnden i Leksand om pengar till en konstfrusen bana på isstadion bestämde sig Åke Lassas och övriga inom Leksands IF att börja en egen insamling. Mer eller mindre hela bygden ställde upp för klubben. Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Helge Berglund, reste upp till Leksand för att inviga den nya konstfrusna banan.
– Jag glömmer aldrig stunden då Helge Berglund invigde banan. Den 17 november 1956 är ett datum som jag håller nära mitt hjärta. Den här dagen betydde så oerhört mycket för mig, men inte minst för hockeyn i Leksand.

När blev egentligen hockeyn stor i Leksand?
– Jag måste nog säga att det var när vi gick upp i högsta serien första gången 1948. Vi hade kvalspelat mot Karlbergs hockeypojkar i sista matchen och vunnit med 4-0 nere på Kristinebergs IP i Stockholm. Ingemar Söderberg hade varit helt fantastisk i målet. Det kom att bli hans sista ishockeymatch då han kom att emigrera till USA på våren och bosätta sig där för gott.
– Vi började väl matchen ganska dåligt, men efter att (Stig) Påvels gjort 1-0 så spelade vi mer avslappnat.
– Då vi kom hem med tåget till Leksand var det säkert 4-500 personer där och mötte upp oss. Dom hade tidigare stått uppe på Siljansvallen och lyssnat på ett referat från vår match via någon radioutsändning. Efter det här så förknippar alla man träffar Leksand med ishockey.

Bakre fr v Ingmar Lysén, Stig Påvels, Pelle Jacobson, Björn ”Lollo” Lassas, Anders Brisell, Gunnar Hedbys. Nedre fr v: Einar Jonsson, Åke Lassas, Sven Allard, Nils Holfve, Sigge Bröms.

Vad är din största framgång som ishockeyspelare?
– Det måste nog ändå vara då vi vann division två med Leksand 1948, men jag höll på fram till 1963 så det finns så många andra fina framgångar med både med Leksand och Tre Kronor. Jag glömmer, som sagt var, inte när Svenska Ishockeyförbundets ordförande Helge Berglund invigde vår första konstfrusna isbana i Leksand eller då första hallen stod klar 1965 efter att så många i föreningen och på orten jobbat hårt för att förverkliga våra mål. Dom båda stunderna är verkligen fina ishockeyminnen för mig.
– En annan stor framgång är VM 1949. Jag och Hans ”Stöveln” Öberg från Gävle var lite banbrytare då vi togs ut i VM-truppen. Det hade bara varit spelare med från klubbar kring Stockholm och Södertälje tidigare så det var extra kul för oss båda.

Åke Lassas kom at spela 94 A-landskamper.
– Min första VM-turnering var 1949 i Stockholm. Sedan var jag med i London 1950, Prag 1951, OS i Oslo 1952, VM 1954 i Stockholm, 1955 i Krefeld och 1956 i Cortina OS. Sedan var det slut. Året därpå vann Tre Kronor guld och då tyckte förbundsgubbarna att jag var för gammal för att vara med.
–  Jag spelade oftast i par med Åke ”Plutten” Andersson från Hammarby IF eller Sven Thunman från Södertälje SK. Thunman blev för övrigt senare allsvensk hockeydomare.

Nils, Åke och Björn Lassas.

För gammal?
– Jag var 33 år då, men ärligt talat så kom jag inte riktigt överens med ledarna i Tre Kronor. Herman Carlsson och Folke ”Masen” Jansson var ledare i AIK och jag hade tidigare tackat nej till spel i AIK i både fotboll och hockey. Det gjorde väl mig inte så populär hos de båda.

Sven Tumba har tidigare berättat för Old School Hockey om Åke Lassas inträde i Tre Kronor
– Då Lasse Pettersson, Hans ”Stövlen” Öberg och Åke kom med i landslaget hade vi inga som helst problem med att dom inte kom från Stockholm. Tvärtom så var det ”lattjo” med några nya ”plyten” i laget. Åke var en riktig klippa och fast han inte var speciellt storväxt var han lika stark som Lasse Björn.
– Vid OS 52 skadade jag Åke. Jag minns inte exakt hur det gick till, men jag var klumpig nog att åka på honom så båtbenet i handen gick av. Om jag inte minns helt fel så kunde inte Åke spela något mer i den turneringen.

VM 1949 kom inte bara att bli Åke Lassas första landslagsturnering. Den kom även att kallas för ”Slaget om Stadion” efter att grindarna gett vika då publiken ville komma in på arenan för att se Sverige mot Kanada. Kanadensarna hade dagen innan matchen mot Sverige svarat för en ganska ful match mot Tjeckoslovakien och folk vallfärdade nu till Stadionborgen för att se dessa råskinn.
– Matchen slutade oavgjort (2-2) och jag satt på läktaren. Polisen hade uppmanat i högtalarna att folk skulle besinna sig vid entréerna och på läktarna så det inte skulle bli några ytterligare olyckor.
– När väl matchen började kom den att bli den snällaste i hela turneringen och jag kan inte dras mig till minne att det skulle varit speciellt många utvisningar.

Facit från ”Slaget om Stadion” blev att arton personer fick föras till sjukhus.

Tidigare har Lars-Gunnar Björklund berättat för hockeysverige.se och Old School Hockey om en kul incident från turneringen.
– Det var mitt första VM som jag såg, 1949 i Stockholm. Då var Danmark med och fick det tvivelaktiga nöjet att möta Kanada på Stockholms Stadion. Det blev 47-0 till Kanada. På den här tiden fanns det inga jumbotroner. Däremot en triangulär där ställningen skulle anges med mannakraft. Och värre jobb har aldrig en vaktmästare haft. Han sprang runt tavlan som en energisk ekorre och plockade siffror.
– Hans prestation möttes med högljudda hejarop och när domaren blåste av matchen hade siffergubben bytt 153 siffror.

Åke Lassas var även med vid VM-turneringen 1951 som spelades i Paris och som innebar silver för svenskarna. Lassas var femte back bakom storstjärnorna Åke ”Plutten” Andersson, Rune Johansson, Sven Thunman och Börje Löfgren. Han deltog dock i samtliga matcher även om han vid några av matcherna inte fick någon speltid. Vid en av matcherna inträffade något som gjorde den alltid så lugne masen både upprymd och glad.
– Hej Åke, ropade någon på svenska från läktaren. Det var inte mycket folk på plats så jag såg på en gång att det var Rune Lindström (Som bl a skrev Himlaspelet) hemifrån Leksand som hade tagit sig in på arenan. Jösses vad glad jag blev att se honom på plats där.

Åke Lassas och Lennart Svedberg

Du var omtalad del för din skridskoskicklighet och dels för dina hårda tacklingar. Hur tränade du upp just de egenskaperna?
– Man säger att jag åkte skridskor både framlänges och baklänges lika snabbt. Jag vet inte om det stämmer, men vi tränade skridskoåkning jämt. Jag vet att Vilgot Larsson till exempel åkte nästan varje dag på vintern fram och tillbaka på Siljan mellan Leksand och Rättvik.
– Just intresset för tacklingar, som inte var alldeles vanligt då, kom nog efter att vi mötte kanadensiska flygare som var stationerade i Falun men även efter de matcher vi spelade mot brittiska lag som även de var kanadensare. Jag var fascinerad över deras kunskap i tacklingskonsten och tog väl efter en del.

Du vann Guldpucken redan 1956. Vad betydde det priset för dig?
– Det var ingen stor grej då och jag minns faktiskt inte på vilka grunder jag fick den men jag fick ta emot utmärkelsen hemma i Leksand av Börje Lantz på Aftonbladet. Idag är jag oerhört glad och stolt över utmärkelsen.

Om du skulle plocka ut ett All Star team då Åke, hur skulle det se ut?
– Då får det bli ett Leksands All Star team med Christer Abris i mål och hans bror Thommy tillsammans med Vilgot (Larsson) som backar. Vad tror du om en kedja med Nisse Nilsson, ”Sigge” Bröms och ”Stickan” Påvels till det?

Åke står idag staty utanför Tegera Arena.

När jag gjorde den här intervjun med Åke hade hälsan redan börjat svika och då jag frågade om hur han följde sitt Leksand blev svaret:
– Jag försöker gå på så många matcher som möjligt i nya hallen. Men hälsan stoppar mig lite fast nog följer jag killarnas framfart i både tidningar och tv.

Åke Lassas har sin matchtröja med nummer 2 hissad i Tegera Arena som ett tack till klubbens kanske viktigaste person genom alla tider. Tröjhissningen skedde samtidigt som en annan mycket stor leksing, Jonas Bergqvist, fick sin tröja nummer 18 hissad.
– Jag och Jonas trodde vi skulle göra ett symboliskt nedsläpp bara, men så var det inte. Det var ett erkännande som jag inte kan uppskatta nog mycket.

Den 16:e april 2009 kommer beskedet att en av svensk ishockeys riktigt stora personligheter och spelare Åke Lassas har somnat in. Nu ligger han tillsammans med en rad andra hockeystorheter till ro på Leksands kyrkogård. Han blev 84 år.

(Några av citaten är hämtade ur Lars Ingels och Pelle Marklunds hyllningsböcker till Leksands IF.)

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 06 december
18:00 Pardubice - Lukko Champions Hockey League
19:00 Nybro - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
torsdag 07 december
01:00 Florida Panthers - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 St Louis Blues - Vegas Golden Knights NHL
03:30 Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes NHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games