STÄNGS AV. Supportrarna som häcklade Devante Smith-Pelly med rasistiska tillmälen i helgen är inte välkomna att återvända till United Center i Chicago.
Washington

NHL-klubben sätter ned foten mot rasisterna: ”Inte välkomna tillbaka”

ANNONS

Den rasistiska incidenten under helgens möte mellan Chicago och Washington får konsekvenser. Nu meddelar Blackhawks att de supportrar som hånade Capitals forward Devante Smith-Pelly med rasistiska tillmälen inte är välkomna tillbaka till United Center.
– Man kanske skulle tro att folk har förändrats efter alla år, men rasismen finns fortfarande i samhället, säger Blackhawks forward Anthony Duclair, lagets enda färgade spelare, till The Athletic. 

Det var under lördagens möte mellan Chicago Blackhawks och Washington Capitals som fyra supportrar intill gästernas utvisningsbås skämde ut sig. Efter att gästernas färgade forward Devante Smith-Pelly hamnat i utvisningsbåset skrek åskådarna ”basketball” åt honom upprepade gånger.

Smith-Pelly agerade kraftfullt på händelsen och åskådarna kastades ut ur arenan för sitt beteende. Men det stannar inte där. Under gårdagen kom beskedet att Chicago Blackhawks portar supportrarna från framtida matcher i United Center. Det uppger hockeyskribenten Mark Lazerus, Chicago Sun-Times, på Twitter.

I ett pressutskick skriver klubben att ”rasistiska kommentarer och annat olämpligt uppträdande inte tolereras av Chicago Blackhawks”. De har också kontaktat Smith-Pelly och Washington Capitals och bett om ursäkt för det inträffade.

”MYCKET MER RASISM I SAMHÄLLET ÄN NI KAN TRO”

Dagarna efter incidenten har reaktionerna runt omkring i NHL varit fyllda av besvikelse. Inte minst från andra färgade spelare. Just den här månaden driver NHL dessutom kampanjen ”Hockey is for everyone”, vilket ska vara en manifestation för mångfald i sporten oavsett om det handlar om etnicitet, sexuell läggning eller religiös övertygelse.

Forwarden Anthony Duclair, som kom till Chicago från Arizona Coyotes tidigare under säsongen, är den enda färgade spelaren i Blackhawks just nu. Till The Athletic säger han att lördagens händelse är frustrerande, men samtidigt inte överraskande.
– Man kanske skulle kunna tro att folk har förändrats efter alla år, men rasismen finns fortfarande i samhället. Jag är glad att det här fångades på kamera och att människor reagerade, för det är helt oacceptabelt om jag ska vara ärlig, tycker Duclair.
– De här fyra personerna tänker på ett visst sätt. Men det är inte bara de här fyra personerna, det är många fler än så. Det är mycket mer rasism i samhället än man kan tro.

Han är samtidigt imponerad av Devante Smith-Pellys reaktion och modet han hade att stå upp när han utsattes för de rasistiska hånen.
– Han hade all rätt att bli förbannad och han stod på sig. Det är en signal till alla i samhället att vi inte tänker tolerera det längre, säger Anthony Duclair.
– Det handlar inte bara om färgade personer, utan alla. Det spelar ingen roll vilken religion, övertygelse eller nationalitet du har. Jag tycker att alla ska behandlas lika.

”PINSAMT ATT SÅDANT HÄR FORTFARANDE HÄNDER”

Devante Smith-Pelly har fått ett stort stöd efter händelsen. Hans egen coach i Washington, Barry Trotz, gick ut och kallade incidenten för ”vidrig” direkt efter matchen. Smith-Pelly själv fick frågan om just ”basketball” var ett rasistiskt hån han hade hört tidigare och medgav att han hade det.
– Det är rätt uppenbart vad det betyder och det är egentligen bara ett ord som behövs, oavsett om det är det ordet eller något annat, sade forwarden i en intervju som Capitals lade ut på sitt Twitterkonto.

Philadelphia Flyers forward Wayne Simmonds twittrade ett svar till videon där han skrev att det är ”rätt pinsamt att sådant här fortfarande händer. Det chockar mig dock inte, vilket är det sorgligaste av allt. De där personerna borde bli bannlysta från varje rink i hela NHL”.

Simmonds har själv utsatts för händelser med rasistiska förtecken under sin karriär. Under en träningsmatch i London, Ontario i september 2011 kastade en åskådare in en banan på isen när Simmonds skulle slå en straff.

Ett drygt år senare, under NHL-lockouten, spelade Simmonds i tjeckiska ligan när supportrar skrek rasistiska tillmälen till honom under en match mellan hans Liberec och Chomutov. Åtta supportrar identifierades, drogs inför rätta och bannlystes från att besöka idrottsevenemang under ett år som straff.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL