Sök
Simon Olsson tillsammans med Andreas Johnsson till höger.
SHL

Ett år sedan han slutade – så är livet för Simon Olsson i dag: ”Det bara kokar i mig”

Det har gått ett år sedan den tidigare Rögleforwarden avslutade sin karriär. Blott 27 år gammal lade Simon Olsson skridskorna på hyllan. I stället valde han att satsa på agentkarriären. För hockeysverige.se berättar han hur det varit det senaste året sedan han tog det stora beslutet och hur det är nu.
– I början var det tufft. Det kanske var det tuffaste beslutet jag har tagit, säger Olsson.

I december 2016 kom det oväntade beskedet att 27-årige Simon Olsson lägger av med ishockey. Han var mitt inne i en brinnande säsong med det tyska laget ESV Kaufbeuren när han plötsligt kom till insikt med beslutet. Anledningen: han skulle börja som agent för firman AC Hockey.
– Jag fick ett meddelande från Patrik Aronsson och Patrik Carnbäck om att de ville träffas. Jag var inte helt hundra på om det hade med min situation i Tyskland att göra. Men jag fick en känsla av att det kunde handla om den här yrkesrollen, berättar han för hockeysverige.se.

När Olsson sedan hade haft mötet kom de överens och han tog genast avsked från sin tyska klubb. Karriären var därmed över.
– I början var det tufft. Jag satt på ett kontrakt med dem och skulle försöka förklara mitt beslut. Det var kanske det tuffaste beslutet jag tagit. De trodde inte på mig först. Jag fick verkligen stå på mig för att stå fast vid beslutet, för de ville inte att jag skulle lämna. Jag ledde lagets interna poängliga och lite sådant.

”DET HÄR JOBBET VAR FÖR MYCKET DET JAG VILLE”

Men trots att han höll en bra nivå som professionell hockeyspelare var han fast bestämd på vad som skulle göras härnäst.
– Det var tufft att sluta. Bästa klubben i ligan ringde och ville ha mig. Då fick man sig en tankeställare. ”Ska jag verkligen lägga av? Jag är ju ganska bra på det jag gör?”
– Men samtidigt så kändes det ovisst varje år man spelade i Hockeyallsvenskan bland annat. Det här jobbet var för mycket det jag ville. Alla har sagt att det här passar mig väldigt bra och att jag borde hålla på med det. Jag har fått väldigt mycket stöd från familjen, framför allt min farfar.

Nu har Simon Olsson, 28, sysslat jobbat i verksamheten i ungefär ett år. Men agent är han inte än. Han utbildas av sin firma, AC Hockey.
– Man gör utbildningen ute på fält. Jag ska vara ute på marknaden ett visst tag innan jag blir agent. Efter man varit ute på fält går man en kurs där man senare får göra ett prov. Godkänd där och licensen är din.


Simon Olsson och André Burakovsky. Foto: Privat

”JAG HAR KOMMIT NÄRA MÅNGA AV DEM”

Eftersom att han varit ute på marknaden mycket har han knutit goda kontakter med många spelare som är firmans klienter.
– Jag får behålla så jäkla mycket av den sporten jag älskar med det här jobbet. Jag är i ishallen varje dag och möter spelare och ledare, man har kvar det här omklädningsrumssnacket. Jag brukar påminna juniorerna som är våra klienter att de har sådan drömchans. Jag gläds mer åt deras framgångar än vad jag gjorde åt mina under min egen karriär.
– Man får gå på matcher överallt och gå ner och tjöta lite med spelarna. Ge dem feedback och prata om egentligen allt möjligt. Jag har tagit extra ansvar för de yngre killarna och det tycker jag är skitspännande. Jag har kommit nära många av dem, säger Olsson.

Har man mer förståelse för hockeyspelare som agent när man själv har spelat?
– Ja, det har man. Har du varit med i det så vet du hur man tänker. Du vet hur saker och ting fungerar och vad som krävs. Du har så mycket olika erfarenheter och det betyder oerhört mycket, förklarar han samtidigt som han fyller i vad själva yrket går ut på.
– Du måste älska att se individer utvecklas. Sådant skojar man inte bort. Du måste kunna se vilka som är talanger och vilka som en dag kommer kunna bli NHL-spelare. Det är i slutändan vad allt handlar om egentligen. Det är viktigt att alla spelare går igenom en svår period. Då kan man förstå och då finns du där. Det finns olika perioder där beslut går emot dig. Du kan vara arg eller besviken och tycka saker är orättvist. Man vill jobba med bra karaktärer. Det vet man själv att man inte alltid har varit.

Jobbet kräver mycket tid och är närmast ett 24 timmar-om-dygnet-jobb. Men det tycker han är bättre än att bara sitta framför tv:n.
– Jag menar, jag får jobba med hockey. Jag är hellre i ishallar dygnet runt än att sitta framför tv:n och titta på hockey. Man har den här adrenalinkicken kvar när man sitter på läktaren och ser introt. Det bara kokar i mig.


Foto: Bildbyrån/Emil Malmborg

”FÅR BEHÅLLA DET SOM ÄR DET VIKTIGASTE FÖR MIG”

Saknaden av den aktiva spelarkarriären finns knappt där för Simon Olsson. Han menar att det här jobbet får honom att inte ens tänka på vad han hade när han själv spelade.
– Det går nog inte riktigt att förklara. Jag är i ishallar hela tiden. Jag får samma känsla när andra lyckas. Det har inte riktigt försvunnit det där. Nånstans gör det mig inget, men det kanske blir värre framöver. Men jag känner att jag får behålla det som är det viktigaste för mig. Jag får behålla engagemanget och känslorna. Det är så jäkla svårt att förklara. Det är många som får sluta på egen hand på grund av kroppen, och det är nog värre.

Lite av hockeyspelandet får ändå den tidigare Röglespelaren vara med om. Men en comeback på högsta nivån är helt uteslutet.
– Jag spelar på hög nivå med Frölunda All-Timers med bland andra Patrik Aronsson och Jerry Persson. Det är det högsta jag kan komma. Där får jag dessutom dominera lite, skrattar han.

På matcher som han går på brukar folk komma fram – vilket han gläds åt. Att snacka hockey går alltid hem.
– Det finns folk som vill prata gamla matcher och vad man gör nu, det är bara roligt. Man känner sig ihågkommen och det är skitkul. Jag vill prata hockey.

Är det inga som slänger ur sig elaka kommentarer?
– Jag skapade en del känslor på planen och framför läktaren. Jag minns att jag stod framför Leksandsklacken förut, och då kanske man inte var så omtyckt. Så det har hänt någon gång att någon sagt att jag skulle ta en fajt med Bibic-bröderna. Men jag kan säga att det hade varit som att kasta sten i glashus – med tanke på den storleken jag har.

Idag 19:00
BIK Karlskoga - IF Björklöven
1 3.00
X 4.40
2 2.00
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Mora IK
1 2.40
X 4.00
2 2.55
Idag 19:00
Kristianstad IK - Karlskrona HK
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Södertälje SK
1 2.15
X 3.95
2 2.85
Idag 19:00
Almtuna IS - Modo Hockey
1 5.50
X 4.80
2 1.47
Idag 19:00
Västerås IK - Timrå IK
1 2.65
X 4.00
2 2.30
Idag 19:00
AIK - Västerviks IK
1 2.40
X 3.95
2 2.55
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten