Alexander Johansson.
SHL

En efterlängtad comeback: ”Han är den han alltid har varit – 100 procent energi, 100 procent insats”

ANNONS

Färjestads lagkapten Alexander Johansson är äntligen tillbaka efter skadan. I går gjorde 28-åringen comeback i hemmamatchen mot Brynäs. Och som han har längtat.
– Jag var enormt spelsugen, säger Johansson till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Färjestad har öppnat säsongen urstarkt. Detta trots att man har saknat en av lagets viktigaste pusselbitar. Lagkaptenen Alexander Johansson skadade sig under en träningsmatch på försäsongen och hade inför gårdagen inte varit ombytt i en enda match. Men i går, efter en betydligt längre frånvaro än vad som var väntat, kunde Johansson äntligen spela match igen. 28-åringen var högst delaktig när FBK besegrade Brynäs med 2–1 på hemmaplan.
– Det känns bra, men jag är lite trött, säger han med ett leende efter slutsignalen.
– Sista perioden så kände man att orken började tryta lite och jag fick ta lite kortare byten. Men kul att vara tillbaka.

Hur spelsugen har du varit den senaste tiden? 
– Något enormt. Jag har väl vetat länge att jag inte skulle spela de första fem, sex matcherna. Men här på slutet så har man känt att det har börjat släppa skademässigt. Jag har inte haft något bakslag, så då blir man väldigt sugen.
– Men vi har lagt upp en bra plan med läkarteamet och tränarna att ge det tid och verkligen komma tillbaka och kunna bidra. Det tycker jag ändå att jag gör i de situationer som man kan förvänta sig.

Johansson bidrog inte minst med en assist. Det var dessutom riktigt läckert när han passade fram Dick Axelsson till viktiga 1–0 i powerplay.
– Jag hade bara tränat en gång i powerplay så det var lite ovant. Men jag hade den rollen i fjol så jag var lite van på de två kvadratmetrarna jag behöver i mitten. Det var ett snyggt mål.


Alexander Johansson jublar efter säsongens första assist.
Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”TYCKER LITE SYND OM JOHAN OCH JOCKE”

Tillsammans med Johan Ryno och Joakim Nygård bildade han Färjestads klart bästa kedja förra säsongen. En succétrio som nu återigen fick spela tillsammans.
– Det kändes väl helt okej. Jag tycker lite synd om Johan och Jocke som jag drar ned i tempo, men det kommer väl om några matcher förhoppningsvis.

På förhand var det heller inte helt givet att han skulle återta platsen i FBK:s förstakedja. Nyförvärvet Martin Johansson har fyllt Alexanders roll på ett utomordentligt sätt. En kedja som har varit en stor del i lagets framgångsrika start på säsongen. Men nu är Martin skadad, så platsen var ledig igen.
– Det var nog en plan från början att vi skulle få börja så. Så började vi även försäsongen. Men nu blev det mer lägligt att det var en plats öppen.
– Sedan får vi se, det är bra att det är en konkurrenssituation om platser och jag tycker att vi har många som kan bidra i det offensiva spelet. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om vilken roll jag spelar i, bara vi vinner hockeymatcher och är ett härligt gäng.

Det är nästan så man kan tro att Alex hade sagt åt Martin Johansson att det var dags att kliva åt sidan.
– Haha! Nej. Nej, absolut inte. Martin har gjort det jättebra.

”VISSA DAGAR BLIR MAN VÄLDIGT DESTRUKTIV I TÄNKANDET”

Färjestad har gått som tåget och Martin Johansson har som sagt fyllt lagkaptenens tomrum med  bravur. Men för Värnamo-sonen har det bitvis varit en jobbig skadeperiod. Allt krångel med skadan har ibland fyllt huvudet med negativa tankar.
– Det är klart att man känner att vissa dagar blir man väldigt destruktiv i tänkandet och den biten. Men som tur är har jag en bra familj och mycket folk runt omkring mig som gör att jag är positiv. Och så härliga grabbar i laget också som gör att man lyfts upp.


Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”JAG VAR GLAD NÄR JAG SÅG HONOM PÅ LAGUPPSTÄLLNINGEN”

Bra stöttningen från familjen och lagkamrater har hjälpt Alex att ta hålla humöret uppe. Och ”familjen Färjestad”, som klubben ibland kallas, är givetvis oerhört nöjda att lagkaptenen kan spela hockey igen.
– Han är den han alltid har varit och som jag har lärt känna honom. 100 procent energi, 100 procent insats. Väldigt nyttig för oss och jättekul att se honom på isen. Jag var glad när jag såg honom på laguppställningen, säger huvudtränaren Johan Pennerborn.

Vad betyder han för gruppen?
– Han har rutinen, erfarenheten och är passionerad för sporten. En naturlig kapten, så det känns jättebra att ha honom tillbaka. Dels i träning i vardagen, drivet på träningar och i båset, men framför allt ute på isen. Jag tycker att han står för en jättesolid insats i dag.

Första matchen avklarad för kaptenen. En assist och högst bidragande i att laget tog ännu en seger. Men för en Alexander Johansson i toppform får vi vänta lite till.
– Ja, vad är en försäsong, åtta, tio matcher? Ge mig det så ska jag nog kunna hitta lite tempo och kunna bidra lite mer tycker jag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch