Michael Lindqvist
SHL

Målkungen om kritiken: ”Nej, det där snacket köper jag inte”

ANNONS

Färjestad har fått mottaga kritik för att de är för effektiva och inte har ett hållbart spel i längden. Samma snack har nått Michael Lindqvist, för att han bara gör mål i powerplay. Han själv köper dock inte kritiken.
– Vi har bra spelare som gör mål, därför har vi en hög effektivitet, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är torsdagkväll i Gavlerinken och Färjestad har precis besegrat Brynäs. Därmed stannade serieledarens förlustsvit vid två matcher och det är, som så ofta förr den här säsongen, idel glada miner hos det värmländska succélaget.

Johan Pennerborn var mycket glad på presskonferensen, och tvåmålsskytten Michael Lindqvist hade anledning att vara på lika gott humör.
– Vi gör en kanonmatch, framför allt i två perioder spelar vi precis som vi vill. Tredje blir det lite omedvetet att vi bjuder in dom. Det blir lite svårt att spela. Samtidigt så håller vi dem någorlunda på utsidan och sett över hela matchen gör vi en kanonbra bortamatch. Vi får dem dit vi vill. De är griniga och vi dominerar i två perioder.

Därmed behåller Färjestad serieledningen, trots att formen sviktat något på slutet med tre förluster på fyra matcher inför gårdagskvällens besök i Gävle. Vid en ny förlust igår hade snacket om att Färjestads ballong nu spruckit förmodligen kommit igång. Eller?
– Vi tror på oss själva och litar till vårt spel. Jag tror inte det hade blivit så mycket snack om vi förlorat idag också, men det är klart att det aldrig är bra att förlora tre i rad. Så det var viktigt att komma tillbaka till vinnarspåret här igen. Det var starkt och vi visade moral.

Michael Lindqvist och Dick Axelsson.

För Michael Lindqvist har hösten i Färjestad varit en enda stor succé. Trots det har både han och laget fått ta emot en del kritik. Anledningen? De har helt enkelt varit för effektiva och visat upp ett spel som många vill hävda inte är gångbart i längden. Lindqvist själv sköt exempelvis sina två första mål i spel fem mot fem sedan premiären igår.
– Haha ja det har också folk påpekat, att jag bara gör mål i PP. Men jag haft sjukt mycket lägen i fem mot fem och missat tre frilägen de senaste matcherna. Så jag har inte varit orolig att jag inte skulle göra mål ändå. Det var bara en tidsfråga innan jag skulle göra två mål. Idag gjorde jag två.

Men lagets effektivitet då?
– Jag vet inte hur den ligger nu. Det var många som snackade att min utdelning var hög i början men nu har jag ju som sagt missat jättemånga lägen senaste matcherna, så den har ju sjunkit.
– Vi skapar mycket lägen idag, och idag funkar inte PP-spelet utan vi gör alla mål i spel fem mot fem. Jag tycker snarare det där bara bevisar att vi har spetsiga spelare, bra forwards, som kan göra det lilla extra.
– Nej, det där snacket köper jag inte riktigt. Vi har bra spelare som gör mål, därför har vi en hög effektivitet.

Har er målsättning inom laget förändrats på något sätt eftersom det gått så bra i början?
– Vi har hela tiden trott på oss själva, men jag visste när jag kom hit att de gjort om ganska mycket. De är många nya spelare, en ny tränare, en ny sportchef. Mycket nytt i organisationen, helt enkelt.
– Jag har alltid lyckt att vi varit lågt rankade för ser man spelare för spelare så har vi ett riktigt bra och kompetent lag. Personligen tycker jag vi är  bättre än åtta, nia eller vad folk tippade oss innan säsongen. Jag tror vi har förutsättningar för att ligga högt hela året även om man inte ta något givet bara för att det gått bra nu i början.

Lindqvist själv säger dock att han inte märkt av några som helst problem med att det är mycket nytt i klubben.
– Nej, jag tycker inte det. Men jag vet ju inte hur det var innan, heller. Man har märkt att det har varit bra energi och laget har kommit ihop på ett riktigt bra sätt. Det har man ju märkt tydligt.
– Jag har bara känt positiva grejer med de nya spelarna, tränaren och sportchefen.

De två målen igår tog Michael Lindqvist upp i skyttetopp i SHL. Han står totalt på åtta fullträffar, men är inte speciellt förvånad över den succé han gjort under hösten.
– Jag tycker jag har gjort det bra. Jag har fått en bra roll och spelar ungefär som jag gjort i AIK. Jag har fått spela i en kedja med Dick (Axelsson) och (Rasmus) Asplund och det är två grymma spelare, samtidigt som vi haft ett grymt bra stäm i PP. Men det är klart att det gått lite över förväntan, jag trodde nog det skulle ta lite längre tid innan jag kom in i det helt.
– Samtidigt gjorde jag en säsong i SHL med AIK också och jag kände redan då att jag kunde vara med och bidra. Jag visste att jag skulle vara med och bidra nu också.

Du är inne på det själv. Kände du direkt att det funkade bra med Axelsson och Asplund?
– Ja, vi sattes ihop efter några matcher på försäsongen och jag kände direkt att det var bra. Sen började bra vi bra i serien också även om vi nu haft en liten down-perid där vi inte gjort mål i fem mot fem. Samtidigt har vi, som jag var inne på tidigare, fortsatt skapa lägen. Vi har en riktigt bra kemi, så nu gäller det bara att fortsätta jobba hårt och bygga vidare så det kan fortsätta gå så här bra, avslutar SHL:s hetaste målskytt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL