Bildbyrån: Peter Skaugvold
SHL

”Jag är glad att jag står här i dag”

Skadorna och bakslagen har förföljt Patrick Cehlin under seniorkarriären. Men trots en allvarlig höftskada, blodproppar och flera hjärnskakningar har han genast gjort ett starkt avtryck i sin nya klubb Luleå.
– Jag är glad att jag står här i dag, säger Patrick Cehlin till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
I en säng i en lägenhet i Ängelholm, med lamporna släckta och gardinerna fördragna ligger Patrick Cehlin. En hjärnskakning har fått honom helt ur balans och för att komma tillbaka till sporten han älskar mest är det vila och tålamod som gäller. Något som inte alltid kommer så enkelt.
– Det var väldigt tufft där en period, säger 26-åringen när hockeysverige.se möter honom efter en bortamatch i Scandinavium.

Ett drygt halvår senare har han klivit av isen som en av Luleås bästa poängplockare under säsongsstarten. Han mår bra, känner sig starkare och är spänd på sin första säsong i nya klubben. Men resan dit har tagit tid. Den forne Röglespelaren, som har erfarenhet av hjärnskakningar sedan tidigare, föll olyckligt efter att ha gjort mål i en match mot just Luleå i november i fjol. Han slog i huvudet och det konstaterades kort senare att han drabbats av en hjärnskakning. Vägen tillbaka blev långdragen.
– Efter ett tag började väl folk se att jag inte mådde så bra. Jag fick prata med en del professionella personer som hjälpte mig, men det som hjälpte mest var att prata med spelare som varit i samma situation, berättar Cehlin.

”VAD GÖR JAG OM JAG MÅSTE LÄGGA AV?”

Patrick är god vän med Daniel Bång som blev tvungen att sluta med ishockeyn på grund av sina hjärnskakningar. Med Daniel kunde han prata om problemen och få en igenkännande röst som är svår att få från andra. Även Djurgårdens Andreas Engqvist kämpade med en hjärnskakning under samma period, så Patrick pratade dessutom en del med honom.
– Det är svårt att förklara och folk som inte varit i den sitsen eller mått på det sättet vet inte riktigt vad man går igenom. Det blir lite svårt. Det är inte så att man går runt med ett gips på armen, det är ju ingen som ser vad som är fel. Därför var det skönt att prata med någon som varit i samma sits, berättar han.
– Och så fick jag mycket stöttning av familj och vänner.

Hur illa var det?
– Ett tag var det ingen telefon, ingen tv. Jag låg oftast i min säng i Ängelholm, i ett mörkt rum. Jag bor ensam, så när laget var borta på resor blev det inte så jäkla roligt. Det blev en nedåtgående spiral. Den mentala biten var väldigt påfrestande på något sätt. Det var en tuff prövning men jag är glad att jag tog mig ur det och att jag står här idag.

Tänkte du någon gång att du inte skulle komma tillbaka?
– När tiden går och det känns som att man inte gör några framsteg är det klart att man kommer in i dåliga tankebanor. Vad gör jag om jag måste lägga av? Kommer mina symptom att försvinna? I början var man ju stressad över situationen och ville tillbaka så snabbt som möjligt, men efter ett tag så blir ju hockeyn lite sekundärt. På ett sätt är hockeyn en extremt stor del av ens liv, men det är också egentligen ”bara hockey”.

Patrick Cehlin kom till Luleå inför säsongen och är redo att göra ett nytt försök på en skadefri säsong. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

STOR ERFARENHET AV ALLVARLIGA SKADOR

Förutom hjärnskakningarna har stockholmaren genomgått en omfattande höftoperation, och drabbats av två blodproppar i vaden. Flera av hans säsonger har blivit söndertrasade av skadebekymmer. Men Patrick försöker att se motgångarna som stärkande.
– Man måste försöka se det på det sättet. Det är tufft där och då, med skadorna, men det är ju baksidan av sporten. Och den gör att man på något sätt får en annan uppskattning också. Så förhoppningsvis blir man starkare av det. Att veta att man kan ta sig igenom saker och ting.

Är du orolig att du ska få en till hjärnskakning, känner du dig hämmad?
– Nej, egentligen inte. Jag försöker vara lite smartare där ute, kanske. Inte komma så lågt med huvudet inne vid sarghörnen, försöka tänka på små grejer som man kanske inte tänkte på förut. Men jag skulle inte säga att det hämmar mig. Jag anpassar mig. Jag vill fortfarande vara den spelare jag är, spela aggressivt och ta mig in på de ställena där det gör ont, men jag försöker kanske vara lite smartare.

Innan den Nashvilledraftade forwarden hamnade i Rögle tillbringade han tre säsonger i Nordamerika, och därefter några matcher i Leksand. De två sista säsongerna i farmarlaget Milwaukee Admirals var kantade av ovan nämnda hjärnskakning och höftproblem. Men Patrick drömmer fortfarande om att göra comeback på andra sidan Atlanten.
– Jag vet att jag inte är tokung längre, men jag är inte heller hur gammal som helst. Och kan man göra det bra här i SHL finns ju chansen att kanske ta sig dit, eller ut i Europa. Jag har det i baktanken att jag varit där borta en gång, jag vet hur det är. Tyvärr fick jag ju den tiden spolierad av massa skador, så någonstans vill man ju ge det en rejäl chans till.

”JAG HAR MER ATT HÄMTA”

Patrick har fått en bra start i Luleå under säsongsinledningen. På åtta matcher har han noterats för sex poäng och han skjuter mest i hela ligan. Det är svårt att tro att han för inte så längesedan låg nedbäddad i ett mörkt rum. Men Patrick själv verkar inte förvånad över sin rivstart.
– Vi har funkat bra som lag, tycker jag. Vi har varit med i varenda match och jag har fått spela mycket. Det ger ju självförtroende. Jag känner fortfarande att jag har mer att hämta, men det är klart att om laget spelar bra är det lättare för individen att lyckas.

Kontraktet med Luleå är på två säsonger och Patrick berättar att han har det bra i sin nya omgivning.
– Det är en bra stad. Jag längtar nästan lite till när snön kommer och lyser upp och man får känna på en riktig vinter. Och det har varit bra uppslutning på matcherna här i början. Vi har en riktigt bra ledarstab och ett härligt gäng. Så jag trivs bra.

Är det skönt att vara tillbaka i hockeymiljön?
– Ja, alltså… Det är en väldig skillnad på mig idag och i december-februari förra året då det var som värst. Bara att få vara i omklädningsrummet och tjoa och tjimma lite med grabbarna… Det är ovärderligt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten