Namnfrågan ännu inte avgjord.
Vegas

VEGAS: Ingen given slagpåse – men det är framtiden som ska prioriteras

ANNONS

Det kommer att ta tid, men Vegas Golden Knights första sommar i NHL bevisar i alla fall att klubben har rätt mindset. Det är genom tålamod och via draften som hockeyn ska växa sig stark i Nevadaöknen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Se spelartrupp nedan.
Förluster: Jean-Francois Berube, mv, Chicago, Aleksej Jemelin, b, Nashville, Trevor van Riemsdyk, b, Carolina, David Schlemko, b, Montréal, Marc Methot, b, Dallas, Chris Thorburn, fw, St. Louis, Connor Brickley, fw, Florida, Marcus Krüger, fw, Carolina.

S9

S1MARC-ANDRÉ FLEURY
Alla nya NHL-klubbar behöver sitt affischnamn. Vegas Golden Knights fann sitt i en synnerligen sympatisk och karismatisk trefaldig Stanley Cup-vinnare i Pittsburgh Penguins. Marc-André Fleury är inte bara en stark profil med ett smittande leende. Som målvakt har han fortfarande tillräckligt mycket att erbjuda för att vara en spelare att luta sig emot när det blåser snålt. Fleury kommer sannolikt att få en hel del att göra i vinter. Därför är det bra att klubben också har en intressant andrakeeper i Calvin Pickard som på sikt kan vara målvakten som lyfter Golden Knights in i framtiden.

S2SHEA THEODORE
Låt oss vara ärliga. Vegas Golden Knights backuppsättning ser lika spännande ut som en gråsugga. Men bland alltför många orörliga och omoderna sarg ut-backar finns det ett par namn som sticker ut. Nate Schmidt är den ena, Shea Theodore den andra. 22-årige Theodore, som var på väg att etablera sig i Anaheim Ducks förra säsongen, har en offensiv uppsida som få andra Golden Knights-backar kan skryta med. Det gör att coach Gerard Gallant kommer att tvingas förlita sig på honom, vare sig han vill eller inte.

S3JONATHAN MARCHESSAULT
Marchessault var tillsammans med Viktor Arvidsson den kanske största överraskningen i hela NHL i fjol. Men trots att han sköt 30 mål valde Florida Panthers oväntat att exponera honom i expansionsdraften. Vegas tackade och tog emot. Det är osannolikt att Marchessault lyckas göra 30 mål igen, men kan han gör 15-20 kommer han fortfarande att vara värdefull för Vegas. Speciellt som han bara har 750 000 dollar i lön den här säsongen.

S4JAMES NEAL
Han har svajat en del under de senaste säsongerna, men James Neal är fortfarande 20 mål på banken i NHL. För Vegas Golden Knights är valet av honom i expansionsdraften kanske i första hand knutet till vad man kan få för den blivande free agent-forwarden innan trade deadline. Det lär bara bli en knapp säsong i expansionsklubben för Neal, som säkert kan ge sin nya klubb ett högt draftval eller en talang innan allt är sagt och gjort.

S6
Lagets poängkung: 
VADIM SJIPATJOV
Att NHL-debutera som 30-åring och dessutom göra det som förstacenter för en expansionsklubb… Det är rätt mycket som är udda med vad Vadim Sjipatjov kommer att göra den här säsongen. Av allt att döma är han trots det den skickligaste spelaren klubben har. En playmaker-center med ett fascinerande spelsinne som för tankarna till en Igor Larionov-light. Det är svårt att veta hur väl Sjipatjov kommer att passa in NHL-kostymen, men det som talar för att han kommer att göra minst 50 poäng är just hans förmåga att se isen, hitta öppningar och ständigt vara ett offensivt hot. De senaste åren har han visat sig vara mer än redo för NHL-spel sett till vad han har presterat i KHL.

S5ALEX TUCH
Stor, stark och med ett rungande skott. Högerfattade Alex Tuch är en powerforward som kombinerar kraft och tyngd med fina handleder. Hans första säsong som proffs i fjol bådade gott och Golden Knights ska ha beröm för att man lyckades lura av Minnesota Wild den spännande 21-åringen i utbyte för att låta bli de mer etablerade spelare man hade tillgängliga i expansionsdraften. Tuch svarade för 18 mål och 37 poäng på 57 AHL-matcher i fjol.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 
För att vara ett expansionslag ser Vegas Golden Knights helt okej ut. Det har inte hört till vanligheterna att lag som träder in i NHL har kunnat lägga beslag på ett par spelare som är goda för 20-30 mål. Därför är det inte alls uteslutet att Golden Knights kommer att ha ett par lag bakom sig när den 82 matcher långa grundserien väl är avklarad. Med det sagt är det här inte en klubb som ska uppehålla sig för mycket vid att försöka uppnå omedelbar framgång. Visst, alla vill vinna och det är kanske extra viktigt för en helt ny klubb på en oetablerad marknad där man måste försöka fånga supportrarnas uppmärksamhet redan från start. Men det finns så mycket mer för Golden Knights att tjäna på att ha tålamod och bygga på sikt. Sommarens NHL-draft, där klubben roffade åt sig Cody Glass, Nick Suzuki och Erik Brännström i första rundan, var en alldeles utmärkt start. General managern George McPhee byggde ett fundament med den draften som klubben kommer att ha otroligt stor nytta av om 4-5 år. Den här säsongen bör McPhee ha samma approach. Det är genom att ackumulera draftval eller unga spelare som Vegas Golden Knights kommer att bli att räkna med. Att man missar slutspel under sin första säsong i ligan är nästan givet sett till den klena bredden på lagbygget samt avsaknaden av kvalitet på framför allt backsidan. Men det kan det också visa sig vara värt.


Vadim Sjipatjov. Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports 

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
29) Marc-André Fleury
31) Calvin Pickard

BACKAR:
3) Brayden McNabb
4) Clayton Stoner
5) Deryk Engelland
6) Colin Miller
7) Jason Garrison
8) Griffin Reinhart
15) Jon Merrill
27) Shea Theodore
47) Luca Sbisa
88) Nate Schmidt

FORWARDS:
18) James Neal
19) Reilly Smith
21) Cody Eakin
24) Oscar Lindberg
28) William Carrier
41) Pierre-Édouard Bellemare
56) Erik Haula
57) David Perron
67) Teemu Pulkkinen
71) William Karlsson
81) Jonathan Marchessault
87) Vadim Sjipactjov
89) Alex Tuch
92) Tomas Nosek

COACH: 
Gerard Gallant (coach sedan 2017)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL