Nicklas Grossmann.
Södertälje SK

Från NHL till Hockeyallsvenskan – på ett år: ”Då kände jag och familjen att det var nog”

ANNONS

Så sent som förra hösten spelade Nicklas Grossmann till sig ett NHL-kontrakt med Calgary Flames. Ett händelserikt år senare är 32-åringen klar för spel i Hockeyallsvenskan. För hockeysverige.se berättar han om den stundtals jobbiga resan som gjorde att han hamnade i Södertälje SK igen.
– Självklart var det en riktig berg-och-dalbana, säger Nicklas Grossmann.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev 592 NHL-matcher. De tre sista spelade Nicklas Grossmann så sent som förra säsongen då han fick kontrakt med Calgary Flames efter en tryout, men där han sedan valde att bryta med klubben när man ville flytta ned honom i AHL.

Ny klubbadress blev Örebro Hockey i SHL. Men det blev bara drygt en halv säsong i klubben innan man gick skilda vägar i somras. Inför årets säsong är han i stället tillbaka i Södertälje SK, klubben han representerade som junior. Med ett ”C” på bröstet ska han bidra till att göra SSK till ett stabil allsvenskt lag efter att man tvingats kvala sig kvar i andraligan i fjol.

Grossmann sörjer inte att NHL-karriären är över, men han hade hoppats på ett roligare slut än såsom det slutade i Calgary.
– Jag kunde inte säga nej till tryout-kontraktet eftersom jag ändå fick chansen. Jag tror att det var runt 90 spelare på tryouter inför förra säsongen och bara fem av dom fick ett kontrakt. Jag lyckades knipa ett i Calgary och blev en del av truppen som sjunde eller åttonde back, så jag visste att jag var en lite utfyllnad eller rollspelare.
– Det kändes bra på campen, men sedan fick jag bara chansen i tre matcher av 15. Jag hade behövt göra mer av det helt enkelt. Inte för att jag spelade dåligt på något sätt, men jag hade verkligen behövt visa att jag var där för att stanna.
– Efter dom tre matcherna sa man att jag skulle bli nedskickad till farmarlaget. Då kände jag och familjen, som just kommit dit efter lång väntan och resa över halva jordklotet, att nu är det nog. Självklart kunde jag åkte ner dit, bitit ihop och fått chansen att komma tillbaka, men jag visste att chansen att jag skulle få komma tillbaka var liten. Då kom vi överens med Calgary att jag bryter kontraktet.

Blir det en ”käftsmäll” mentalt när det blir sådär?
– Ja, absolut. Jag gick från en arbetslös sommar till tryout, höga känslor och jag var glad att vara tillbaka. Sex veckor senare var det ner till farmarligan. Självklart var det en riktig berg-och-dalbana, men så fungerar det.
– Det är svårt att bestämma själv när du ska avsluta din karriär så hellre på det här sättet än med en tråkig skada. Det är bara att gilla läget och jag tror att när jag blir äldre kan jag reflektera över vad jag gjort och varit med om där borta. Nu är det svårt att reflektera över vad jag gjort då jag är inne på hockeyscenen igen med nya mål och allt det där. Det kanske kommer då jag varvar ner någonstans då jag är 40 eller 50 år, säger Grossman med ett leende.


Foto: Ronnie Rönnkvist

OM UPPBROTTET FRÅN ÖREBRO: ”FINNS INGA HARD FEELINGS”

Backen, som växte upp i Vagnhärad, fick efter hemkomsten till Sverige anpassa sig till en ny liga, nytt spelsätt och en större rink. Men just rinkstorleken tycker han inte var något större problem.
– Det var faktiskt inte största problemet utan det gick rätt fort att komma in i det. Största problemet, hockeyn är alltid system och framför allt spelare. Jag har lärt mig olika spelares ”special moves” genom åren. ”Nu möter jag honom och vet att han är snabb”.
– Man har på något sätt en liten faktabok om alla spelare som jag mött. Nu skulle jag lära mig en helt ny liga och vilka som är bra på olika saker där. Det är väl där största omställningen var, men det där kommer med erfarenheten.
– Sedan är spelsystemen lite annorlunda där borta. Det är lite rakare och syd/nord hockey i NHL. Det skulle jag säga är största skillnaden. Isen, det tog bara ett par veckor så kändes det normalt.

Hade du chansen att stanna kvar i Örebro?
– Jag skrev ett år och sedan skulle vi prata vidare efter säsongen. Det var mycket som hände där med sportchefer, coacher och allting. Dom kände att jag inte passade in i lagbygget, men det finns inga ”hard feelings”. Jag hade en bra tid där och jag kan bara tacka för det varma välkomnande jag fick då jag kom dit. Det var en rolig tid även om den var kort.

Var det naturligt att skriva på för Södertälje i Hockeyallsvenskan?
– Ja, det måste jag säga. Det har alltid legat i bakhuvudet att få komma tillbaka dit där jag spenderat många timmar genom åren och skapat många minnen. När eller hur det skulle bli hade jag inte bestämt, men nu kändes det bra både socialt med familjen och sportsligt.

Din flickvän, Rita, är amerikanska, hur har det fungerat för henne att flytta till Sverige?
– Det har gått ganska bra. Vi har spenderat varje sommar under fem år nere i Trosa. Hon har blivit uppdaterad på den svenska livsstilen och folket. Sedan är hon från en lite mindre stad upper state New York så det är ganska likt ändå.
– Självklart är det en liten kulturkrock för henne med det svenska folket, men hon verkar trivas, säger Nicklas Grossmann som tycker att första tiden i SSK har varit bra.
– Laget har känts som min familj från dag ett. Det är ett kanongäng i omklädningsrummet och hela vägen upp till styrelsen. Dessutom har (Mats) Waltin varit kanon och vi har haft en bra dialog innan allt blev klart. Vi kom överens om en ”fair deal” för båda så det känns bra. Det är inget tillgjort och jag ser verkligen fram emot att trycka på nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan