John Tortorella.
Nyheter

COLUMBUS: Spännande lagbygge som riskerar baksmälla

Hur bra är egentligen Columbus Blue Jackets? Vissa hävdar att fjolårets succésäsong var ett resultat av att alla stjärnor stod rätt på himlen, andra att det här laget skulle kunna vara en Stanley Cup-utmanare. Uffe Bodin undersöker om Blue Jackets är fågel, fisk eller mittemellan. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Cameron Gaunce, b, Pittsburgh, André Benoit, b, Malmö, Jordan Schroeder, fw, Minnesota, Tyler Motte, fw, Chicago, Artemij Panarin, fw, Chicago.
Förluster: Anton Forsberg, fw, Chicago, Kyle Quincey, b, Minnesota, Ryan Stanton, b, Edmonton, William Karlsson, fw, Vegas, David Clarkson, fw, Vegas, Brandon Saad, fw, Chicago, Sam Gagner, fw, Vancouver, Scott Hartnell, fw, Nashville, Lauri Korpikoski, fw, klubblös.  

S9

S1Sergej Bobrovskij
Ryssen var NHL:s bästa målvakt i fjol och en av de största anledningarna till att Blue Jackets tog ligan med storm. Bobrovskij landade på 93,1 i räddningsprocent. Den stora frågan är nu om han kan göra samma sak igen, eller om det var karriärens stora säsong vi såg. Eftersom Blue Jackets framgång baserades mycket på målvaktsspel och starkt powerplay kommer Bobrovskijs insats att väga tungt för Blue Jackets den här säsongen också.

S2Zach Werenski
Han må ha opererat i storfräsarna Auston Matthews och Patrik Laine. Men Zach Werenskis rookiesäsong var ingenting annat än spektakulär och ledde också till en nominering till Calder Trophy. Blue Jackets har en framtida stjärnback i den 20-årige amerikanen, som gjorde 47 poäng från blålinjen i fjol.

S3Alexander Wennberg
Alexander Wennberg har visat en imponerande förmåga att växa som spelare under sina tre första NHL-säsonger. Det definitiva genombrottet kom dock i fjol, när han gjorde 59 poäng och kom tvåa i poängligan. Wennberg var en av regissörerna i lagets framgångsrika powerplay, där han producerade 23 av sina poäng i fjol. I fem mot fem-spelet behöver han ta ytterligare kliv för att få stjärnstatus på allvar.

S4Cam Atkinson
Det är inte bara Viktor Arvidsson spm har bevisat att centimeter och kilon inte är huvudsaken i ishockey. Cam Atkinson, som är 173 centimeter lång, satte personbästa med 35 mål och 62 poäng förra säsongen. Det gjorde honom till Blue Jackets poängkung. Nu går han in på sista året på sitt kontrakt och kan sätta rejäl press på sin arbetsgivare med ytterligare en produktiv säsong.

S6
Lagets poängkung: 
Artemij Panarin
Det kom som en riktig överraskning när Chicago Blackhawks alldeles inför draften i juni basunerade ut att man trejdat Artemij Panarin till Columbus mot Brandon Saad. Den omedelbara frågan som kom i efterdyningarna av trejden var: hur kommer Panarin att se ut utan Patrick Kane vid sin sida? Med tanke på den bredd av offensiv talang som finns i Columbus ska det inte behöva bli ett problem. Mycket tyder på att Panarin kommer att göra Alexander Wennberg sällskap i lagets förstakedja. Att spela med en playmaker-center kommer sannolikt att gynna ryssens målskytte. Och som han har visat på internationell nivå gången efter annan är inte Panarin någon spelare som behöver understöd av en av världens bästa spelare för att producera. Han kommer att klara sig utmärkt i Columbus och gör minst 70 poäng om han får vara hel och kry.

S5Oliver Bjorkstrand
Efter att ha spelat närmare 40 matcher på NHL-nivå under de två senaste säsongerna ser den 22-årige dansken nu ut att vara redo att göra avtryck på allvar i NHL. Att spelare som Scott Hartnell, Sam Gagner och William Karlsson försvunnit öppnar upp mer utrymme för Bjorkstrand. Han har redan visat upp ett vasst målskytt i AHL, där han utsågs till Calder Cup-slutspelets MVP efter att ha varit med om att föra Lake Erie Monsters till mästerskapstiteln 2016. Han har bra offensiva verktyg och har med tiden lagt på mer och mer muskler på sin tidigare rätt tunna kropp för att bli en spelare som kan klara av den hårdhänta bevakningen i NHL.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Bara tre lag i hela NHL plockade fler än de 108 poäng som Columbus Blue Jackets samlade ihop i fjol. Det var en succé som ledde laget till sitt blott tredje slutspel sedan man klev in i ligan 2000, och som gjorde att coachen John Tortorella fick sin andra Jack Adams Award som årets coach i NHL. Slutspelet blev inte lika roligt. På grund av det något udda systemet i ligan tvingades Blue Jackets möta Pittsburgh Penguins redan i första rundan, något som ledde till en snabb sorti. När Blue Jackets nu kliver in i nästa säsong är det med större förväntningar på sig än någonsin tidigare. Inte minst sedan man lyckats knyta den ryske stjärnan Artemij Panarin till sig. 26-åringen ger Blue Jackets en extra dimension i det offensiva spelet och har förmågan att producera mer framåt än vad föregångaren Brandon Saad hade. Gott så.

Frågetecknen kring Blue Jackets, och det som riskerar att slå tillbaka mot dem, var att man under förra säsongen hade väldigt många marginaler med sig. Dels genom ett målvaktsspel som blir svårt att kopiera även om Sergej Bobrovskij är kvar i klubben, dels genom ett spel i special teams som var riktigt vasst. I spelet fem mot fem, som vanligtvis är den mest trovärdiga källan för hur bra ett lag är i grunden, tillhörde Blue Jackets inte ligans toppskikt. Det är mycket som måste falla på plats igen för att laget ska upprepa fjolårets framgång och risken för baksmälla lurar med andra ord runt knuten. Med det sagt råder det ingen tvekan om att Columbus Blue Jackets har kvalitéer som gör dem spännande som lag. Det skulle kännas fel att tippa dem utanför slutspel.

Cam Atkinson. Foto: Aaron Doster/CSM/REX

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
70) Joonas Korpisalo
72) Sergej Bobrovskij

BACKAR:
3) Seth Jones
7) Jack Johnson
8) Zach Werenski
27) Ryan Murray
53) Gabriel Carlsson
54) Scott Harrington
58) David Savard
65) Markus Nuutivaara

FORWARDS:
9) Artemij Panarin
10) Alexander Wennberg
11) Matt Calvert
13) Cam Atkinson
17) Brandon Dubinsky ”A”
18) Pierre-Luc Dubois
28) Oliver Bjorkstrand
38) Boone Jenner ”A”
45) Lukas Sedlak
64) Tyler Motte
71) Nick Foligno ”C”
XX) Jordan Schroeder

Osajnad:
34) Josh Anderson

COACH: 
John Tortorella (coach sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten