Joacim Eriksson.
SHL

”Det var ett beslut jag tog själv att lämna”

ANNONS

Joacim Eriksson var inställd på ytterligare en säsong i Växjö när klubben plockade in Viktor Fasth. Det fick honom att agera. Den här säsongen ska den 27-årige målvakten i stället vakta Djurgårdens kasse.
– Det var ett beslut jag tog själv att lämna Växjö, berättar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev två säsonger i Nordamerika och bara ett inhopp i NHL (Vancouver) för den 27-åriga målvakten från Hedesunda, Joacim Eriksson, innan han återvände till Europa. Första station blev Dinamo Riga i KHL. Andra blev Växjö och nu, inför årets säsong, valde han att flytta till Stockholm och spela för Djurgården.

Trots att det inte blev mer spel för Joacim Eriksson i NHL under sin tid i Kanada och USA så känner han att tiden där ändå var en positiv erfarenhet.
– Tiden där utvecklade mig mycket som målvakt. Det är ett väldigt snabbt spel där så det gällde att vara beredd hela tiden. Sedan är det en tuff mentalitet där borta så det gäller att vara mentalt förberedd. Just på den biten har jag blivit starkare, säger Joacim Eriksson när vi ses för en intervju strax efter Djurgårdens träning efter vinstmatchen mot Örebro.

Var du mentalt förberedd när du åkte över?
– Det är alltid svårt att vet hur det kommer bli när man åker över, men jag tycker att jag växte in i det. Det känns som jag hade vetat mer om jag hade åkt över nu än vad jag gjorde då, men det kändes ändå som jag gjorde bra säsonger då jag var där.

”DET ÄR MER SÅ ATT DU MÅSTE TA HAND OM DIG SJÄLV”

Större delen av tiden tillbringade den skicklige målvakten i Vancouvers farmarlag Utica Comets i AHL. Där konkurrerade han bland annat med sin kompis från Gävle, Jacob Markström, om förstaspaden.
– Utica är kanske inte så jättestort, men folket där älskar hockey. Staden var inget speciellt, men personerna där var väldigt trevliga och dom var glada över att ha ett lag där. På så vis var hockeyn perfekt. Vi hade nästan alltid fullt på våra hemmamatcher, runt 4-5000 åskådare.
Utvecklingen för Jocke Eriksson fortsatte sedan med spel i KHL för Dinamo Riga. Där fick han dela målvaktsjobbet med tjecken Jakub Sedlacek.
– Det var en stor kontrast att komma dit. Rysk hockey är väldigt speciell, men det var väldigt kul och jag trivdes bra.

När du säger väldigt speciell, hur menar du då?
– Det här med deras mentalitet, hur man tränar där och sätter press på oss spelare. Det var lite nytt för mig och inte riktigt så som det är i Sverige där man tar hand om varandra utanför isen och så vidare. Det är lite mer så att du måste ta hand om dig själv.


Foto: Bildbyrån/Gepa Pictures/Christian Ort

”DÅ KÄNDES DET SOM ALLT SLÄPPTE”

Trots en bra säsong i Riga väljer Joacim Eriksson att lämna klubben och söka sig till Sverige.
– Jag och min agent diskuterade det där och vi kom fram till att det kunde vara bra för mig att komma hem till Sverige och göra en riktigt bra säsong. Vi pratade också om att jag fortfarande ville ta klivet tillbaka över Atlanten.
– Växjö var väldigt intresserade samtidigt som jag hade pratat med några som sa att det var ett bra ställe att komma till. En lagom stor stad samtidigt som jag kände att Växjö var på väg uppåt. Dom har gjort något väldigt bra av en förening som ännu inte är så stor. Det var vad som lockade mig.

Joacim Eriksson spelade 30 matcher för Växjö i fjol och slutade på 91,3 i räddningsprocent. Dessutom fick han chansen till en comeback i Tre Kronor.
– Jag tycker att jag fick en tung start. Jag krigade och ville för mycket i början. Ju längre säsongen gick hittade jag min trygghet och mitt lugn. Då kändes det som allt släppte.

Du var fortfarande Växjös målvakt när Viktor Fasth blev klar för klubben, hur reagerade du på det?
– Växjö sa att dom ville ha kvar mig så det var ett beslut jag tog själv att lämna. Jag ville spela mycket matcher och jag kände att jag skulle få spela mer här än med Viktor.
– Det kändes ändå kul att Djurgården ville ha mig så pass mycket som dom nu ville och det känns spännande att komma till en så här fin klubb. Det ska bli riktigt kul att få dra på sig Djurgårdens tröja i första matchen samtidigt som jag har hört riktigt mycket gott om fansen här. Det känns väldigt roligt att få vara en del av en förening som är så pass stor.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET ÄR SM-GULD VI SIKTAR PÅ”

Att flytta till Stockholm har sina fördelar, både för Joacim Eriksson och hans sambo.
– Jag och tjejen (Amanda) diskuterade väldigt mycket innan vi tog beslutet, men vi tyckte att det kändes kul att få komma hit till Stockholm om hon vill plugga eller jobba. Vi tog ett gemensamt beslut och jag tycker att det känns fantastiskt bra. Det är underbara grabbar i laget så det känns verkligen riktigt roligt.
– Mina tidigare klubbar har alltid varit aktuella, men jag tycker ändå valet jag gjorde med Djurgården känns fantastiskt bra.

Vilken kapacitet har det här laget?
– Vi har satt en bra nivå samtidigt som det finns fantastiskt många krigare i det här laget. Det är mycket känslor där ute så det är jäkligt roligt att vara med, säger Joacim Eriksson samtidigt som en av laget stora krigare, Henrik Eriksson, kommer förbi och hälsar.
– Det är många som vill vara med och bidra så det känns som vi har ett riktigt bra lag och kan göra en väldigt bra säsong.

Hur långt kan det här laget nå den här säsongen?
– Det är SM-guld vi siktar på. Sedan måste vi vara i nuet och göra det bästa varje dag. Vi måste vara noggranna med detaljerna i vårt spel. Är vi det kan vi gå hur långt som helst.

Finns Tre Kronor med i bakhuvudet den här säsongen?
– Det är alltid ett mål. Samtidigt är det ett långsiktigt mål. Det gäller att vara närvarande varje dag och göra det så bra som möjligt. Då kommer chansen att dyka upp, avslutar Joacim Eriksson med ett leende innan han beger sig ut på isen igen för reklamfilminspelning för ett spelbolag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL