Sök
David Suvanto
Nyheter

Äventyren i Ryssland och Danmark förde honom till Hockeyallsvenskan: ”Inte redo att åka dit”

Han har tagit något av en omväg till Hockeyallsvenskan. Efter att ha fostrats i Leksands juniorverksamhet har David Suvanto hunnit med stopp i både Ryssland och Danmark innan han nu blivit klar för Bik Karlskoga.
– När jag nu blickar tillbaka på den tiden var jag nog inte redo att åka dit, säger han till hockeysverige.se om sina två år i Ryssland.

Man brukar säga att vissa spelare går lite under radarn innan de upptäcks av de bredare massan. En sådan spelare är BIK Karlskogas nyförvärv från danska Rungsted, David Suvanto.

Trots allt har den 23-åriga backen från Hedemora hunnit med en match i SHL med Leksand, två säsonger i ryska andraligan och en säsong i Danmark. I Ryssland spelade han för regerande mästarklubben SKA Sankt Petersburgs farmarlag, Neva. Det var utvecklande för Suvanto, men det blev inte riktigt som han hade förväntat sig.
– När jag nu blickar tillbaka på den tiden var jag nog inte redo att åka dit. Jag kände mig ganska oerfaren, men nu i efterhand är jag ändå glad över att jag har gjort det. Jag skulle inte byta det mot någonting annat och det var ett äventyr för både mig som person och hockeymässigt, säger David Suvanto till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det handlade mest om den sociala som jag inte var redo för. Jag hade föreställt mig att det skulle vara lite annorlunda. Vi var inte i Sankt Petersburg, vilket jag trodde att vi skulle vara samtidigt som det var en så stor skillnad mot i Sverige.

Vad var den största kontrasten mot Sverige?
– Det största var nog just den sociala biten. Där levde man med laget. På försäsongen åkte man med laget på turnéer, bodde tillsammans på hotell och så vidare.
– Hockey är ändå hockey och där var det lika som hemma men, som jag sa, just den sociala biten var den stora skillnaden.

Hur var intresset för ligan?
– Intresset var bra. Sedan berodde det var vi kom. Var vi i en stor stad som exempelvis Moskva så var intresset mest på KHL. Kom vi däremot till en lite mindre stad i exempelvis Sibirien och laget vi spelade mot var det bästa i stan då var det riktigt mycket folk på matcherna, säger Suvanto.


Foto: Bildbyrån

FICK STOR HJÄLP AV BJÖRN HELLKVIST

Efter två säsonger i SKA St. Petersburgs organisation valde David Suvanto att flytta till danska liga. Där blev det i fjol spel för Rungsted tillsammans med bland andra Morten Green och Fabian Brunnström.
– Jag hade en liten plan att försöka komma till Hockeyallsvenskan redan inför den säsongen. Jag började leta efter lag, men det var ingen som tyckte att jag var tillräckligt attraktiv då. Då föll valet på Danmark och jag hade en jättebra tid där också.

Suvanto hade en bra säsong i Danmark där han bland annat blev cupmästare, men framför allt utvecklades mycket som spelare under en svensk tränares ledning.
– Jag hade en jättebra coach i Björn Hellkvist. Han gav mig en stor roll som gav mig chansen att utvecklas och spela mitt spel. Jag fick spela powerplay och boxplay, men framför allt fick jag som en import en viktig roll och ta mycket ansvar. Det här tycker jag gjorde att jag utvecklades mycket under säsongen.

Hur var nivån på den danska ligan jämfört med den ryska andraligan?
– Jag skulle nog säga att den var ganska lika. Det Danmark saknar är nog bredden i lagen. Visst, dom bästa lagen har en ganska bra bredd, men det fallerar lite där i mitten.
– Första femman och toppen i laget är väldigt bra. Sen kanske lagen inte har någon fjärdefemma och det skulle jag säga är vad som skiljer.

Vilken nivå håller Morten Green?
– Han var bra och vår förstacenter samtidigt som han producerade mycket poäng. Han gör nog sin sista säsong nu, men han krigade på och var väldigt nyttig för oss. Dessutom är han jättesnäll och en riktigt bra kille.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”HAR PERSONLIGA HÖGA KRAV PÅ MIG”

Till den här säsongen har alltså David Suvanto fått sitt eftertraktade kontrakt med en svensk klubb, Bik Karlskoga i Hockeyallsvenskan.
– När vi hade åkt ur slutspelet i Danmark, Karlskoga spelade ett litet tag till mot Rögle, men när det var klart och allt lagt sig tog dom kontakt med mig. På den vägen hamnade jag i Karlskoga.

Var det många klubbar i Sverige som visade intresse?
– (Skratt) Nej, så var det inte. Allt gick så fort. När BIK hörde av sig kände jag att det inte fanns någon tvekan eftersom jag ville hit. Om jag hade väntat så vet jag inte om någon ytterligare klubb hade hört av sig, men då Bik dök upp kände jag att det var dit jag ville.

Hur är dina intryck av Bik Karlskoga så här långt?
– Det är en jättebra organisation. Killarna som varit här ett tag och gjort några säsonger har tagit hand om oss nya väldigt bra. Jag har kommit in i gänget, vi har haft jätteroligt och så vidare.

Hur är atmosfären att komma in och spela och träna i gamla och ganska ruffiga Nobelhallen?
– Jag tycker att den är speciell. När man varit bortalag och åkt för att möta Bik har det alltid varit jobbigt. Det är lite äldre omklädningsrum där man byter och så vidare. Men nu då jag vant mig med Nobelhallen så tycker jag den är riktigt mysig.
– Exempelvis är det inte många lag som har en så pass stor ståläktare, så jag kan tänka mig då det blir en del folk i hallen så blir det ett bra tryck.

Hur ser dina förväntningar ut på säsongen?
– Jag vet faktiskt inte eftersom det här är min första säsong i Hockeyallsvenskan och som senior i Sverige. Jag har personligen höga krav på mig själv och det tror jag även Torsten (Yngvesson, klubbchef) har på mig, men det tycker jag bara är kul. Jag vill ha lite krav på mig och etablera mig här hemma.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten