Nyheter

HOCKEYKORTET: Det svenska myglet som gjorde ryssarna tokiga

VM 1977 i Wienerstadthalle i Wien var en mycket speciell turnering för svensk hockey. Visserligen blev det ”bara” silver för Tre Kronor, men det var också då det unga svenska laget som förbundskaptenen Hans ”Virus” Lindberg hade skickat dit vann två matcher över Sovjets mer eller mindre oslagbara stjärnor.

Det hände mycket tjuv- och rackarspel under just matcherna mot Sovjet. Mötet i grundserien vinner Sverige med hela 5–1 efter mål av Per-Olov Brasar, Kent-Erik Andersson, Mats Åhlberg, Bengt Lundholm och Rolf ”Råttan” Edberg.

I slutspelets sista match var det dags för lagens andra möte. Vladimir Sjadrin ger Sovjet ledningen med 1-0. Sedan börjar Roland Eriksson sin stora show där han gör tre raka mål på Vjatjeslav Tretjak samtidigt som han barndomskompis från Borlänge, Göran Högosta storspelar i målet. Det tredje målet gör Eriksson dessutom i numerärt underläge.

I tredje perioden stormar ryssarna fram emot Högosta i svenska kassen. Backen Stefan Persson drar på sig 2+10 minuters utvisning och Ulf Weinstock är tvungen att lämna matchen efter en sträckning. Ungefär samtidigt går Stig Salmings skridsko sönder. Just då står alltså Tre Kronor med tre spelbara backar mitt i Sovjets värsta press.

LÅTSADES VARA SKADAD: ”VIRUS SA ÅT MIG ‘DU HAR ONT I BENET'”

Då kliver Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg in i handlingarna. Han hade inte gjort något byte i matchen, men plötsligt var han dödssjuk. Han fick agera skadad och långsamt, långsamt ta sig över banan för att ge Sverige andrum. Under tiden hinner Stig Salming byta skridsko och när spelet är igång igen är han tillbaka på banan. ”Krobbe” var nu inte värre skadad än att han med glädjeskutt kunde hoppa in i den svenska glädjehögen efter slutsignalen.
– Det var i sista matchen mot Sovjet och de pressade tillbaka oss helt otroligt. Jag spelade inte utan var reserv då ”Virus” kom fram till mig och sa: ”Krobbe”, du har ont i benet”, vilket jag givetvis inte hade. De leda ut mig från isen och det tog säkert fyra, fem minuter. Ryssarna var tokiga och påpekade för domaren att jag inte ens hade spelat, skrattar ”Krobbe” Lundberg när hockeysverige.se frågar honom om den märkliga skadan som tycktes ha uppkommit sittande på bänken.

Några minuter senare hoppade du in på isen till synes helt frisk när slutsignalen gått.
– Jo, det är sant. Jag gjorde bort mig lite, men jag var så himla glad för silvret så jag tänkte mig inte för.

Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg spelade även VM 1976 och 1978. I dag bor han hemma i Skellefteå igen efter utflykter som spelare till både Brynäs och Örebro.

Hockeykortet är från serien Semic Collection Wien 1996.