Joakim Thelin.
Nyheter

”Såg på sociala medier att det var negativa kommentarer”

ANNONS

Att gå från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan kan vara en stor omställning. Speciellt om man kommer till en större klubb som AIK. För Joakim Thelin innebar hemkomsten till Stockholm en omställning – på flera plan.
– Det stod lite negativa grejer om mig i början av säsongen, berättar han för hockeysverige.se apropå pressen att spela i AIK.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Joakim Thelin har ett stort AIK-hjärta råder det inga som helst tvivel om. Pappan är som bekant Mats Thelin vars tröja hänger i taket på Hovet. Det var också i AIK som den 24-åriga forwarden inledde sin hockeykarriär. Men mellan åren 2012 och 2015 spelade han för Kallinge/Ronneby, Helsingborg och Västervik. Han var också utlånad två korta svängar till Alvesta respektive Västerås.

Från och med säsongen 2016/17 var Joakim Thelin tillbaka i AIK. På 52 matcher under sin debut i Hockeyallsvenskan svarade han för tolv mål och totalt 17 poäng. Men inledningsvis var det en ganska stor omställning att gå från ettan till Hockeyallsvenskan enligt honom själv.
– Det var en serie upp så det var lite skillnader. Sedan är AIK en mycket större klubb än vad Västervik är. AIK är lite mer professionellt skött, om man säger så. Dessutom ökade trycket utifrån ganska mycket. Fansen i AIK har mycket förväntningar och så vidare. Just pressen utifrån skulle jag säga är den största skillnaden, säger Joakim Thelin när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Solna då han just avslutat ett skottrampspass med bland andra Jesper Frödén.

Du säger att det är en annan press att spela för AIK jämfört med Västervik, hur hanterade du det?
– Det är ingenting som jag försöker lägga speciellt mycket fokus på. Jag såg på sociala medier att det var lite negativa kommentarer när vi förlorade samtidigt som det är jättemycket positivt när vi vann. Det där jämnar ut sig i slutändan, men det där är ingenting som jag tänker på jättemycket.
– Det stod lite negativa grejer om mig i början av säsongen, men då var jag fortfarande i den här fasen att ta mig in i tempot, träningen och så vidare. Jag tycker ändå att det blev bättre och bättre.

Är känslan att du kommit hem då du skrev på för AIK?
– Ja, det tycker jag. AIK har alltid varit och kommer alltid vara klubben som jag har närmast hjärtat. På så vis känns det som att komma hem.

Du var med och tog upp Västervik till Hockeyallsvenskan innan du lämnade klubben, hur var det då att återvända dit med AIK för att möta ditt gamla lag?
– Det var roligt. Jag såg fram mot, redan då jag skrev på för AIK, att komma tillbaka och spela som bortalag. Publiken där sjöng för mig så det var verkligen roligt att få komma tillbaka. Det är få förunnat att få vara med om något sådant.

Hur svarade du på det?
– Vi vann med 4-1 och jag gjorde mål, säger Joakim Thelin med ett leende och fortsätter:
– Det var på uppvärmningen som publiken sjöng för mig så jag passade på att tacka dom lite då.


Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

TUFFT ATT KOMMA IN I DET ALLSVENSKA SPELET

Joakim Thelin var med sina tolv mål AIK:s femte bästa målskytt i serien efter Michael Lindqvist 17, Christian Sandberg 16, Jesper Frödén 15 och Jens Jakobs 13.
– Säsongen var mycket upp och ner. För min egen del var det lite tufft i början med att komma in i tempot och allt det där. Det blev bättre och bättre under säsongen. I slutet tycker jag att det lossnade. Det var i vissa avgörande lägen som jag missade att göra mål i stället för att trycka dit den. Ser jag över hela säsongen tycker jag ändå att kurvan har gått uppåt.

Vilka lärdomar tar du med dig från din första säsong i Hockeyallsvenskan?
– Jag tycker att jag har blivit bättre på positiosspelet och defensiven. Nu fick jag också lite av den rollen förra säsongen, en lite mer defensiv roll. Det här var väldigt nyttigt för mig. Nu hoppas jag att få en lite mer offensiv roll den här säsongen eftersom det är i anfallszonen jag ser mig själv som bäst.

Du är en utpräglad målskytt och har nu stått och skjutit runt 200-300 skott på rampen…
– Ja, något sådant har det blivit.

… hur jobbar du i sommar för att komma ännu bättre förberedd till nästa säsong då det gäller just målskyttet?
– Det är bara att försöka få in en skön känsla och se till att puckarna går dit jag siktar (skratt). Så länge puckarna går innanför ramen får jag vara nöjd.
– Egentligen skjuter jag inte jättemycket skott under sommarhalvåret. Jag försöker vara på is så mycket som möjligt för att få in den känslan i stället för att stå på skottrampen. Det kanske blir att jag lägger två, tre timmar i veckan på rampen, vilket inte är överdrivet mycket.


Tomas Mitell. Foto: Ronnie Rönnkvist

”MORA VAR INTRESSERADE AV ATT VÄRVA MIG”

Till årets säsong har AIK bytt tränare. Roger Melin har lämnat över till Tomas Mitell som var med och tog upp Mora till SHL förra säsongen.
– Jag har fått ett väldigt bra intryck av honom. Jag var utlånad från Västervik till Västerås en match för två säsonger sedan. Då var han assisterande i Västerås, vilket jag inte hade något minne av när jag träffade honom här, skrattar Thelin och fortsätter:
– Mora var intresserade av att värva mig förra säsongen inför slutspelet. Jag antar att han var med i snackat om det tillsammans med (Jeremy) Colliton och sportchefen i Mora. Förhoppningsvis vet Tomas vem jag är och vilken typ av spelare jag är.

Vilken prestation krävs det av dig och AIK för att ni ska vara nöjda med kommande säsong?
– Ingen kommer vara nöjd så länge vi inte går upp. Det är såklart vad vi och alla andra lag siktar på. Vi har mest press på oss att gå upp. Även Leksand har press på sig då dom är tillbaka i Hockeyallsvenskan och vill upp direkt igen.

Det låter som vi får se AIK och Leksand i SHL säsongen 2018/19?
 Jag hoppas det. I alla fall vore det jävligt roligt, avslutar Joakim Thelin med ett leende.

Den här artikeln handlar om: