Petter Rönnqvist berättar om Henrik Lundqvist
VM 2017

”Den där jävla Henke tvingar mig att köra extra hela tiden”

Henrik Lundqvist kom till VM för att vinna ett VM-guld. Något han också gjorde, men trots att han var en av VM:s bästa målvakter tycker gamle lagkamraten och tv-experten Petter Rönnqvist att ”Henke” kan bättre.
— Ska jag titta speltekniskt så är inte, om man ska vara riktigt ärlig, Henke något bra i den här turneringen. Han gör en del okonventionella räddningar och ibland har han lite tur med sig. Men det visar ju vilken otrolig mental styrka han har, säger Petter Rönnqvist om sin gamla målvaktskollega till Hockeysverige.se

Henrik Lundqvist växte ut till Tre Kronors stora guldhjälte i VM-finalen mot Kanada. Efter matchen stod han och tvillingbrorsan och höll om varandra med blanka ögon. Ett ögonblick som bröderna givetvis kommer att ha med sig resten av livet.

Vi skruvar tillbaka klockan till säsongen 2001/02. Det var då som Henrik och Joel Lundqvist etablerade sig på allvar i elitserien. Som målvaktskollega då hade ”Henke” Petter Rönnqvist som idag bland annat jobbar som expert på C More.
–Jag har sagt det förut, men det kanske låter lite banalt att säga det nu då dom vunnit VM-guld, men dom där två bröderna var något speciellt. Båda var så otroligt träningsvilliga. Frölunda hade börjat sin marsch uppåt efter några knaggliga säsonger och hade också ett bra lag, säger Petter Rönnqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
— Conny (Evensson) hade kommit dit och Frölunda hade ”Perre” Edlund som fys-tränare. Trots den mängden som vi tränade då så var alltid bröderna där och Henke pressade mig, jag var ju då etablerad medan Henke kom upp som ganska grön. Jag kommer ihåg då jag kom hem och sa till gumman hemma ”Den där jävla ”Henke” kör extra hela tiden och tvingar då mig också att vara kvar på isen”
— Han var väldigt bra på träningarna och fick mig att känna mig tvingad att vara kvar och köra (skratt). Det gällde både på styrketräningen och isen så den säsongen fick jag öka min egen träningsdos.

Vad det här med att träna hårt hela tiden det som personifierade Henrik Lundqvist vid den här tiden?
— Det som stack ut hos Henke då var träningsviljan och att han vart så otroligt grinig när han inte fick stå. Då ska ni veta att han inte fick stå mycket under serien. Han fick stå då jag var skadad under serien och sedan fick han hoppa in under slutspelet när jag skadade mig igen.
— Han och jag kom jättebra överens. Nu var han ung och jag äldre. Det var aldrig så att han var kaxig mot mig, men jag såg på honom att han var så jäkla förbannad. Han hade det här drivet inom sig. Den tjurskalle han hade påminner lite om ”Foppas” (Peter Forsbergs). När man är kring spelare som ”Foppa” eller ”Henke” en hel säsong förstår man att hockey inte är någon lek utan att det är allvar.

Ett speciellt minne Petter Rönnqvist har från den säsongen hämtar han från SM-semifinalerna mot Modo.
— Jag skadade mig under första matchen i slutspelet och sedan fick han stå alla matcher. I semifinalen mot Modo släppte han in några mål och ville bli utbytt i sista perioden när det stod 5-2. Conny tittade på mig, runt tio minuter kvar och 5-2, då ville jag inte ut och spela. Jag hade problem med ryggen och var dessutom kall. Conny skickar tillbaka Henke i målet och jäklar vad arg han var så ha ha….

Henrik Lundqvist i början på sin karriär i Frölunda

— Det jag minns bäst från den säsongen är dom små grejerna, hur han och brorsan tränade extra både före och efter våra vanliga träningar. Dessutom hängde dom båda mycket off ice. Där var dom väldigt olika. Joel var planeringens mästare. Han hade koll på mat och så vidare. Henkes pengar tog slut efter en vecka eftersom han hade köpt kläder för alla sina. Dom var ganska olika i vissa avseenden, framförallt i vad dom prioriterade off ice, säger den tidigare VM-målvakten med ett skratt.

Hade dom en bra respekt med sig i gruppen?
— Ja, absolut. Om man lägger ner den tiden på träning som dom gjorde så vinner man respekt hos alla äldre spelare. Vi hade Patrik Carnbäck, Niklas Andersson, Micke Andersson och så vidare. Det var aldrig någon ploj runt Henrik och Joel, att man behövde tjata på dom att komma i tid eller sköta sig. Det är sådana grejer som kan irritera dom äldre och etablerade spelarna. Det problemet hade vi inte med dom.

”Som gammal målvakt ser man att skadorna störde honom”

Henrik Lundqvist har under årets VM-turnering visat en mycket hög klass, men Petter Rönnqvist tycker ändå att han kan bättre än vad han visat på dom fem matcherna han spelat.

— Det blir en hyllning till ”Henke” i och med att han visar vilken otrolig mental styrka han har. Ska jag titta speltekniskt så är inte, om man ska vara riktigt ärlig, Henke något bra i den här turneringen. Han gör en del okonventionella räddningar och ibland har han lite tur med sig.
— Men vilken tävlingsmänniska han är, vilken erfarenhet han har byggt upp och hur otroligt vältränad han är. Det finns nog ingen målvakt i världen som jag ser det, han fick lite problem på slutet med skador, spelet stämmer inte hundra i positioneringen, går in mot Kanada släpper ett mål och sedan spikar igen på straffar… Det är så mycket Henrik Lundqvist över det.

Det var en nackskada och ett inre ledband i knäet som stökade till det för Henrik Lundqvist, hur mycket tror du att det påverkade hans målvaktsspel?
— Det påverkade, men sedan vet jag inte om han kommer erkänna det själv eller inte. Det många med mig, målvaktstränare eller folk som har varit målvakter själva, som ser sådana här saker när han spelar. Det är inte hundra och killen har problem. Han är inte i hyperform. Han är inte i zonen där han känner att allting funkar speltekniskt eller detaljmässigt.
— Någonstans, så otroligt vältränad, mentalt stark och med den erfarenheten han har så knyter han ihop allting och levererar i finalen. Mot Schweiz hade han några fina räddningar men mot Finland hade han i ärlighetens namn inte mycket att göra. Men i finalen, när han behövdes som mest, visade han att det inte var onödigt att ta hem honom.

När du såg Joel och Henke stå efter slutsignalen och hålla om varandra, hur var känslan hos dig då?
— Vilken otrolig fullträff det var för dom två. Någonstans gjorde dom det omöjliga. Joel åkte runt där med sina betongrör och man tror knappt att han ska ta sig över rödlinjen (Skratt). Han har varit uträknad senaste säsongerna med ryggskada och så vidare. Precis som Henke visade i finalen så har Joel visat i sin karriär vilka otroliga karaktärer och kämpar dom är.
— Att Henke får komma hem och göra det här, blir skadad och allt. Joel har varit ryggskadad, uträknad och nästan hånad för att han blir uttagen i landslaget senaste två, tre åren, fick vinna SM-guld förra säsongen och VM-guld med brorsan i år… Jag får nog svårt att sätta ord hur glad jag är för deras skull när man spelat med dom och vet vilka fina killar det är. Vilken lycka dom båda måste känna och hur stort det måste vara för dom. Det är så jag känner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 29 januari
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 HV 71 - SDE SDHL
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten