Petter Rönnqvist berättar om Henrik Lundqvist
VM 2017

”Den där jävla Henke tvingar mig att köra extra hela tiden”

ANNONS

Henrik Lundqvist kom till VM för att vinna ett VM-guld. Något han också gjorde, men trots att han var en av VM:s bästa målvakter tycker gamle lagkamraten och tv-experten Petter Rönnqvist att ”Henke” kan bättre.
— Ska jag titta speltekniskt så är inte, om man ska vara riktigt ärlig, Henke något bra i den här turneringen. Han gör en del okonventionella räddningar och ibland har han lite tur med sig. Men det visar ju vilken otrolig mental styrka han har, säger Petter Rönnqvist om sin gamla målvaktskollega till Hockeysverige.se

Henrik Lundqvist växte ut till Tre Kronors stora guldhjälte i VM-finalen mot Kanada. Efter matchen stod han och tvillingbrorsan och höll om varandra med blanka ögon. Ett ögonblick som bröderna givetvis kommer att ha med sig resten av livet.

Vi skruvar tillbaka klockan till säsongen 2001/02. Det var då som Henrik och Joel Lundqvist etablerade sig på allvar i elitserien. Som målvaktskollega då hade ”Henke” Petter Rönnqvist som idag bland annat jobbar som expert på C More.
–Jag har sagt det förut, men det kanske låter lite banalt att säga det nu då dom vunnit VM-guld, men dom där två bröderna var något speciellt. Båda var så otroligt träningsvilliga. Frölunda hade börjat sin marsch uppåt efter några knaggliga säsonger och hade också ett bra lag, säger Petter Rönnqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
— Conny (Evensson) hade kommit dit och Frölunda hade ”Perre” Edlund som fys-tränare. Trots den mängden som vi tränade då så var alltid bröderna där och Henke pressade mig, jag var ju då etablerad medan Henke kom upp som ganska grön. Jag kommer ihåg då jag kom hem och sa till gumman hemma ”Den där jävla ”Henke” kör extra hela tiden och tvingar då mig också att vara kvar på isen”
— Han var väldigt bra på träningarna och fick mig att känna mig tvingad att vara kvar och köra (skratt). Det gällde både på styrketräningen och isen så den säsongen fick jag öka min egen träningsdos.

Vad det här med att träna hårt hela tiden det som personifierade Henrik Lundqvist vid den här tiden?
— Det som stack ut hos Henke då var träningsviljan och att han vart så otroligt grinig när han inte fick stå. Då ska ni veta att han inte fick stå mycket under serien. Han fick stå då jag var skadad under serien och sedan fick han hoppa in under slutspelet när jag skadade mig igen.
— Han och jag kom jättebra överens. Nu var han ung och jag äldre. Det var aldrig så att han var kaxig mot mig, men jag såg på honom att han var så jäkla förbannad. Han hade det här drivet inom sig. Den tjurskalle han hade påminner lite om ”Foppas” (Peter Forsbergs). När man är kring spelare som ”Foppa” eller ”Henke” en hel säsong förstår man att hockey inte är någon lek utan att det är allvar.

Ett speciellt minne Petter Rönnqvist har från den säsongen hämtar han från SM-semifinalerna mot Modo.
— Jag skadade mig under första matchen i slutspelet och sedan fick han stå alla matcher. I semifinalen mot Modo släppte han in några mål och ville bli utbytt i sista perioden när det stod 5-2. Conny tittade på mig, runt tio minuter kvar och 5-2, då ville jag inte ut och spela. Jag hade problem med ryggen och var dessutom kall. Conny skickar tillbaka Henke i målet och jäklar vad arg han var så ha ha….

Henrik Lundqvist i början på sin karriär i Frölunda

— Det jag minns bäst från den säsongen är dom små grejerna, hur han och brorsan tränade extra både före och efter våra vanliga träningar. Dessutom hängde dom båda mycket off ice. Där var dom väldigt olika. Joel var planeringens mästare. Han hade koll på mat och så vidare. Henkes pengar tog slut efter en vecka eftersom han hade köpt kläder för alla sina. Dom var ganska olika i vissa avseenden, framförallt i vad dom prioriterade off ice, säger den tidigare VM-målvakten med ett skratt.

Hade dom en bra respekt med sig i gruppen?
— Ja, absolut. Om man lägger ner den tiden på träning som dom gjorde så vinner man respekt hos alla äldre spelare. Vi hade Patrik Carnbäck, Niklas Andersson, Micke Andersson och så vidare. Det var aldrig någon ploj runt Henrik och Joel, att man behövde tjata på dom att komma i tid eller sköta sig. Det är sådana grejer som kan irritera dom äldre och etablerade spelarna. Det problemet hade vi inte med dom.

”Som gammal målvakt ser man att skadorna störde honom”

Henrik Lundqvist har under årets VM-turnering visat en mycket hög klass, men Petter Rönnqvist tycker ändå att han kan bättre än vad han visat på dom fem matcherna han spelat.

— Det blir en hyllning till ”Henke” i och med att han visar vilken otrolig mental styrka han har. Ska jag titta speltekniskt så är inte, om man ska vara riktigt ärlig, Henke något bra i den här turneringen. Han gör en del okonventionella räddningar och ibland har han lite tur med sig.
— Men vilken tävlingsmänniska han är, vilken erfarenhet han har byggt upp och hur otroligt vältränad han är. Det finns nog ingen målvakt i världen som jag ser det, han fick lite problem på slutet med skador, spelet stämmer inte hundra i positioneringen, går in mot Kanada släpper ett mål och sedan spikar igen på straffar… Det är så mycket Henrik Lundqvist över det.

Det var en nackskada och ett inre ledband i knäet som stökade till det för Henrik Lundqvist, hur mycket tror du att det påverkade hans målvaktsspel?
— Det påverkade, men sedan vet jag inte om han kommer erkänna det själv eller inte. Det många med mig, målvaktstränare eller folk som har varit målvakter själva, som ser sådana här saker när han spelar. Det är inte hundra och killen har problem. Han är inte i hyperform. Han är inte i zonen där han känner att allting funkar speltekniskt eller detaljmässigt.
— Någonstans, så otroligt vältränad, mentalt stark och med den erfarenheten han har så knyter han ihop allting och levererar i finalen. Mot Schweiz hade han några fina räddningar men mot Finland hade han i ärlighetens namn inte mycket att göra. Men i finalen, när han behövdes som mest, visade han att det inte var onödigt att ta hem honom.

När du såg Joel och Henke stå efter slutsignalen och hålla om varandra, hur var känslan hos dig då?
— Vilken otrolig fullträff det var för dom två. Någonstans gjorde dom det omöjliga. Joel åkte runt där med sina betongrör och man tror knappt att han ska ta sig över rödlinjen (Skratt). Han har varit uträknad senaste säsongerna med ryggskada och så vidare. Precis som Henke visade i finalen så har Joel visat i sin karriär vilka otroliga karaktärer och kämpar dom är.
— Att Henke får komma hem och göra det här, blir skadad och allt. Joel har varit ryggskadad, uträknad och nästan hånad för att han blir uttagen i landslaget senaste två, tre åren, fick vinna SM-guld förra säsongen och VM-guld med brorsan i år… Jag får nog svårt att sätta ord hur glad jag är för deras skull när man spelat med dom och vet vilka fina killar det är. Vilken lycka dom båda måste känna och hur stort det måste vara för dom. Det är så jag känner.

Den här artikeln handlar om: