Igår fick Finland jubla över sin kvartsfinalseger. Idag snuvades de på arrangörskapet av VM.
VM 2017

Finland tystade kritikerna med taktisk triumf – kan få Sverige i semifinalen

ANNONS

Sågade och inkompetensförklarade i hemlandet efter ett mediokert gruppspel. Då reste sig Finland och svarade för en taktisk triumf i kvartsfinalen mot USA. Seger med 2–0 – och en potentiell VM-semifinal mot Tre Kronor står nu på menyn för finnarna.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var inte vackert, men det var effektivt. Finland är klart för VM-semifinal efter vad som får beskrivas som en skräll då man besegrade gruppsegraren USA med 2–0 i kvällens kvartsfinal i Köln.

Finland kom till Tyskland från Paris efter ett gruppspel som har fått de svarta rubrikerna att avlösa varandra. De förlorade mot Frankrike med förnedrande 1–5 och hade problem att besegra lag som Vitryssland, Norge och Slovenien. Inför kvartsfinalen mot USA var det många finska journalister som förutspådde att förbundskaptenen Lauri Marjamäki skulle bli arbetslös om det blev förlust. Men det blev det inte.

I stället svarade Finland för en taktisk triumf som fick stopp på det fartfyllda, unga amerikanska laget, som å sin sida imponerat stort under gruppspelet i Köln. Med slavisk disciplin, tät defensiv och effektiva kontringar tog man hem kvartsfinalen.

EN KONTRING SOM DÖDADE MATCHEN

Efter en mållös första period, där Röglebekantingen Juhamatti Aaltonen hade den bästa chansen när han blev stoppad av Jimmy Howard vid ett friläge, fick Finland utdelning i andra perioden. Colorado-forwarden Mikko Rantanen, lagkapten när Finland vann JVM i fjol, tryckte in 1–0 på sin egen retur i powerplay.

USA försökte och försökte, men begränsades till sex skott på mål i andra perioden efter att gång efter annan fastnat i den finska mittzonsfällan. När man sedan skulle trycka på för en kvittering i tredje perioden åkte man i stället på kontringen som dödade matchen. I ett två-mot-ett-läge spelade Juhamatti Aaltonen fram Joonas Kemppainen till 2–0.

Därmed har Finland nu chansen att få möta Tre Kronor i glödande het semifinal – förutsatt att svenskarna besegrar Schweiz i kväll.

Se VM på C More – två veckor gratis

Stjärnornas prickskytte tog Ryssland till semifinal

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL