Conny Evensson firas efter VM-guldet i Prag.
VM 2017

Kritiserades för uttagningen av ”Foppa” – då triumferade ”sämsta svenska VM-laget nånsin”

Det sämsta svenska VM-laget någonsin? Ja, det tyckte i alla fall kvällstidningsskribenten Thomas Malmqvist när han inför VM i Prag 1992 skulle recensera Tre Kronors lagbygge. Men Sverige, med Conny Evensson och Curre Lundmark vid rodret, reste sig som fågel Fenix ur askan och slog nästan hela expertkåren – dock inte Peter Wennman på den andra kvällsdraken som hela tiden trodde på svensk medalj – genom att spela hem Sveriges sjätte VM-guld.

Hockeysverige.se bad Conny Evensson blicka tillbaka på våren i Prag 1992.
”Det var ett annorlunda VM nere i Prag 1992. Många spelare var slitna eftersom säsongen hade inletts med Canada Cup och dessutom spelades OS nere i Albertville i februari. Nu var det även första gången som VM spelades i två grupper likt det sätt som turneringen är upplagd i dag. Tidigare hade det varit en rak serie med åtta lag.
Jag kan förstå att vi fick många nej till turneringen eftersom påfrestningen varit stor på många av våra spelare med alla matcher och turneringar. Inte bara då i landslaget utan även med sina klubblag. Vi reste ner till Prag med inte mindre än sexton VM-debutanter vilket givetvis kom att betyda en del. Samtidigt hade vi fått hem ett par riktigt starka förstärkningar i form av Johan Garpenlöv från San José och Mats Sundin från Quebec. Senare i turneringen anslöt även Mikael Andersson från Buffalo och Calle Johansson från Washington.

Svensk hockey hade en väldig bredd och även om vi hade spelare som inte spelat med i VM tidigare så var det bra spelare som verkligen var sugna på att visa vad dom går för.

Vi vann premiären mot Polen med 7–0, sedan spelade vi 0–0 mot Italien, 2–5 mot Tyskland, 1–3 mot Finland och 4–4 mot USA. Att det såg ut så inledningsvis var nog i första hand för att vi hade ett orutinerat lag. Samtidigt jobbade vi med att vi hela tiden måste prestera en bra laginsats och att alla var klara med vilka roller man har i laget. Jag tyckte att vi klarade ut det på ett bra sätt och tog oss till kvartsfinal där vi ställdes mot ettan från den andra gruppen, Ryssland. Trots förlusterna hade vi ändå visat upp ett ganska bra spel till och från.

Visst var det svarta rubriker hemma i Sverige men det där lägger du inte speciellt mycket energi på när du väl är mitt uppe i en VM-turnering. Det var en hel del media på plats nere i Prag så spelarna kunde inte undgå kritiken, men jag tror inte att man lade någon större vikt vid den utan valde att lägga fokus på att genomföra nästa match på ett bra sätt.

En viktig bit som lyfte laget var Calle Johanssons och Mikael Anderssons ankomst till laget. Vi var just då inne i en negativ trend. Calle var ju en storspelare borta i NHL och Micke var hänsynslös mot sig själv. Självklart kom deras närvaro och inställning att betyda mycket för oss.

I kvartsfinalen ställdes vi mot Ryssland och vann med 2–0. Det var en sådan där match som vi genomförde med hundraprocents disciplin. Vi visste att skulle vi ge ryssarna för stora ytor så skulle vi inte ha en chans. Visserligen kom ryssarna till en del avslut, men många av dessa var inte speciellt farliga eftersom vi lyckades driva ut deras skyttar mot kanterna. Dessutom lyckades vi väldigt bra i kontringsspelet. Tommy Söderström stod i målet och han gjorde en väldigt bra match liksom han gjorde i hela turneringen.

I semifinal ställdes vi mot Schweiz. En sådan där otäck match eftersom det var en knallsensation att Schweiz tog sig till en semifinal vid den här tiden. Idag är som bekant schweizarna mer etablerade i toppen av världshockeyn. I båset hade Schweiz gamle Björklöven-spelaren John Slettvoll (tidigare Andersson) som kunde svensk hockey väldigt bra. Vi träffade även på varandra mycket under mina år då både han och jag jobbade nere i Schweiz som tränare. Det har blivit några duster genom åren, men vi känner varandra väl och är goda vänner.”

Innan semifinalen sade Conny Evensson:
– John Slettvoll gick på många dragningar som spelare. En av de värsta drabbades han av i Karlstad. Det var kanske efter den som han bytte namn.


Foto: Bildbyrån

FICK KRITIK FÖR ATT HAN TOG UT ‘FOPPA’ TILL VM”

”Vi gick ifrån till 2-0 tidigt i matchen och när sedan Peter Forsberg även gjorde 3-0 var det rätt lugnt.
När vi väl kom till Finalen mot Finland vill jag påstå att vi var rätt bra igång faktiskt. Återigen genomförde vi en mycket disciplinerad match. Sedan minns jag att ”Foppa” gjorde mål på sin intränade specialare i powerplay. Han stod bakom kassen och när Garpenlöv gick in och spärrade deras back framför mål gick ”Foppa” fram och lade in pucken köksvägen. Återigen gör vi en riktig laginsats, precis som mot Ryssland i kvartsfinalen.

Det finns alltid folk som vill kritisera Tre Kronor och laguttagningarna. Det gällde även när jag tog med Peter Forsberg till VM 1992. Det här var ”Foppas” första VM och han var bara 18 år. Jag hade med ”Foppa” i en dubbellandskamp i Moskva mot Ryssland innan VM. Det han visade upp där fick mig direkt att bestämma mig att han ska bara med till VM. Kedjan med Forsberg, Mats Sundin och Johan Garpenlöv blev sedan under VM en väldigt viktig del och dom som skulle vara med och avgöra matcherna.

När man vunnit något stort är det alltid samma glädje i omklädningsrummet och allt det där. Sedan blev det en snabb hemfärd för hyllningarna på Sergels Torg. Fast på något sätt hinner man inte ta in allt som sker. Egentligen borde man få 14 dagar på sig att samla intrycken. Trots det så var det självklart en fantastisk upplevelse att stå där och ta emot 40-50 000 människors hyllningar. Helt otroligt.

Filosofin i mitt ledarskap? Det är alltid svårt att prata om sig själv. Jag tror att det viktigaste är att man ger alla i gruppen uppmärksamhet. Det är lätt att man bara ser till en del i laget och inte till samtliga. Sedan handlar det om att vara tydlig i sitt ledarskap utan att för den delen uppfattas som diktatorisk. Gränsdragningen mellan tydligheten på rätt sätt och på ett diktatoriskt sätt är hårfin. En annan bit som är viktig är att du hela tiden klarar av att vara nära killarna, en i gruppen.”

Kan inte det vara en svårighet?
”Jag har i alla fall inte upplevt någon svårighet i det, men det kanske är olika hur man är som person.”

Se VM på C More – två veckor gratis


Mats Sundin. Foto: Bildbyrån

Sveriges VM-matcher 1992

Grundserien
Polen 7–0
Målskyttar: Peter Forsberg 2, Arto Blomsten 2, Johan Garpenlöv, Jan Larsson, Kenneth Kennholt.

Italien 0–0

Tyskland 2–5
Målskyttar: Patrik Carnbäck, Patric Kjellberg.

Finland 1–3
Målskytt: Patric Kjellberg.

USA 4–4
Målskyttar: Jan Larsson, Fredrik Stillman, Mats Sundin, Arto Blomsten.

Kvartsfinal
Ryssland 2-0
Målskyttar: Mats Sundin, Roger Hansson.

Semifinal
Schweiz 4-1
Målskyttar: Lars Karlsson, Patrik Carnbäck, Peter Forsberg, Roger Hansson.

Final
Finland 5-2
Målskyttar: Peter Forsberg, Mikael Andersson, Roger Hansson, Lars Karlsson, Arto Blomsten.    

TRE KRONORS GULDLAG 1992

 P Spelare Född CM KG L/R Kontrakt  
 G Håkan Algotsson 1966-08-05 179 80 L
 G Tommy Söderström 1969-07-17 175 75 L
 G Peter Åslin 1962-09-21 182 84 L
               
 D Arto Blomsten 1965-03-16 190 93 L
 D Joacim Esbjörs 1970-07-04 183 88 L
 D Calle Johansson 1967-02-14 181 92 L
 D Kenneth Kennholt 1965-01-13 191 91 R
 D Petri Liimatainen 1969-07-20 180 89 L
 D Tommy Sjödin 1965-08-13 182 90 R
 D Fredrik Stillman 1966-08-22 172 77 L
               
 F Mikael Andersson 1966-05-10 178 82 L
 F Patrik Carnbäck 1968-02-01 184 87 L
 F Peter Forsberg 1973-07-20 185 93 L
 F Johan Garpenlöv 1968-03-21 183 84 L
 F Roger Hansson 1967-07-13 187 86 L
 F Anders Huss 1964-04-06 179 88 L
 F Lars Karlsson 1966-08-18 190 93
 F Patric Kjellberg 1969-06-17 188 96 L
 F Jan Larsson 1965-09-04 183 86 L
 F Michael Nylander 1972-10-03 181 87 L
 F Peter Ottosson 1965-09-04 178 77 L
 F Daniel Rydmark 1970-02-23 178 85 L
 F Mats Sundin 1971-02-13 195 105 R

Bragden i Åbo – ”Lidas” om VM-guldet 1991: ”Känslan kan få många NHL-spelare att tacka ja till VM”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten