170429 HV71:s trŠnare Johan Lindbom jublar i duschen efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91775 …
SHL

Historien upprepar sig för Lindbom: ”Det var dags för någon annan att ta upp stafettpinnen från 95”

ANNONS

22 år efter klubbens första guld bärgade HV71 sitt femte SM-guld genom seger med 2-1 i den sjunde och avgörande finalen i Jönköping. Gemensam nämnare för båda gulden heter Johan Lindbom. Sist var det han som avgjorde i förlängning mot just Brynäs och i dag stod han i HVs bås som tränare.
— Jag avgjorde ju 95 så det var dags för någon annan att ta stafettpinnen i dag, säger han mitt i kaoset på isen efter matchen. 

BB950406BB040

Johan Lindbom segerskytt senast det begav sig

HV71 vinner SM-guld 2017 efter seger i den sjunde och avgörande matchen. Efter elva minuter av förlängningen skyfflade Simon Önerud in det avgörande målet bakom en överspelad David Rautio i Brynäskassen. Någon som är van vid avgöranden i förlängning i avgörande matcher i SM-finalen är HVs tränare Johan Lindbom som avgjorde den femte och avgörande finalen mot just Brynäs när HV bärgade guldet 1995.
— Ja historien upprepar sig och nu fick någon annan ta över stafettpinnen från 95 och det var så fantastiskt att Simon fick avgöra. Han är så värd det för han har varit otroligt bra, alla har varit värda det. Det är fantastiskt, säger guldtränare efter matchen.

HV71 låg på och skapade många chanser men lyckades inte få hål på Brynäs målvakt under de första två perioderna. Innan Christoffer Törngren skickade in 1-1 bakom David Rautio var det nog många på läktaren som mindes tillbaka till match 5. Då såg matchbilden liknande ut och Brynäs kunde till slut vinna med 2-0. Johan Lindbom erkänner att även han var lite nervös för en liknande match i dag.
— Jag var aldrig orolig i sudden men mer under matchen att det skulle bli som den senaste hemmamatchen att vi inte får hål på dem, säger Lindbom som passar på att hylla Brynäs men ändå tycker att resultatet var rättvist.
— Brynäs har gjort det otroligt bra och hållit en jämnare nivå än oss men sista tre matcherna tycker jag att vi visar att vi är ett snäpp vassare.

Precis som klubben har Johan Lindbom gjort en rejäl resa de senaste två åren. I februari 2015 stod han i båset i Olofström och slogs för HC Dalens överlevnad i Hockeyettan och två år senare står han med en SM-guldmedalj runt halsen.
— Ja vad säger man, bra medarbetare helt enkelt (skratt). Nej jag tycker hela föreningen tog ett avstamp när jag kom och vi har gjort det riktigt bra. Vi har följt planen hela tiden och vi har trott på det hela tiden trots motgångarna i fjol och tuff situation. Så fyllde vi på med spelare och ledare och ja vad ska jag säga. Det känns fantastiskt, säger han med ett brett leende över ansiktet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL