Bendelin har tagit ut småkronornas trupp till turneringen i Plymouth
U18-VM

Deppigt efter VM-premiären: ”Grabbarna är grymt besvikna”

ANNONS

Det var deppiga miner i det svenska omklädningsrummet efter 1–3-förlusten i U18-VM-premiären mot Ryssland. Trots ett rejält spelövertag och ledning efter två perioder lämnade laget isen som förlorare.
– Grabbarna är grymt besvikna. Det har de rätt att vara. I det stora hela en jäkligt bra hockeymatch, säger förbundskaptenen Torgny Bendelin till hockeysverige.se.

U18-VM i Slovakien fick en tuff start för svenskt vidkommande. Efter 1–3-förlusten mot Ryssland framhöll förbundskaptenen Torgny Bendelin de positiva bitarna i det svenska spelet: passningsspelet, chansskapandet och kreativiteten. Det som fattades var dock precisionen och effektiviteten. Trots 44 skott mot Maksim Zjukov blev det bara ett svenskt mål.

Ryssarna högg desto bättre när de bjöds på chanser i den tredje perioden.
– De har inte så många chanser, men vi gör misstag. På andra målet är det ett dubbelmisstag, först en felpassning i mittzonen och sedan en missad markering. Det är jäkligt små marginaler som avgör en match tyvärr, säger Bendelin när hockeysverige.se når honom i Slovakien och syftar på Andrej Svetjnikovs matchvinnande 2–1-mål.

Han vill framhålla den svenska backuppsättningen för deras spel mot ryssarna.
– De sköter sig väldigt bra. Det är några smågrejer, att de ska släppa pucken lite snabbare ibland, men över lag spelar de väldigt bra. På forwardsidan var Jacob Olofsson och Oscar Bäck väldigt bra liksom Jacob Peterson spelar väldigt bra också.

Apropå ineffektiviteten, saknar ni naturliga målskyttar i det här laget?
– Nej, det tycker jag inte. Det skulle du aldrig få mig att säga. Jag tror det handlar mer om att vi har två eller tre i ribba och stolpe, det är små marginaler. Sedan gör vi deras målvakt bra. Han är duktig, men han får växa genom sättet vi tar avslut.

”JAG VILL NOG PASSA PÅ DEN FRÅGAN”

Efter att Tom Hedberg skickades hem som sista back från Slovakien blev det i går klart att landslagsledningen inte kommer att invänta superlöftet Rasmus Dahlin, som skulle kunna bli tillgänglig om Frölunda förlorar morgondagens sjunde och avgörande semifinal mot Brynäs.
– Vi tog det beslutet i tisdags för att ge laget lugn och ro. Jag märkte att det fanns en oro kring vem som ska få lämna och vem som ska få vara kvar om vi gjorde förändringar. För att ge killarna ro och jobba ihop gruppen och laget valde vi den här vägen.
– Om Rasmus skulle bli aktuell skulle det vara först i morgon kväll och då skulle han garanterat inte vara här förrän på söndag plus att vi hade fått spela på sex backar under tiden. Vi har pratat om det här jättemycket och vi är eniga alla ledare. Jag ringde Rasmus och berättade hur vi resonerade och jag tror att han förstod det. Vi ville hemskt gärna ha med honom, men när omständigheterna är som de är blev det fel.

Bendelin säger att han tar ansvar för beslutet.
– Skulle det visa sig i slutändan att det inte funkar får jag väl ta konsekvenserna för det.

En spelare som däremot fick komma till JVM är HV71:s back Erik Brännström, som blev enda svenska målskytt i kväll. Det har funnits en osäkerhet kring 17-åringen eftersom han skulle kunna bli aktuell för spel i SM-finalen om HV drabbas av skador på backsidan. Om Småkronorna fortfarande löper risk att tappa Brännström vill inte Bendelin svara på.
– Jag vill nog passa på den frågan, säger han.

Småkronorna spelar härnäst på påskafton då Tjeckien står för motståndet. Matchen startar 19.30 och sänds i TV12.

Ryska superlöftet sänkte ineffektiva småkronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL