LIGANS SEX BÄSTA. Ronnie Rönnkvist har tagit ut sitt All-Star Team för SDHL.
SDHL 1

KRÖNIKA: SDHL:s All-Star Team säsongen 2016/17

ANNONS

SDHL-säsongen lider mot sitt slut. Redan i morgon kan SM-guldet delas ut då Djurgården har möjlighet att säkra sin första titel via seger mot HV71 på Stora Mossen. Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist summerar damernas säsong genom att ta ut sitt All-Star Team från den gångna säsongen.

Det är ett roligt slut på en rolig säsong. För att HV71 och Djurgården möts i en final måste ses som sensationellt. Eller rättare sagt, att Luleå inte spelar final är mycket överraskande. Jag vet inte om vi kan se det som ett misslyckande att ”bara” komma till semifinal, men jag tror inte att lagets coach, Fredrik Glader, känner sig till freds med att inte kunna utmana om guldet.

SDHL är helt klart en av världens bästa ligor fylld med nationella och internationella stjärnor. Förbundskaptenen Leif Boork lyfter gärna upp ämnet antalet utländska spelare i ligan som ett problem. Givetvis är närmare 80 spelare ett antal för många. Samtidigt sätter många av importerna krydda på SDHL.

Jag fick frågan av en insatt hockeyledare hur mitt All-Star Team i SDHL skulle se ut efter årets säsong. Därför plockade jag ut mina två All-Star-lag utifrån matcherna jag sett på Live Arena, sett live och givetvis också utifrån vad andra spelare låtit berätta. Ett jobb som visade sig vara ganska svårt eftersom det verkligen vimlar av profiler och skickliga spelare i ligan.

Lag 1
Målvakt:
Lovisa Berndtsson, Djurgården
– Berndtsson är nog den målvakt som utvecklats mest den här säsongen. Hon handplockades till Djurgården från SDE Hockey inför förra säsongen. Sedan dess har 28-åringen klivit fram och blivit VM-målvakt. En plats hon är värd efter fina säsongen i klubblaget. Att dessutom hålla nollan i en SM-final visar på klass.

Backar:
Jenni Hiirikoski, Luleå
Emma Eliasson, Luleå
– Hiirikoski har under säsongen visat i SDHL att hon är en av världens bästa backar. Hon slutade fyra i hela SDHL:s poängliga med tolv mål och totalt 45 poäng på 36 matcher. Att hon dessutom har +49 – visserligen i serien bästa lag – visar på att det även finns stora defensiva kvalitéer i henne. I mina ögon är hon ligans bästa back.
– Eliasson har under säsongen varit Sveriges bästa back. Tråkigt bara att vi inte får se ”gruvtjejen från Kiruna” i landslaget, men det där har vi ältat färdigt nu. Den 27-åriga backen har gång på gång visat att hon är kapabel att dra ett stort lass och ta mycket ansvar i match efter match. Det är sällan hon faller igenom och gör en dålig match.

Forwards:
Michelle Karvinen, Luleå
Tina Enström, Djurgården
Fanny Rask, HV 71

– Karvinen vann SDHL:s poängliga i en överlägsen stil. Med 30 mål och totalt 70 poäng på 31 matcher var hon hela 17 poäng före tvåan Jennifer Wakefield. Karvinen har ett extremt målsinne, men hon är en minst lika bra framspelare. Som ytterforward ser jag henne som en näst intill komplett spelare. Den danska finskan (född i Danmark) har under säsongen visat att det är få tjejer i världen som är bättre än henne offensivt.
– Enström blir lätt bortglömd i och med att hon senaste säsongerna konsekvent har tackat nej till spel i Damkronorna. Men oj vad vi skulle behöva denna spelsmarta tjej där. Hon har under säsongen dragit ett stort lass i en av hela ligans bästa kedjor, den med henne, Andrea Dalen och Hanna Olsson. Ledarduon Nils Ekman och Danijela Rundqvist är nog väldigt nöjda med att ha lyckats sajna henne på åtta år.
– Rask är kanske den enskilt viktigaste spelaren för ett lag i SDHL. Hon har under flera säsonger varit lite ojämn, men den här säsongen har hon hållit en mycket hög nivå och även klivit in i Damkronorna som en av deras viktigaste kuggar. Har utvecklats till en spelare på hög internationell nivå. Tog poängmässigt nästan själv HV71 till SM-final. Spelar i tröja 49 precis som hennes bror Victor gör i Carolina Hurricanes.

Foto: Bildbyrån

Lag 2
Målvakt:
Sara Grahn, Brynäs
– Trots att Sara Grahn har gjort bättre säsonger i sin karriär går det inte att komma ifrån att hon i sina bästa stunder tillhör den yttersta världseliten. En mycket seriös och ödmjuk elitidrottare som efter att Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson slutat är given etta i landslaget. Att hon ska ses som etta även till VM som börjar om några veckor, bekräftas av förbundskaptenen Leif Boork.

Backar:
Emilia Ramboldt, Linköping
Maja Nyhlén Persson, Leksand
– Ramboldt har under säsongen varit Linköpings enskilt viktigaste spelare defensivt. Liksom Luleås Emma Eliasson så håller Ramboldt en mycket hög lägstanivå. En försvarsklippa helt enkelt. I nämnde Eliassons frånvaro kommer hon också vara den viktigaste spelaren defensivt i Leif Boorks VM-lag. Har under senaste två säsongerna visat vilken fin framspelare hon är från sin backplats. 41 assistpoäng senaste två säsongerna talar sitt tydliga språk.
– Nylén Persson ses nog av många som ett populistiskt val av mig, men jag har sett denna blivande storstjärna i ett antal matcher den här säsongen. För mig är hon given i ett andra All-Star Team. Hon har ett nästan sensationellt fint spelsinne, sätter sig sällan i svåra situationer och har ett första pass som påminner om hennes släkting Nicklas Lidström. Visst var det en sensation att denna 16-åring kom med i VM-truppen, men inte alls oförtjänt.

Forwards:
Denise Altmann, Linköping
Jennifer Wakefield, Linköping
Erika Grahm, Modo
– Altmann är sällan den spelare som får några stora rubriker. Trots det ligger hon alltid med i toppen av poängligan. Inget undantag den här säsongen. Med 31 mål och totalt 51 poäng slutade hon trea i SDHL:s poängliga. Synd att denna 29-åriga sjuksköterska inte är svensk utan österrikiska för det skulle vara kul att se hur hon skulle mäta sig med dom bästa lagen i världen i ett VM.
– Gör man 34 mål på 30 matcher i SDHL ska man bara vara med i SDHL All Star team. Wakefield visar säsong efter säsong att hon är en av världens bästa hockeyspelare. Hon kanske är den poängmässigt mest pålitliga spelaren i hela ligan, men den här säsongen lyckades hon inte inta vara tungan på vågen då det gällde att ta sitt Linköping till SM-final. Trots det har hon som vanligt gjort en fantastisk säsong.
– Grahm har den här säsongen visat att hon är tillbaka på allvar efter sjukdomar och skador. Givetvis ligger det mycket hårt jobb bakom att hon återigen har nått upp till en nivå som en av svensk hockeys bästa offensiva spelare. Har dragit ett stort och tungt lass i unga Modo den här säsongen och kommer bli oerhört viktig för Fjällräven-laget under många säsonger framöver.

Fotnot: Givetvis vimlar det av ”runner-ups” i SDHL så som Minatsu Murase, AIK, och Sarah Berglind, Modo, på målvaktssidan, Annie Svedin, Modo, och Ronja Savolainen, Luleå, på backsidan eller Lisa Johansson, AIK, Emma Nordin, Luleå, Line Bialik Öien, AIK, Iveta Koka, Leksand, med flera på forwardssidan. De får en ny chans att slå sig in under nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL