LIGANS SEX BÄSTA. Ronnie Rönnkvist har tagit ut sitt All-Star Team för SDHL.
SDHL 1

KRÖNIKA: SDHL:s All-Star Team säsongen 2016/17

ANNONS

SDHL-säsongen lider mot sitt slut. Redan i morgon kan SM-guldet delas ut då Djurgården har möjlighet att säkra sin första titel via seger mot HV71 på Stora Mossen. Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist summerar damernas säsong genom att ta ut sitt All-Star Team från den gångna säsongen.

Det är ett roligt slut på en rolig säsong. För att HV71 och Djurgården möts i en final måste ses som sensationellt. Eller rättare sagt, att Luleå inte spelar final är mycket överraskande. Jag vet inte om vi kan se det som ett misslyckande att ”bara” komma till semifinal, men jag tror inte att lagets coach, Fredrik Glader, känner sig till freds med att inte kunna utmana om guldet.

SDHL är helt klart en av världens bästa ligor fylld med nationella och internationella stjärnor. Förbundskaptenen Leif Boork lyfter gärna upp ämnet antalet utländska spelare i ligan som ett problem. Givetvis är närmare 80 spelare ett antal för många. Samtidigt sätter många av importerna krydda på SDHL.

Jag fick frågan av en insatt hockeyledare hur mitt All-Star Team i SDHL skulle se ut efter årets säsong. Därför plockade jag ut mina två All-Star-lag utifrån matcherna jag sett på Live Arena, sett live och givetvis också utifrån vad andra spelare låtit berätta. Ett jobb som visade sig vara ganska svårt eftersom det verkligen vimlar av profiler och skickliga spelare i ligan.

Lag 1
Målvakt:
Lovisa Berndtsson, Djurgården
– Berndtsson är nog den målvakt som utvecklats mest den här säsongen. Hon handplockades till Djurgården från SDE Hockey inför förra säsongen. Sedan dess har 28-åringen klivit fram och blivit VM-målvakt. En plats hon är värd efter fina säsongen i klubblaget. Att dessutom hålla nollan i en SM-final visar på klass.

Backar:
Jenni Hiirikoski, Luleå
Emma Eliasson, Luleå
– Hiirikoski har under säsongen visat i SDHL att hon är en av världens bästa backar. Hon slutade fyra i hela SDHL:s poängliga med tolv mål och totalt 45 poäng på 36 matcher. Att hon dessutom har +49 – visserligen i serien bästa lag – visar på att det även finns stora defensiva kvalitéer i henne. I mina ögon är hon ligans bästa back.
– Eliasson har under säsongen varit Sveriges bästa back. Tråkigt bara att vi inte får se ”gruvtjejen från Kiruna” i landslaget, men det där har vi ältat färdigt nu. Den 27-åriga backen har gång på gång visat att hon är kapabel att dra ett stort lass och ta mycket ansvar i match efter match. Det är sällan hon faller igenom och gör en dålig match.

Forwards:
Michelle Karvinen, Luleå
Tina Enström, Djurgården
Fanny Rask, HV 71

– Karvinen vann SDHL:s poängliga i en överlägsen stil. Med 30 mål och totalt 70 poäng på 31 matcher var hon hela 17 poäng före tvåan Jennifer Wakefield. Karvinen har ett extremt målsinne, men hon är en minst lika bra framspelare. Som ytterforward ser jag henne som en näst intill komplett spelare. Den danska finskan (född i Danmark) har under säsongen visat att det är få tjejer i världen som är bättre än henne offensivt.
– Enström blir lätt bortglömd i och med att hon senaste säsongerna konsekvent har tackat nej till spel i Damkronorna. Men oj vad vi skulle behöva denna spelsmarta tjej där. Hon har under säsongen dragit ett stort lass i en av hela ligans bästa kedjor, den med henne, Andrea Dalen och Hanna Olsson. Ledarduon Nils Ekman och Danijela Rundqvist är nog väldigt nöjda med att ha lyckats sajna henne på åtta år.
– Rask är kanske den enskilt viktigaste spelaren för ett lag i SDHL. Hon har under flera säsonger varit lite ojämn, men den här säsongen har hon hållit en mycket hög nivå och även klivit in i Damkronorna som en av deras viktigaste kuggar. Har utvecklats till en spelare på hög internationell nivå. Tog poängmässigt nästan själv HV71 till SM-final. Spelar i tröja 49 precis som hennes bror Victor gör i Carolina Hurricanes.

Foto: Bildbyrån

Lag 2
Målvakt:
Sara Grahn, Brynäs
– Trots att Sara Grahn har gjort bättre säsonger i sin karriär går det inte att komma ifrån att hon i sina bästa stunder tillhör den yttersta världseliten. En mycket seriös och ödmjuk elitidrottare som efter att Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson slutat är given etta i landslaget. Att hon ska ses som etta även till VM som börjar om några veckor, bekräftas av förbundskaptenen Leif Boork.

Backar:
Emilia Ramboldt, Linköping
Maja Nyhlén Persson, Leksand
– Ramboldt har under säsongen varit Linköpings enskilt viktigaste spelare defensivt. Liksom Luleås Emma Eliasson så håller Ramboldt en mycket hög lägstanivå. En försvarsklippa helt enkelt. I nämnde Eliassons frånvaro kommer hon också vara den viktigaste spelaren defensivt i Leif Boorks VM-lag. Har under senaste två säsongerna visat vilken fin framspelare hon är från sin backplats. 41 assistpoäng senaste två säsongerna talar sitt tydliga språk.
– Nylén Persson ses nog av många som ett populistiskt val av mig, men jag har sett denna blivande storstjärna i ett antal matcher den här säsongen. För mig är hon given i ett andra All-Star Team. Hon har ett nästan sensationellt fint spelsinne, sätter sig sällan i svåra situationer och har ett första pass som påminner om hennes släkting Nicklas Lidström. Visst var det en sensation att denna 16-åring kom med i VM-truppen, men inte alls oförtjänt.

Forwards:
Denise Altmann, Linköping
Jennifer Wakefield, Linköping
Erika Grahm, Modo
– Altmann är sällan den spelare som får några stora rubriker. Trots det ligger hon alltid med i toppen av poängligan. Inget undantag den här säsongen. Med 31 mål och totalt 51 poäng slutade hon trea i SDHL:s poängliga. Synd att denna 29-åriga sjuksköterska inte är svensk utan österrikiska för det skulle vara kul att se hur hon skulle mäta sig med dom bästa lagen i världen i ett VM.
– Gör man 34 mål på 30 matcher i SDHL ska man bara vara med i SDHL All Star team. Wakefield visar säsong efter säsong att hon är en av världens bästa hockeyspelare. Hon kanske är den poängmässigt mest pålitliga spelaren i hela ligan, men den här säsongen lyckades hon inte inta vara tungan på vågen då det gällde att ta sitt Linköping till SM-final. Trots det har hon som vanligt gjort en fantastisk säsong.
– Grahm har den här säsongen visat att hon är tillbaka på allvar efter sjukdomar och skador. Givetvis ligger det mycket hårt jobb bakom att hon återigen har nått upp till en nivå som en av svensk hockeys bästa offensiva spelare. Har dragit ett stort och tungt lass i unga Modo den här säsongen och kommer bli oerhört viktig för Fjällräven-laget under många säsonger framöver.

Fotnot: Givetvis vimlar det av ”runner-ups” i SDHL så som Minatsu Murase, AIK, och Sarah Berglind, Modo, på målvaktssidan, Annie Svedin, Modo, och Ronja Savolainen, Luleå, på backsidan eller Lisa Johansson, AIK, Emma Nordin, Luleå, Line Bialik Öien, AIK, Iveta Koka, Leksand, med flera på forwardssidan. De får en ny chans att slå sig in under nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan