Får Filip Cruseman & co fira i morgon?
SHL

Tappad slutspelsplats – men KHK räds inte ångestmatchen: ”Ska ha en enorm glädje”

ANNONS

Efter att ha legat på slutspelsplats säsongen igenom har Karlskrona i morgon kniven mot strupen. En seger är ett måste om slutspelsdrömmen inte ska stanna vid en dröm.
– Många hade älskat det här läget inför säsongen, säger nyckelforwarden Filip Cruseman till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Gårdagens 5-2-förlust mot Brynäs blev dubbelt tung för Karlskrona. Samtidigt som Ove Molins manskap kammade noll bjöd Djurgården på en rejäl show borta mot Leksand, vilket tog dem förbi KHK och Luleå i tabellen. Efter att ha varit på en stabil slutspelsplats under stora delar av säsongen, och till och med varit i ledning av hela SHL, är Karlskrona nu utanför en plats till åttondelsfinalerna inför slutomgången.

Huvudtränaren Ove Molin ville dock inte säga att gårdagens svaga match kom till följd av ett pressat tabelläge.
– Nej, det tror jag absolut inte. Vi kommer från en match mot Skellefteå på hemmaplan där vi flyger fram och vi har med oss allt i stort sett och allting fungerar. Även om vi spelat 49 matcher innan dess är det den matchen som sitter närmast på näthinnan, sade han på presskonferensen.

En seger mot Örebro är ett måste för att slutspelschansen ska finnas för Molins KHK. Dessutom måste man ha hjälp av Rögle eller Skellefteå för att kliva förbi Luleå eller Djurgården.
– Det är som det är. Det är bara att gilla läget, för vi kan liksom inte göra så mycket åt situationen. Det enda vi kan lägga all fokus på är att vinna vår matchen, sen är det bara att hoppas att de andra resultaten studsar vår väg. Vi ska göra allt för att förbereda oss och våra kroppar på bästa sätt, för att ge oss själva chansen, säger Filip Cruseman till hockeysverige.se.

Det har varit en omtumlande säsong för KHK. Från att ha varit superjumbo förra säsongen har man under sin andra SHL-säsong fått en helt annan respekt runtom i hockeysverige.
– Vi får tacka för att vi tog de poängen vi tog i början. Vi kunde leva på dem när vi hade vår stora dipp i januari och februari. Jag tycker vi spelade bra i vissa matcher, men utan att få med oss poängen. Vi gick ned oss i källaren.

bb161012jo048

Per Hånberg.

Hur svårt var det, rent mentalt, att komma ur den situationen?
– Det är klart det var påfrestande. Men samtidigt kan man inte göra så jävla mycket heller. Man försöker hitta vägar för att komma över den mentala biten och… Ja, nu fick Pelle sparken och det blev en positiv reaktion även om det var väldigt tråkigt att det blev som det blev. Vi hittade tillbaka till det spelet vi hade innan.

Hur reagerade ni på tränarbytet? Blev det som ett uppvaknande, eller kände ni att det var skönt?
– Nej, skönt var det inte. Det är alltid tråkigt när sådana saker sker. Men samtidigt, i det läget bestämde man att det var det bästa.
– Vi sa själva att vi inte skulle göra så stora förändringar, rent spelmässigt. Men det blev ett ‘wakeup-call’ för hela laget. Vi insåg att vi var tvungna att steppa upp, och det gjorde vi på ett bra sätt. Nu har vi haft många tuffa matcher på slutet där vi spelat bra, men inte riktigt fått med oss poängen.

BB170307BB701

Inför säsongen var det få som trodde att Karlskrona skulle vara två poäng utanför slutspel efter 51 av 52 omgångar. Laget har setts som en underdog hela säsongen. Nu är all press helt plötsligt på dem inför slutomgången. Eller?
– Jag tycker inte vi har något att förlora, med tanke på att vi är på den tabellplaceringen vi är. Vi kan få uppleva ett slutspel, som aldrig hänt i Karlskrona förut. Med den inställningen blir det inga problem att gå in i matchen på torsdag. Vi har något att kämpa för och spela för. Det är väldigt inspirerande.

Hade du tagit det här läget efter 51 omgångar, inför säsongen?
– (Skratt) Ja, vi har ju haft oddsen emot oss hela säsongen, folk trodde inte att vi skulle kunna gå till slutspel. Men vi sa att vi skulle vara tia och ha fyra lag bakom oss, och vi har det fortfarande inom räckhåll. På torsdag (läs: imorgon) får vi svaret om vi lyckas. Då får vi se om vi uppnått vårt mål.
– Man måste komma ihåg att vi fortfarande har ett bra läge. Det är inte kört. – Vi ska ha en enorm krigarinställning. Vi ska ha en enorm glädje. Det är de här matcherna man verkligen vill spela, och många hade älskat att ha det här läget inför säsongen.

Örebro väntar, i Karlskrona, i morgondagens avslutning. Örebro har ingenting att spela för, medan Djurgården möter ett kvartsfinaljagande Skellefteå. Det är med andra ord långt ifrån kört för Cruseman & co.
– Vi har ett bra läge, vi har ett bra ‘go’. Vi ska spela som när vi vann med 6-1 mot Skellefteå. Då har vi gjort vårt, och någonstans är det skitsamma hur det går i de andra matcherna då. Då har vi gjort det vi kan.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL