SHL
KARLSSON: Ska vi jubla eller gråta över åttondelsfinalerna?
ANNONS

För nästan på dagen ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om det usla i att det finns åttondelsfinaler i SHL. Jag menade att det enda vi fick var någon sorts hittepå-dramatik i kampen om en topp sex-placering. Jag hade föredragit att vi fick ett läge där varje match på slutet verkligen gällde något. Jag menar, både HV71 och Brynäs hade missat slutspel förra året om det inte vore för åttondelarna. Snacka om fiasko! Nu kom de till åttondelarna (HV kom till och med till kvart) och fiaskot blev inte alls lika stort som det hade kunnat vara. Den bloggen kan ni hitta här.

Den här säsongen ser det annorlunda ut. Hade det inte funnits åttondelsfinaler i år hade tabellen varit totalt död, i och med att Luleå och Djurgården gör katastrofala säsonger sett till förväntningarna. De är 14 respektive 17 poäng bakom Färjestad som har den åttonde platsen. En åttondeplats tidigare har varit den sista platsen till slutspel.

Så, allt är frid och fröjd alltså? Det är kanonbra att vi har åttondelarna, så vi får lite spänning i slutet av säsongen! Det är ju riktigt tufft mellan Luleå, Karlskrona och Djurgården där nere ju!

Jag är inte så säker på att jag tycker det ändå. För mig är det ett allvarligt systemfel att ett lag som gör en så usel säsong som Luleå och Djurgården gör fortfarande kan ha chansen att vinna SM-guld. Karlskrona kan jag inte rikta någon kritik mot i det här fallet. De gör en bra säsong med deras mått mätt.

Det råder en ilska över att ett lag som kommer åtta i allsvenskan har en chans att gå upp i SHL, men samma ilska förbises när det gäller slutspelskampen i SHL. Djurgården kan, om ett par veckor, få spela slutspel. Detta trots att man gör en säsong som varit bedrövlig nästan rätt igenom. Är det rimligt?

Jag är skeptisk till att vi har 14 lag som är tillräckligt bra för att spela i SHL. Både SHL och HockeyAllsvenskan blir sämre ligor av det, tror jag. Och jag är ännu mer skeptisk till att vi har tio lag som är tillräckligt bra för att spela slutspel. Spänningen är viktig, så innerst inne är det kanske bra att vi har åttondelarna nu när säsongen blir så märklig som den här säsongen har varit.

Men jag kan aldrig tycka att det är okej att lag som har upp emot 20 (!) poäng upp till laget som ligger åtta (!) kan vinna SM-guld. Det är bara löjligt, och devalverar hela slutspelet. Slutspelet är faktiskt inte för alla.

Tack för ordet. Följ mig gärna på twitter.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL