LANDSLAGSDEBUTANT. Calle Rosén gör sina första A-landslagsmatch i Sweden Hockey Games.
Växjö Lakers HC

Landslagsdebutant med NHL i sikte: ”Fått signaler att några är intresserade”

ANNONS

Det är inte bara Rikard Grönborg som har fått upp ögonen för Växjös skicklige back Calle Rosén. Även NHL-klubbar har börjat visa intresse för 22-åringen.
– Jag har fått signaler om att det är några som är intresserade i alla fall, säger Calle Rosén till hockeysverige.se.

När Rikard Grönborg presenterade sin trupp till Sweden Hockey Games fanns ett av SHL:s bästa backpar med, Calle Rosén och Philip Holm. Dom spelar till vardags i Växjö och toppar SHL:s plus/minus-statistik. Rosén står på plus 17 och Holm på plus 16.

När hockeysverige.se når Calle Rosén och gratulerar till landslagsplatsen så är det en mycket glad Växjö-son vi möts av.
– Mina första tankar? Jag kände glädje får jag väl säga. Det är givetvis jättekul att bli uttagen dit och det ska bli häftigt att få dra på sig landslagströjan.

Vad är det som har gjort att du tagit det här klivet i din karriär just den här säsongen?
– Det är svårt att svara på och det är säkert en blandning av många saker. Stabiliteten i spelet har blivit bättre, jag har blivit jämnare och noggrannare i det jag gör. Sedan har det även med förtroende och så vidare att göra.
– Dessutom har jag och Holm, som också blev uttagen, spelat varje match tillsammans vilket underlättar för mig.

Vad är det som gjort att du blivit stabilare och utvecklats, har du tränat annorlunda i sommar eller handlar det om att du fått mer erfarenhet?
– Jag skulle nog säga att det är mycket erfarenheten. Jag vet lite mer vad det handlar om och vad det innebär att vara hockeyspelare på hög nivå. Polletten har fallit ner kan man väl säga.

Tränare i Växjö är Sam Hallam. Det är också han som gett Calle Rosén ett stort förtroende och en viktig roll i laget.
– Sam har såklart betytt jättemycket för min utveckling. Han är en jättebra coach och ser han någonting som jag borde ändra på så får jag reda på det. Han är uppriktigt mot oss och säger vad han tänker och tycker så helt klart är det så att coacherna betyder mycket för mig.


Rosén och Holm. Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

BÄST PLUS- OCH MINUSSTATISTIK I SHL

Calle Rosén toppar plus/minus-statistiken i hela SHL. Mycket av den framgången vill han tillskriva laget.
– Jag får väl gå tillbaka och säga att det handlar mycket om stabiliteten kanske. Just den här noggrannheten i allting och att ha fokus i varje byte som jag är inne på isen, att göra det bästa av det. Jag skulle säga att det är den största delen bakom dom siffrorna. 
– Sedan spelar jag såklart i ett jättebra lag. Vi har visat i många matcher att vi inte släpper in så många mål bakåt och det underlättar en del också.

Du och Philip Holm är en stor anledning till att ni inte släpper in så många mål bakåt med tanke på er statistik, i vad ligger kemin mellan er båda?
– Den är jättebra och, som sagt var, när vi har spelat så pass mycket ihop lär man sig och kan läsa varandra både lättare och snabbare. Han är precis som jag, en bra skridskoåkare. Det gör att vi ibland kan åka ifrån motståndarna i vissa situationer, vilket underlättar för vårt spel, säger Calle Rosén som också tillägger att han inte vet om han och Holm ska spela tillsammans under Sweden Hockey Games, vilket inte är en orimlig tanke.

Hur mycket tittar du själv på sådan här statistik?
– Inte särskilt mycket. Kollar man för mycket på statistik blir det lätt fel, att fokus istället blir att man vill ha ett extra plus eller vad det kan handla om. Det är nog en del i mognadsprocessen, att man har mer fokus på varje match i stället.

Pratas det någonting om statistik i spelarbussen eller omklädningsrummet?
– Nej, inte direkt. Klart att vissa har mer koll än andra, men jag kan inte påstå att det är något vardagligt samtalsämne.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

FÖRSTE VÄXJÖPRODUKTEN I TRE KRONOR

Calle Rosén blir i och med debuten den första spelaren med Växjö Lakers som moderklubb spela i Tre Kronor.
– Ja, jag har hört det så det är en extra rolig bonus. Växjö Lakers har inte funnits så jättemånga år. Det är antagligen en av anledningarna. Samtidigt är det kul att jag får vara den första.

Calle Rosén spelade sju Juniorlandskamper mellan 2012 och 2014, men den 22-åriga backen blev aldrig draftad. Men nu har signaler om hans fina spel nått hela vägen över till andra sidan Atlanten.
– Att få spela i NHL är den högsta drömmen man kan ha som hockeyspelare och den drömmen lever jag fortfarande och hoppas att få uppfylla en vacker dag. Samtidigt går det inte under säsongen tänka allt för mycket på det där. Det gäller att leva i nuet. Det gäller att visa att man vill ha chansen också.

Det finns NHL-organisationer som redan har visat intresse för dig redan, vilka signaler har du själv fått kring det?
– Jag har fått signaler om att, precis som du säger, det är några som är intresserade i alla fall. Jag känner ganska tydligt att vara kvar här i Växjö och utvecklas är det bästa för mig. Det står jag fast vid.
– Hur det blir nästa säsong vet man aldrig, men jag har kontrakt med Växjö en säsong till och det är vad jag har fokus på.

Om du får en chans att sticka över efter säsongen men du får inleda i AHL åker du ändå?
– Det har jag faktiskt inte tänkt så jättemycket på. Fokus ligger på Växjö. Jag vill vinna ett SM-guld och att få göra det med Växjö vore fantastiskt. Det är vad jag satsar på nu. Går det bra här kommer förhoppningsvis intresse där bortifrån och då får jag ta det därifrån.

Vad talar för Växjö vinner SM-guld den här säsongen?
– Stabiliteten, om jag får säga det ordet en gång till, skrattar Calle Rosén innan han avslutar:
– Vi har två jättebra målvakter, en stark backuppsättning och spetsen till att avgöra tajta matcher. Vi har hela paketet så det gäller att ha fokus på rätt grejer så finna det alla möjligheter för oss att gå lång den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL