Sök
Nyheter

KRÖNIKA: ”Jag är Albins fru – men inte bara det”

För tre år sedan tvingades den före detta juniorlandslagsmannen Albin Blomqvist avsluta karriären på grund av återkommande problem till en följd av hjärnskakningar. Blott 20 år gammal. I ett inlägg på Albins egen blogg delar hans hustru Stephanie om hur det är att leva med någon som drabbats av huvudskador. Hockeysverige.se har fått tillåtelse att återpublicera inlägget.

Jag heter Stephanie Blomqvist. Jag är Albins fru, men inte bara det – jag är till stor del också hans minne, hans kalender, hans rådgivare och hans röst gentemot myndigheter och försäkringsbolag. Albin har bett mig skriva ett inlägg här i bloggen om hur det är att leva tillsammans med någon som dagligen lider av bestående men efter upprepade huvudskador – och ja, hur är det egentligen? Jag brukar inte reflektera särskilt mycket över det, det är liksom vardag, men tidigare idag när vi diskuterade saken sa Albin: ”Du lever ju inte ett normalt liv”. Nej, det kanske jag inte gör.

Jag och Albin gick i samma klass under hela mellan- och högstadiet. Jag kände honom väl, och alla visste vilken dröm han målmedvetet siktade på att nå: NHL. När jag i december 2012 såg på Facebook att Albin blivit skadad skrev jag ett meddelande av ren omtänksamhet för att fråga hur han mådde och vad som hade hänt – hjärnskakning, igen, och han skulle åka hem till Osby på obestämd tid.

Några dagar senare satt jag bredvid honom, som vid tidpunkten var mer av ett vrak än en människa, i hans mammas vardagsrum och pratade om både det ena och det andra. Jag såg på honom att han inte mådde bra, det fanns liksom ingen som helst tillstymmelse till liv i hans ögon – men han sa ingenting om det. Han sa att han hoppades kunna åka tillbaka till Kanada efter sommaren igen, men att han inte var säker, att det kanske var dags att lägga skridskorna på hyllan. Jag vet, med facit i hand, att om vi inte hade träffats den där dagen så hade hans destruktiva beteende med alkoholmissbruk förstört honom. Vår relation blev som en slags tillflyktsort från hans krossade framtidsplaner.

Sedan den stunden har vi gått igenom massor av saker tillsammans – många har varit helt underbara, och en hel del har varit, och är fortfarande, tyngre än man kan föreställa sig för en person som lider av skador som inte ”syns” utanpå.

Ungefär två månader efter att vi hade flyttat ihop, i september 2013, fick Albin otroliga smärtor i huvudet mitt i natten en lördag. Han hyperventilerade, skrek i panik och kräktes blod. Jag som hade (och fortfarande har) dåliga kunskaper om skador i huvudet blev skräckslagen och befarade det värsta: hjärnblödning. Ambulansen hämtade honom och vi åkte in till akuten, väl där placerades han i en korridor full av lördagsfyllon (som om inte hans tillstånd redan vore nog). Kraftig migränattack och panikångest, blev diagnosen som fastställdes tidigt efterföljande morgon. Först då, vid det ögonblicket, förstod jag vilken kamp Albin förde (och fortfarande för) mot sin mentala (o)hälsa.

Ständig huvudvärk, minne som en 80-åring, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, ångest och en rad synfel är bara några av de bekymmer han brottas med dagligen. På vardagsbasis kan tillsynes små enkla ting bli hur svåra som helst, exempelvis är Albin mästare på att dubbelboka, på att glömma saker jag ber honom göra (åtminstone första, andra  och tredje gången) och på att mumla i samtal. Ofta påbörjar han en mening utan att slutföra den, och har då glömt att han ens sagt något från början. Kalas och andra tillställningar är svårt, att åka på en shoppingtur längre än 40 minuter är också svårt. Ändrade planer är väldigt svårt. Vårt liv kräver planering och struktur för att det ska fungera, och allt detta till följd av skador han åsamkats genom idrotten han alltid älskat.

De problem Albin lider av syns inte på ytan och uppmärksammas oftast inte av den som inte känner honom. Det gör att han i alla slags sammanhang, inte minst i arbetslivet, bemöts som en helt frisk person som förväntas kunna ge 100 procent, och klara av alla slags uppgifter liksom vem som helst. För mig som närstående, är det oerhört smärtsamt att behöva se sin livskamrat stiga upp på morgonen för att gå till ett heltidsjobb han vantrivs med, i synnerhet eftersom han dessutom har en hjärna som behöver vila ungefär 50 procent av tiden. Och alla vet vi väl vad som händer när en människa arbetar 50 % mer än vad hen egentligen klarar, på en plats hen inte trivs? Ångest och depression kommer som ett brev på posten. Det hände Albin för två månader sen – lyckligtvis fick jag honom att besöka läkaren i god tid och han blev sjukskriven (tack och lov) innan han skulle ha blivit ännu sämre.

Anledningen till att Albin ändå ”måste” arbeta så pass mycket som 80-100 procent är att han, fortfarande fyra år senare, inte fått någon som helst ekonomisk ersättning för de skador han ådragit sig under sin hockeykarriär (ja, försäkringsärenden tar tid och kräver ett enormt engagemang och egenansvar, och är något Albin inte orkar hantera på egen hand). Men att hitta ett jobb i den omfattningen som verkligen skulle fungera är otroligt svårt med tanke på de bekymmer han har, och av precis samma anledning är studier också helt uteslutet.

Han, vi, är alltså fast i en ond cirkel som mestadels verkar helt omöjlig att ta sig ur.

Och jag ställer mig ofta frågan: Är det verkligen meningen att vi ska behöva hantera denna situation i ensamhet, helt utan stöd från någon i den hockeybubbla som Albin offrade sin hälsa för? Är det meningen, att den som skadar sig inom sporten helt ska lämnas åt slumpen?

Mitt i all ovisshet kring vad morgondagen ger, och mitt i alla försäkringsärenden, läkarbesök, utredningar, diagnoser och psykologsamtal finns det ändå en sak som, för mig, är det absolut värsta av allt. I snart fyra år har jag frågat min älskade samma tillsynes enkla fråga:
– Vad vill du nu göra av framtiden? Vad drömmer du om att göra?

Jag har alltid fått, och får fortfarande samma uppgivna svar:
– Jag har ingen aning.

Att ha drömmar om framtiden är en mänsklig rättighet – men möjligheten att uppfylla dessa drömmar kräver sina förutsättningar. Albins förutsättningar för att nå sin stora dröm rycktes ifrån honom i samma sekund som han fick sin sista hjärnskakning 2012, och hur enkelt är det att ersätta en dröm som sedan länge är slagen i spillror?

Jag vet inte. Albin vet inte heller. Men vi försöker ta reda på det, och så småningom nå dit. Tillsammans.

STEPHANIE BLOMQVIST

Läs fler inlägg på Albin Blomqvists egen blogg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten