Sök
EN OSANNOLIK RESA. Yohann Auvitu har gjort en fantastisk resa för att ta sig till NHL.
Nyheter

NHL:s mest osannolika spelare – en fransk företagsekonom: ”Så stolt över honom”

NHL var en sådan utopi att han aldrig intresserade sig för ligan. I stället koncentrerade sig Yohann Auvitu på att bli klar med sin magistersexamen i företagsekonomi samtidigt som han spelade hockey i finska ligan. Men efter fjolårets succé har 27-åringen blivit en av NHL:s mest osannolika spelare.
– Jag är så stolt att han har tagit sig till NHL, säger kamraten och landsmannen Pierre-Edouard Bellemare till TSN.

Det är bara nio fransmän som har spelat NHL-hockey i ligans historia. Den senaste av dem är en 27-årig back med en väldigt speciell bakgrund. Yohann Auvitu flyttade nämligen till Finland som sistaårsjunior 2008 för att få bättre möjligheter att utvecklas som spelare. Där hade han genom åren tagit myrsteg i sin utveckling och slutligen blivit en stabil Liiga-spelare, men innan han bytte JYP från Jyväskylä mot IFK Helsingfors 2014 var han knappast en spelare som stack ut ur mängden.

Auvitu hade heller inga större planer på att kunna livnära sig på hockeyn över tid. Därför hade han under många år kombinerat sin idrott med universitetsstudier i ekonomi. Han hade faktiskt kommit så långt i sin utbildning att han bara var några sidors uppsatsskrivande från att färdigställa sin magisterexamen i företagsekonomi vid universitet i Jyväskylä.

Det är en uppsats som samlar damm just nu. Fransmannens fjolårsässong öppnade dörrar som han själv aldrig hade kunnat drömma om att kliva igenom. För när man växer upp som hockeyspelare i Frankrike är NHL sällan en rimlig målsättning. Lyckas man som Auvitu ta sig till en av de större ligorna i Europa har man besegrat oddsen. Men i det här fallet har det blivit mer än så.

Flytten från Jyväskylä till Helsingfors innebar ett hockeymässigt lyft som gjorde fransmannen till ett respekterat namn i Finland. I fjol levererade han 21 poäng i grundserien och ytterligare 13 i slutspelet för HIFK. Det gjorde att han utsågs till Liigas bästa back och fick ta emot Pekka Rautakallio Award. En stark VM-turnering för Frankrike i Ryssland gjorde plötsligt att NHL-klubbar fick upp ögonen för Parissonen och i slutet av maj tecknade han ett ettårigt tvåvägskontrakt med New Jersey Devils.
– När han skrev på kontraktet sa jag: ”Du, om det här inte funkar efter två eller tre månader, då kan du åka hem”. Han tittade på mig och sa ”Nej, om jag kommer över vill jag inte ge upp”. Då kände jag ”Wow” och visste att vi hade hittat rätt kille. Han är en väldigt intressant kille, säger Devils general manager Ray Shero till TSN.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”HAN ÖVERRASKADE OSS”

För Auvitu hade det inte känts som ett nederlag att bli skickad till AHL. I sin jakt på livserfarenheter hade han sett det som en minst lika stor utmaning som att spela i NHL.
– Om man tackar ja till ett åtagande och kommer hit, varför skulle man då dra till KHL efter två eller tre månader? undrar han.
– Om de hade skickat ned mig direkt hade det också varit en erfarenhet. Jag lär mig saker här, både på och utanför isen oavsett var jag är. Jag tror jag skulle lära mig lika mycket i AHL. Det är ett annorlunda perspektiv här.

Farmarlagshockey har inte varit aktuellt för Auvitu än så länge. Inledningsvis hade ingen någon större tro på att han skulle kunna ta en ordinarie NHL-tröja på en gång, men efter att ha vunnit Devils interna poängliga under försäsongen var det aldrig ens ett alternativ för coachen John Hynes att skicka honom till AHL.
– Han överraskade oss, säger Hynes till TSN.
– När man lärde känna honom var man nyfiken på hans väg till sporten. Han är världslig av sig, han har världslig erfarenhet. Han är en unik person, men hans resa hit har varit imponerande och den är något man inte kan klassa som normal.

Yohann Auvitu är en av tre fransmän som spelar i NHL just nu. De andra två är Dallas Stars retsticka till forward Antoine Roussel samt Sverigebekantingen Pierre-Edouard Bellemare i Philadelphia Flyers. Bellemare har imponerats av landsmannens resa, som på många sätt är lik hans egen väg till NHL med flera års slit i Sverige innan han slutligen skrev på för Philadelphia efter Skellefteås SM-guld 2014.
– När han tog plats i landslaget första gången var Yohann så seriös, så koncentrerad på varje liten detalj att man nästan var tvungen att säga till honom att slappna av, berättar Bellemare för TSN.
– Det är inte förrän många år senare som man förstår vad det har gett honom, när man ser honom i NHL. I Frankrike är Antoine Roussel och jag kända som hårt arbetande killar. Men Yohann får oss att se lata ut. Han är en otrolig spelare. Jag är så stolt över att han har tagit sig till NHL med oss.

Hittills har Bellemare haft anledning att vara stolt över landsmannens prestationer på isen också. Auvitu har snittat över 17 minuter per match, fått stort förtroende i powerplay och har två assist på sju matcher. För en kille från Paris, som knappt hade sett en NHL-match på tv innan han själv blev en del av proffscirkusen i Nordamerika, borde det vara tillräckligt för att nypa sig i armen. Men Yohann Auvitu tänker inte tillåta sig att göra det.
– Om jag resonerade på det viset skulle det innebära att jag inte hörde hemma här, säger han bestämt till TSN.
– Jag har jobbat hårt varje dag för att vara här, så jag vill inte tänka ”Åh, wow, jag är här”, för det skulle betyda att jag helt saknar självförtroende, att jag inte trodde på arbetet som jag lagt ned här. Det är en stor förändring, men det har gått bra så här långt.

Det verkar med andra ord som om den där uppsatsen i företagsekonomi får samla damm ett tag till. Yohann Auvitu låter inte som han tänker släppa greppet om den där platsen på New Jersey Devils blålinje.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten