Sök
BRÖDER PÅ FRAMMARSCH. Jonathan och Marcus Davidsson har gjort positiva avtryck i Djurgården den här säsongen.
SHL

Juniorbröderna som är ljuset i SHL-mörkret: ”Vi har alltid spelat ihop”

De har gjort det mest tillsammans i sina karriärer – inklusive att etablera sig i SHL med Djurgården. Hockeysverige.se har träffat juniorbröderna Jonathan och Marcus Davidsson för ett snack om uppväxten, hockeyutvecklingen och den framgångsrika starten på säsongen.
– I början fick jag en guldpeng för varje träning jag gjorde, berättar lillebror.
– Mig behövde de inte muta, skrattar storebror.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förväntningarna på Djurgården inför årets säsong är stora. Inte blir dom mindre av att backen Linus Hultström nu återvänt hem efter en sväng över till Nordamerika. Men så här långt har inte stockholmsklubben infriat kraven och efter åtta spelade matcher är laget placerade på tolfte plats.

Två spelare som har varit glädjeämnen i det inledande djurgårdsmörkret är bröderna Jonathan och Marcus Davidsson, 19 respektive 17 år gamla. De senaste två säsongerna har de blivit svenska J20-mästare med Djurgården och nu spelar det tillsammans i SHL också. Jonathan har svarat för två mål och totalt fyra poäng hittills medan Marcus gjort ett mål och en assist. Deras start på säsongen har även gjort att U20-landslagets förbundskapten, Tomas Montén, har fått två starka aspiranter till JVM-laget.

Marcus Davidsson.

Bröderna Davidsson kommer ursprungligen från Tyresö, men numera bor dom vid sjön Trehörningen i Huddinge. Hockeysverige.se åkte hem dit för att lära känna två av Sveriges mest spännande SHL-juniorer lite närmare.
– Jag föddes ett och ett halvt år innan ”Mackan”. Vi testade lite olika sporter, men egentligen började det med att man då jag var fyra år så släpade med mig ut på isen. Det slutade med att jag inte ville gå av isen. Efter det kom ”Mackan” och han ville i princip göra samma sak som mig, säger Jonathan Davidsson innan Marcus fyller:
– Jag körde lite på typ ”allmis” (allmänhetens åkning) från det jag två, tre år. Jag ville vara nära mamma så jag höll mig mycket med henne eftersom när jag var yngre behövde jag ha trygghet. Det blev senare så att vi ville spela i en större förening. Tyresö var bra på sitt sätt, men det var bara själva grunden. Sedan blev det Huddinge.
– Jag kommer ihåg att jag i början satt på läktaren och följde träningarna, men jag har alltid velat göra det ”Jonte” gjorde. Då blev det så att jag också testade på isen. Dessutom fick jag i början en guldpeng för varje träning jag gjorde (skratt). Det tog det fem, sex träningar och sedan var jag också fast.

Fick inte du några guldpengar Jonathan?
– Nej, jag var fast från början så mig behövde mina föräldrar inte muta, haha…

Var Jonathan din förebild, Marcus?
– Han är ju storebror så det blir en naturlig förebild.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”FANNS ALDRIG NÅGON TANKE PÅ ATT SPELA I AIK”

Precis som för så många andra blivande storspelare innehöll dagarna för bröderna Davidsson efter skolan mycket idrott.
– Vi åkte hem från plugget och då stod alltid mamma klar med två toasts var. Vi kollade kanske lite på tv, men sedan var det direkt till ishallen. Så var det i Tyresö i alla fall, berättar Jonathan och fortsätter:
– Här i Huddinge var det lättare eftersom vi gick i skolan (Solfagraskolan) bredvid hallen så då gick vi direkt dit.

När spelade ni ihop första gången?
Jonathan:
– Vi har alltid spelat ihop. I Tyresö spelade vi tillsammans men då var vi väldigt unga. I Huddinge spelade vi i samma line, men ”Mackan” var faktiskt back i början, snabb back (skratt). Det var först i Nacka då vi var elva till 14 år som blev att vi nästan alltid spelade tillsammans.

I Nacka?
– Ja, laget i Huddinge splittrades så vi var tvungna att göra någonting. Då blev det Nacka och sedan Djurgården. Efter det har vi i princip spelat i samma kedja.

Efter tiden i Nacka valde alltså bröderna att flytta in på Hovet och spela för Djurgården.
Marcus:
– Det kom naturligt. Vi ville till en storklubb samtidigt som vi ville bo kvar hemma. Då fanns det bara Djurgården och till en viss del även AIK. Men det fanns aldrig någon tanke på att spela i AIK utan det var Djurgården för hela slanten för oss.

Jonathan, du dricker kaffe ur en djurgårdsmugg nu, men var ni djurgårdare från början?
– Vi växte väl in i det…
Marcus:
– Jag har aldrig riktigt hejat på något lag då jag var mindre eftersom jag inte var så intresserad eller insatt. Mamma och pappa var inte några jättestora fans av varken fotboll eller hockey. När vi sedan började spela hockey förstod dom hur roligt den sporten var att titta på.
– Det var först då vi började spela i Djurgården som mamma och pappa började heja på Djurgården lite grann. Sedan har det blivit mer och mer.
Jonathan:
– Nu har vi spelat sex säsonger där och då måste man vara djurgårdare?

Med tanke på vad ni berättar, hur mycket hockeynördar är ni?
Jonathan:
– Inte så mycket faktiskt. Vi gillade att gå ut och spela bandy på rasterna. Det är vad vi har växt upp med. Det har aldrig varit så att vi har kommit hem och satt oss för att prata hockey när vi var små. Det har mer varit så att vi har satt på oss våra inlines och kört lite.
Marcus:
– Vi körde även fotboll (lillasyster Alexandra spelar fotboll i Stuvsta), tennis, friidrott och golf. Vi gick på fyra eller fem sporter samtidigt ett tag. Sedan får man prioritera i en viss ålder det man tycker är roligast och hockey var det vi föredrog. Att det sedan har gått så bra kan vara för att vi är dedikerade till det man gör.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”TRIVDES BRA I HAPARANDA”

Jonathan Davidsson debuterade i Djurgårdens A-lag förra säsongen. Totalt blev det 12 SHL-matcher.
– Jag satt faktiskt på bänken hela debuten. Det var ändå kul och stort att få vara med. Vi spelade mot Modo borta och jag minns att det gick väldigt snabbt där ute. Jag var med mycket första matcherna för att se och lära mig.
– Första bytet var mot Malmö borta. Då spelade jag med (Marcus) Sörensen och (Tomi) Sallinen, så jag hade en hyfsad line. Det var skitkul och det gick bra.

Jonathan Davidsson.

Var det ett stort steg att ta?
– Sådär. Det gick, som sagt var, mycket fortare, men jag tycker att jag hängde med rätt bra både på grillorna och i huvudet. Jag tror att vår line gjorde mål i ett av dom första bytena i den matchen så det var en skön start.

Du var även en sväng hos Per Kenttä i Asplöven förra säsongen, vad betydde den trippen för dig?
– Det var intressant och jag växte som både människa och spelare där. Det blev en lite tripp dit upp och det var annorlunda att få komma bort från Stockholm lite.
– Jag mognade lite mer i spelet, men det blev inte så jättemånga matcher (nio). Jag lärde mig att inte stressa fram någonting så när jag kom hem därifrån hade jag hittat lugnet i spelet i stället. Dessutom hittade jag några bra kompisar där uppe vilket gjorde att jag trivdes rätt bra i laget och med Haparanda som stad också.

”JAG MINNS ATT JAG VAR LITE SKRAJ”

Även Marcus Davidsson debuterade i A-laget förra säsongen, vilket slutade med succé.
– Jag hade inte någon tanke på att jag skulle få spela med A-laget eftersom jag inte hade tränat någonting där. Plus att det var två andra som varit uppe där tidigare. Patrik Klüft (dåvarande J20-tränaren) tyckte att det var dags för mig att testa. Jag tror även att sportchefen (Joakim Eriksson) tyckte att jag skulle få testa på hur det var.
– Jag fick meddelande att jag skulle vara med i A-laget i övermorgon och jag minns att jag var lite skraj. Jag kände knappt någon där (Jonathan spelade inte) och hade väl egentligen inte någon så kallad trygghet.
– Nu spelade jag med Micke Ahlén och ”Hank” (Henrik Eriksson) och dom är som typ farsor båda två. Jag kände mig verkligen hemma när jag var med dom. Det var en trygghet i sig och dessutom gjorde jag mål i andra bytet. Jag drev mot kassen och Micke skickade in en puck mot mig. Den tog på en styrande skridsko och in i mål. Det var helt overkligt, sägen Marcus Davidsson med ett stort leende.

Ni mötte Färjestad hemma på Hovet i din debut, hur var det att vända sig mot er klack efter pucken gått in i mål?
– Det var sjukt, haha…

Hur ser ni på era inledningar av årets säsong?
Marcus:
– Jag brukar vara lite seg i början av säsongen. Den här säsongen tycker jag att det har varit lite bättre. Jag är nöjd men jag hade aldrig trott att jag skulle spela med A-laget redan i år och i princip vara ordinarie där. Det är jag riktigt tacksam och glad över.
Jonathan:
– Jag har fått en rätt bra inledning på säsongen. Jag har redan från början tänkt att jag bara ska gå in och göra jobbet, spela mitt spel och en skapande hockey. Sedan får produktionen komma när den kommer.
– Inledningsvis har jag haft lite flyt och lite studsar med mig, men jag vet att det kan vända rätt snabbt. Då gäller det att fortsätta göra det jag har gjort hela tiden och köra hårt. Som jag ser det så kan det bli en väldigt kul fortsättning på den här säsongen.

Ni båda är aktuella för spel i Junior-VM, hur mycket finns det i era tankar?
Marcus:
– Lite grann kanske, men jag tycker ändå att det är klubblaget som är det viktigaste. Det hade varit väldigt kul om jag blev uttagen dit, men det är inte mitt ”prio” ett. Jag tänker mer på att utvecklas som spelare och ha roligt i Djurgården.
Jonathan:
– Jag är inne på ”Mackans” spår. Vi försöker påverka det vi kan och det är hur vi spelar i Djurgården. Sedan får tränarna avgöra vad dom själva tycker och sedan får vi se hur det går den dagen truppen tas ut.

Många pratar om att unga spelare idag sätter upp NHL som sitt största mål, till och med ett viktigare mål än Tre Kronor, hur ser ni båda på det?
Jonathan:
– Båda är stora drömmar. Det går inte att jämföra, men det är alltid en ära att få spela för sitt land. NHL, genom spel där kan du försörja dig ett helt liv om du får en bra lön.
Marcus:
– Jag håller med. Det är jättestort att få representera sitt land genom hockeyn, bland det största du kan göra inom ishockeyn. Att spela i NHL är en annan sak, det är som man lever hela tiden. Det är viktigt att man trivs även med det medan landslaget är som en bonus.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten