SHL

Inför klassikermötet: Guldmålet som aldrig blev godkänt ”En domartavla utav guds nåde”

Torsdagskvällen till ära är det dags för Gävle/Dala-derby mellan Brynäs och Leksand i Gavlerinken. Lagom till detta klassikermöte har Ronnie Rönnkvist dammat av ett av de mest dramatiska ögonblicken i historien mellan dessa rivaler: det bortdömda potentiella guldmålet i den avgörande SM-finalen 1975.
– Nej, nej, nej, det skulle inte vara mål, säger Leksands målvakt Göran Högosta.
– Det var mål helt enkelt och en domartavla utav guds nåde, säger Brynäs forward Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.

I kväll spelas ett klassiskt derby i Gavlerinken, en arena som för övrigt invigdes redan 1967, alltså tio år efter att staden Gävle vunnit sitt första SM-guld i ishockey genom Gävle GIK. Efter det har Gävle lagt sig till med ytterligare tretton SM-guld genom Brynäs. Det senaste 2012 efter att födelsedagsbarnet Jakob Silfverberg – 26 år i dag – avgjort finalserien.

Nu möter Brynäs Leksand, alltså ett klassikermöte inom svensk ishockey. Men Leksand har inte varit lika lyckosamma de senaste årtiondena. Sitt senaste SM-guld vann klubben 1975 efter en klassisk final mot just Brynäs i Göteborg.

Men borde Brynäs vunnit även det guldet? Det stod 2-2 i slutet av tredje perioden i den avgörande matchen då Brynäs landslagsforward, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, kom igenom och la en puck under Göran Högosta i Leksandskassen och sedan vidare in i mål… eller? Domarna dömde inget mål och i förlängningen avgjorde sedan Roland Eriksson för Leksand som då vann sitt tredje raka SM-guld.
– Det var press och det blev grötigt framför mål. Jag blev påkörd, men min uppfattning var att det inte var någon puck inne, inte innan Stefan var i målgården i alla fall. Det var en ganska böljande match där det och det var hugget som stucket när det blev förlängning. Då fick Roland till det vilket var kul för oss men jobbigt för Brynäs, säger Göran Högosta till hockeyverige.se drygt 40 år efter den numera klassiska matchen.
– Sedan hade vi landslagssamling dagen därpå (skratt) och det var ju nästan bara leksingar och brynäsare med i Tre Kronor, men det var inga problem.

Skulle det ha varit mål?
– Nej, nej, nej, det skulle inte vara mål.

”Lill-Prosten” Karlsson är inte helt oväntat av samma uppfattning som Högosta.
– Jag fick en passning vid blå från, jag tror att det var, Lasse Öberg. Jag kommer fri med Göran och kommer till vänster från min sida sett. Sedan drar jag pucken långt ut till höger och sedan gick jag tillbaka och lade in pucken.
– Jag var förbi, men då slänger han ut något så det prickar mina skridskor så jag slår i hans benskydd och flyger sedan rätt in i stolpen. Men när jag är i luften ligger redan pucken i målet. Det var mål helt enkelt och en domartavla utav guds nåde som jag ser det. Folk var tokiga på hotellet som vi bodde på efter matchen. Mycket mer än jag. Domaren blev ju nästan mordhotad.

Skulle det varit mål?
– Herregud, ja. Det är, som sagt var, en domartavla i min värld.


Göran Högosta & Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad betydde matcherna mellan Brynäs och Leksand vid den här tiden för svensk hockey?
Högosta:
– Det var två folkkära lag. På den tiden var det dessutom ungefär samma lag år ut och år in. Det var bara några få förändringar. Dels var det derbykaraktär och dels var det två av dom populäraste lagen vid den här tiden. Jag tror att det betydde mycket för hockeyn i sig att det var sådana tuffa fighter mellan oss.
Karlsson:
– Jag tror att matcherna betydde väldigt mycket. Man skriver att det var hat-derbyn, men det är helt fel. Jag gillade Leksand och umgicks med killarna i deras lag också. Jag känner jäkligt mycket för grabbarna där uppe och Leksand är mitt andra favoritlag helt enkelt.

Göran, hur ser du på dagens Leksand?
– Initialt har Leksand ett ungt lag och jag tycker bara det är bra. Jag är inne på den linjen att man ska satsa ungt. Det måste få ta sin tid och se till att bara hänga kvar den här säsongen och bygga upp det här laget. Det håller inte att hålla på att köpa in avdankade proffs som åker runt och samlar in pengar.
– Leksand behöver lite mer tid på sig innan ”Perra” får ordning på allt. Nu är det lite väl mycket uppenbara misstag som killarna gör. Det blir hela tiden bättre och bättre i alla fall.

Stefan, hur ser du på dagens Brynäs?
– Jag har varit uppe på några matcher och jag tycker kort och gott att Brynäs känns stabilare den här säsongen jämfört med den förra. Jag tycker att man visat bra resultat och gör en bra match mot Skellefteå borta. Lika mot Luleå hemma. Jag hörde folk säga att det var två jämna perioder, men jag tycker att Brynäs var mycket bättre.

Vilka förväntningar har ni på kvällens match?
Högosta:
– Förhoppningsvis blir det en tät och bra match. Hittills har inte siffrorna rullat iväg något långt för Leksands del. Jag tror att Leksand kan bjuda bra motstånd, men det blir tufft för dom att ta något poäng.
Karlsson:
– När Brynäs och Leksand spelar så är det inte så jäkla superviktigt vilket lag som vinner. Visst jag håller på Brynäs, men det är gränsfall. Jag brukar vara upp till Leksand när lagen möts där uppe. En kille som heter Mats Aspemo brukar bjuda upp mig till logen där. Då brukar även Christer Abris komma dit. Per-Olov Brasar har också varit där vid något tillfälle. Det är faktiskt jättetrevligt och det blir alltid roliga matcher med bra inramning. Så tror jag att det blir ikväll också. 

Hur slutar matchen?
Högosta:
– Jag hoppas Leksand får en pinne, men Brynäs vinner nog med 3-2 på övertid eller efter straffar.
Karlsson:
– Jag tror att Brynäs vinner. Jag uppfattar det som att Brynäs har ett bättre lag än Leksand. Nu har Leksand kommit lite grann på slutet och varit med i matcherna lite bättre än vad dom har varit tidigare, men jag är rätt säker på att Brynäs vinner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten