SHL

Inför klassikermötet: Guldmålet som aldrig blev godkänt ”En domartavla utav guds nåde”

ANNONS

Torsdagskvällen till ära är det dags för Gävle/Dala-derby mellan Brynäs och Leksand i Gavlerinken. Lagom till detta klassikermöte har Ronnie Rönnkvist dammat av ett av de mest dramatiska ögonblicken i historien mellan dessa rivaler: det bortdömda potentiella guldmålet i den avgörande SM-finalen 1975.
– Nej, nej, nej, det skulle inte vara mål, säger Leksands målvakt Göran Högosta.
– Det var mål helt enkelt och en domartavla utav guds nåde, säger Brynäs forward Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson.

I kväll spelas ett klassiskt derby i Gavlerinken, en arena som för övrigt invigdes redan 1967, alltså tio år efter att staden Gävle vunnit sitt första SM-guld i ishockey genom Gävle GIK. Efter det har Gävle lagt sig till med ytterligare tretton SM-guld genom Brynäs. Det senaste 2012 efter att födelsedagsbarnet Jakob Silfverberg – 26 år i dag – avgjort finalserien.

Nu möter Brynäs Leksand, alltså ett klassikermöte inom svensk ishockey. Men Leksand har inte varit lika lyckosamma de senaste årtiondena. Sitt senaste SM-guld vann klubben 1975 efter en klassisk final mot just Brynäs i Göteborg.

Men borde Brynäs vunnit även det guldet? Det stod 2-2 i slutet av tredje perioden i den avgörande matchen då Brynäs landslagsforward, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, kom igenom och la en puck under Göran Högosta i Leksandskassen och sedan vidare in i mål… eller? Domarna dömde inget mål och i förlängningen avgjorde sedan Roland Eriksson för Leksand som då vann sitt tredje raka SM-guld.
– Det var press och det blev grötigt framför mål. Jag blev påkörd, men min uppfattning var att det inte var någon puck inne, inte innan Stefan var i målgården i alla fall. Det var en ganska böljande match där det och det var hugget som stucket när det blev förlängning. Då fick Roland till det vilket var kul för oss men jobbigt för Brynäs, säger Göran Högosta till hockeyverige.se drygt 40 år efter den numera klassiska matchen.
– Sedan hade vi landslagssamling dagen därpå (skratt) och det var ju nästan bara leksingar och brynäsare med i Tre Kronor, men det var inga problem.

Skulle det ha varit mål?
– Nej, nej, nej, det skulle inte vara mål.

”Lill-Prosten” Karlsson är inte helt oväntat av samma uppfattning som Högosta.
– Jag fick en passning vid blå från, jag tror att det var, Lasse Öberg. Jag kommer fri med Göran och kommer till vänster från min sida sett. Sedan drar jag pucken långt ut till höger och sedan gick jag tillbaka och lade in pucken.
– Jag var förbi, men då slänger han ut något så det prickar mina skridskor så jag slår i hans benskydd och flyger sedan rätt in i stolpen. Men när jag är i luften ligger redan pucken i målet. Det var mål helt enkelt och en domartavla utav guds nåde som jag ser det. Folk var tokiga på hotellet som vi bodde på efter matchen. Mycket mer än jag. Domaren blev ju nästan mordhotad.

Skulle det varit mål?
– Herregud, ja. Det är, som sagt var, en domartavla i min värld.


Göran Högosta & Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad betydde matcherna mellan Brynäs och Leksand vid den här tiden för svensk hockey?
Högosta:
– Det var två folkkära lag. På den tiden var det dessutom ungefär samma lag år ut och år in. Det var bara några få förändringar. Dels var det derbykaraktär och dels var det två av dom populäraste lagen vid den här tiden. Jag tror att det betydde mycket för hockeyn i sig att det var sådana tuffa fighter mellan oss.
Karlsson:
– Jag tror att matcherna betydde väldigt mycket. Man skriver att det var hat-derbyn, men det är helt fel. Jag gillade Leksand och umgicks med killarna i deras lag också. Jag känner jäkligt mycket för grabbarna där uppe och Leksand är mitt andra favoritlag helt enkelt.

Göran, hur ser du på dagens Leksand?
– Initialt har Leksand ett ungt lag och jag tycker bara det är bra. Jag är inne på den linjen att man ska satsa ungt. Det måste få ta sin tid och se till att bara hänga kvar den här säsongen och bygga upp det här laget. Det håller inte att hålla på att köpa in avdankade proffs som åker runt och samlar in pengar.
– Leksand behöver lite mer tid på sig innan ”Perra” får ordning på allt. Nu är det lite väl mycket uppenbara misstag som killarna gör. Det blir hela tiden bättre och bättre i alla fall.

Stefan, hur ser du på dagens Brynäs?
– Jag har varit uppe på några matcher och jag tycker kort och gott att Brynäs känns stabilare den här säsongen jämfört med den förra. Jag tycker att man visat bra resultat och gör en bra match mot Skellefteå borta. Lika mot Luleå hemma. Jag hörde folk säga att det var två jämna perioder, men jag tycker att Brynäs var mycket bättre.

Vilka förväntningar har ni på kvällens match?
Högosta:
– Förhoppningsvis blir det en tät och bra match. Hittills har inte siffrorna rullat iväg något långt för Leksands del. Jag tror att Leksand kan bjuda bra motstånd, men det blir tufft för dom att ta något poäng.
Karlsson:
– När Brynäs och Leksand spelar så är det inte så jäkla superviktigt vilket lag som vinner. Visst jag håller på Brynäs, men det är gränsfall. Jag brukar vara upp till Leksand när lagen möts där uppe. En kille som heter Mats Aspemo brukar bjuda upp mig till logen där. Då brukar även Christer Abris komma dit. Per-Olov Brasar har också varit där vid något tillfälle. Det är faktiskt jättetrevligt och det blir alltid roliga matcher med bra inramning. Så tror jag att det blir ikväll också. 

Hur slutar matchen?
Högosta:
– Jag hoppas Leksand får en pinne, men Brynäs vinner nog med 3-2 på övertid eller efter straffar.
Karlsson:
– Jag tror att Brynäs vinner. Jag uppfattar det som att Brynäs har ett bättre lag än Leksand. Nu har Leksand kommit lite grann på slutet och varit med i matcherna lite bättre än vad dom har varit tidigare, men jag är rätt säker på att Brynäs vinner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga