VÄNNERNA MISSAR VARANDRA. Nick Schmaltz och William Nylander spelade tillsammans som 14-åringar och har varit goda vänner sedan dess.
Nyheter

Amerikanen som saknar William Nylander på isen i dag: ”Den bästa kedjekompis jag haft”

ANNONS

De hade en fantastisk kemi tillsammans som pojklagsspelare och blev väldigt goda vänner under sin tid som lagkamrater. I dag skulle William Nylander ha ställts mot bästa kompisen Nick Schmaltz i JVM, men på grund av svenskens skada blir det ingen duell polarna emellan.
– Det var jobbigt att se en nära vän som honom åka på en sådan där smäll och bli skadad. Jag hoppas verkligen att han kan komma tillbaka och spela mer i turneringen, säger Schmaltz till hockeysverige.se.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2010/11 slog det gnistor om det amerikanska pojklaget Chicago Mission. Det berodde inte minst på två 14-åriga jättelöften vid namn William Nylander och Nick Schmaltz. Efter pappa Michael Nylanders NHL-sejour i Chicago Blackhawks (1999-2002) hade familjen Nylander bosatt sig i Chicago. Både William och Alexander Nylander sökte sig till Chicago Missions välrenommerade ungdomsverksamhet, där en gammal bekant till pappa, svensken Anders Sörensen, jobbade som tränare.

Schmaltz, som numera spelar collegehockey för University of North Dakota, och Nylander fann snabbt kemi både på och utanför isen och har förblivit väldigt goda vänner sedan de.
– Det är väl fem eller sex år sedan vi lärde känna varandra. Han kom över på somrarna och spelade i ett select-lag vi hade och sedan kom han över och spelade med oss i Chicago Mission, berättar Nick Schmaltz för hockeysverige.se inför JVM-mötet mellan hans USA och Sverige i eftermiddag.

Förstakedjan som ledde Chicago Mission till framgångar innehöll även en annan amerikansk JVM-spelare, centern Christian Dvorak, som toppar juniorligan OHL:s poängliga för sitt London Knights just nu. Tillsammans malde de ned allt motstånd i sin väg.
– William och jag var etta och tvåa i poängligan den säsongen, så vi dominerade rätt mycket. Han är den bästa kedjekompisen jag har haft, men framför allt var det en skojig tid vi hade tillsammans i Chicago. Vi hängde med varandra hela tiden och hade hittade på roliga saker utanför isen. Han blev en av mina närmaste vänner, säger Nick Schmaltz.
– Jag sov över hos dem varje helg och lärde känna familjen riktigt bra också. Sedan dess har jag varit i Sverige några gånger och hälsat på också.

Under JVM är vännerna motståndare, men det har inte hindrat dem från att umgås med varandra mellan matcher och träningar i Helsingfors. Nick Schmaltz blev nedstämd när han nåddes av beskedet att William Nylander åkt på den otäcka tacklingen i JVM-premiären mot Schweiz.
– Det var jobbigt att se en nära vän som honom åka på en sådan där smäll och bli skadad. Jag hoppas verkligen att han kan komma tillbaka och spela mer i turneringen. Det vore trist för både det svenska laget och publiken som är här om han inte spelar mer, säger Schmaltz som tycker att det är trist att inte få chansen att stöta på sin kompis på isen i dag.
– Det hade varit kul att möta honom, men nu är det som det är. Jag hoppas bara att han mår bra och att han inte får några långvariga problem.


Anders Sörensen. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

HYLLAR SVENSKE TRÄNAREN: ”EN AV DE BÄSTA JAG JAR HAFT”

En annan kompis han däremot ställs emot är Alexander Nylander, som öppnade JVM med tre assist mot Schweiz.
– Jag är inte speciellt överraskad över att han är med här, även om han är en av de yngsta i turneringen. Precis som med William såg man tidigt vilken talang han besatt. En riktigt skicklig och spännande spelare, säger Schmaltz om lillebror Nylander.

Alexander ser i sin tur fram emot drabbningen med Nick Schmaltz.
– En riktigt skön grabb. Det kommer att bli riktigt spännande att möta honom. Eftersom han och brorsan är så nära blev vi också vänner och har tränat en hel del tillsammans. Det är en grym hockeyspelare, säger han och beskriver amerikanen som spelare:
– ”Smållkan” är en riktigt spelskicklig kille med bra skridskoåkning och riktigt bra spelsinne. Han skjuter riktigt bra och kan göra snygga kassar.

Den gemensamma nämnare som i grund och botten förde samman bröderna Nylander med Nick Schmaltz i Chicago Mission är tränaren Anders Sörensen, som under en period var huvudtränare för Södertälje SK i Hockeyallsvenskan under säsongen 2013/14.
– En av de bättre coacherna jag har haft i min karriär, berömmer Schmaltz.
– Trots att vi var väldigt unga lärde han oss vikten av puckinnehav och kreativitet. Vi utvecklade verkligen våra skicklighet under den tiden och jag är väldigt tacksam för det.

Schmaltz har än i dag nytta av Sörensens kunnande. Ödets lott har nämligen sammanfört dem igen.
– Jag har fortfarande kontakt med honom eftersom jag är draftad av Chicago Blackhawks (20:e spelare i första rundan 2014) och han jobbar med deras farmarlag i Rockford i AHL. Det är en trygghet att ha honom till hands.

FAKTA: CHICAGO MISSION OCH ALLA LÖFTEN
Bröderna Nylander, Nick Schmaltz och Christian Dvorak är bara några av alla stora talanger som har tagit vägen till stjärnorna via Chicago Mission. Några andra spelare av intresse som funnits i hockeyprogrammet:
* Dustin Byfuglien, b, Winnipeg Jets
* Ryan Hartmann, fw, Chicago Blackhawks
* Vince Hinstroza, fw, Chicgo Blackhawks
* Garrett Sparks, mv, Toronto Maple Leafs
* Ryan Dzingel, fw, Ottawa Senators
* Jordan Schmaltz, b, äldre bror till Nick/draftad av St. Louis
* Anders Bjork, fw, JVM-spelare för USA i år/draftad av Boston
* Christian Fischer, fw, U18-VM-guldmedaljör med USA i våras/draftad av Arizona

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL