Pär Mårts.
World Cup 2016

Mårts motsätter sig ishockeyns kommersialisering: ”Vi får inte bli omkullkörda”

Idrotten håller på att bli för kommersiell. Det tycker Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts. Han anser att de är dags för ishockeys företrädare att driva utvecklingen framåt så att man inte förlorar makten över sporten.
– Här tycker jag att vi måste spotta i nävarna, vi som driver den sportsliga utvecklingen, så vi inte blir omkullkörda så inte det kommersiella får för stor makt, säger Mårts till hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Slutet närmar sig. Sedan 2010 har Pär Mårts lett det svenska landslaget med god framgång och bland annat tagit ett VM-guld och ett OS-silver. Men nu
 har han nyss inlett planeringen för sin sista säsong på jobbet. En säsong som avslutas med ett VM i Ryssland den 6-22 maj i Ryssland.

Kommer årets säsong bli speciell för Mårts eftersom det är hans sista? Med den frågan och många fler reste hockeysverige.se till Västerås för att träffa 62-åringen som inte bor långt från Rocklundas stora sportfält. När vi träffar Mårts kommer han just från ett möte med Peter Popovic där de båda planerat Karjala Tournament-truppen som ska presenteras nästa måndag.

Pär, nu är det bestämt att du kliver av efter VM. Med vilken energi och inställning tar du dig an din sista säsong på det här jobbet?
– Jag vet inte om det är något annorlunda mer än att det inte fortsätter. Jag tror inte att det påverkar mig negativt, det känner jag i alla fall inte.

Kan det vara tvärtom, att du vill prestera ännu bättre eftersom det är din sista säsong vid rodret?
– Ja, det är möjligt. Alltså att det blir ännu mera, om det nu kan bli mera eftersom det inte går att göra mer än hundra procent.
– Jag ser det inte som ett motsatsförhållande eller något annat. Allting har ett slut för alla någon gång. Det tycker inte jag är så konstigt egentligen. Jag trodde nog inte att jag skulle hålla på med det här i sex år när jag hoppade på. Nu har jag haft en fantastisk resa så det känns att det nog är klart nu.
– Dessutom tycker jag att det är bra att Rikard (Grönborg) får göra sitt Junior-VM och efter det fokusera på World Cup medan jag har fokus på VM så man inte sticker iväg någonstans med tankarna.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”KAN TYCKA ATT DET INTE MÅSTE VARA SÅ KOMMERSIELLT”

Pär Mårts har jobbat som förbundskapten sedan 2007. Först för juniorlandslaget och efter det alltså Tre Kronor. Dessutom gjorde Mårts samma resa mellan åren 1991 och 1995, men då som assisterande förbundskapten till Curt Lundmark. Trots det har han aldrig känt sin mätt på det här utsatta jobbet.
– Nej, det har jag aldrig känt. Jag hade en sväng 2001 när jag hade tränat AIK i tre säsonger då det kändes ”Urban”. Jag förstod inte idrottens principer och det blev på något sätt underhållning av idrotten. Det här gillade jag inte riktigt då.
– Då tog jag ett break. Efter det har jag nog känt att man ska göra det man trivs med och tycker är roligast, vilket är hockey.

Kan du utveckla det här med underhållning kontra idrott?
– För mig är ishockey en idrott där det räknas poäng, förluster och så vidare. Jag kan tycka att det inte måste vara så kommersiellt… Jag förstår givetvis principen att vi måste få in pengar, men jag tycker att vi måste ha kvar idrottens principer eftersom det är vad som för oss framåt. Att det är underhållande att titta på köper jag fullt ut, men när det är underhållning gäller andra lager som jag inte tycker är bra för hockeyns utveckling.
– Jag kan tycka att marknadssidorna har varit bättre på att utveckla sin del än vad den sportsliga delen inom hockeyn har varit. Här tycker jag att vi måste spotta i nävarna, vi som driver den sportsliga utvecklingen, så vi inte blir omkullkörda så inte det kommersiella får för stor makt. Jag tycker att det är idrotten som fortfarande det här handlar om. 

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Hur ser du på att Rikard Grönborg nu går in efter VM och tar över som förbundskapten?
– Jag tycker att det varit en naturlig del av förbundet att internrekrytera. Det gjorde man med mig också. Jag läste om vilka företag som varit mest lyckosamma och det visade sig vara dom som internrekryterade mer än externrekryterade. Så jag tror att det varit från Tommy (Boustedt) och styrelsens sida en medveten strategi.
– Sedan är Rikard och jag väldigt, väldigt annorlunda, men det behöver inte vara något negativt. Det ska bli riktigt spännande att se när han får axla det här.

Är det Rikard Grönborg rätt person för det här jobbet enligt dig?
– Ja! Om man tittar runtomkring så slog han ut alla som konkurrerade med honom, så absolut, ja det tycker jag.

Nu missar Pär Mårts godbiten som ett World Cup symboliserar, men det är inget som han tycker är negativt.
– Jag har fått göra ett par OS och en massa VM. Att jag inte är med på World Cup är ingenting jag grämer mig för. Jag känner inte så. Eftersom jag vet att jag inte ska vara med så har jag inte ens tänkt tanken.

Vi som är uppväxta med Canada Cup och den här känslan för att föra sitt land till vinst, hur tänker du då kring att Europa har ett lag med liksom NHL:s unga stjärnor?
– Nu är vi där igen där det handlar om en form av underhållning. Då kan man på något sätt luckra upp principerna. Hockeymässigt blir det givetvis väldigt bra matcher och mer konkurrens än det någonsin varit.
– Men vad händer om ett sådant lag vinner? Var ska bucklan stå och vad mynnar det ut i? Det finns både bra och sämre sidor i det där. Samtidigt gillar jag idén att man tänjer gränser.

Som landslagscoach vet du hur viktig stoltheten är att få bära sin landslagströja, tror du att känslan för spelarna blir det samma att bära en Europa eller NHL-tröja?
– Det är inte säkert. Jag vet faktiskt inte och man kan säkert vända och vrida på det här och hitta både för och nackdelar, vilket man kanske kan med allting.

Hur ser du på Sveriges chanser i World Cup?
– Goda tycker jag nog. Jag tycker att Kanada och Ryssland är dom som har flest antalet toppspelare. Så har det varit i många herrans år. Sverige med god organisation och så vidare ska ha möjligheten till att vinna. Kanada och Ryssland är ändå storfavoriterna.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”DEN YNGRE GENERATIONEN TAR FÖR GIVET ATT MAN SKA TILL NHL”

Sverige är inne i en generationsväxling inom hockeyn, vilket antagligen kommer att synas mycket väl i World Cup, och Pär Mårts kan också skönja en viss förändring i inställningen hos en del unga spelare idag.
– Om man tittar överlag, det alternerar från individ till individ, tycker jag att den yngre generationen tar för givet att man ska spela i NHL. Tre Kronor är inget slutmål utan det är dit bort man siktar om har varit med och konkurrerat med alla andra nationer i Junior-VM och känner att man behärskar det.
– På något vis tar dom här spelarna det för givet. Längre tillbaka hade man mål, men det var mer en bonus om man kom att hamna där borta.

Varför har det blivit så tror du?
– Jag tror att det handlar om att man dels är välutbildad och dels att man får mäta sina krafter från unga år och märker att vi är lika bra som dom.
– Förut åkte man över och hade alla stora stjärnor att tävla emot. Och väl där borta fick man förstå att det här kommer jag nog klara av.

Pär, senast den 22 maj tar din tid i Tre Kronor slut. Vad ska du syssla med då förutom att spela golf vilket jag antar att kommer göra?
– I alla fall mer än vad jag gör nu eftersom jag tycker att jag gör det allt för lite, säger Mårts med ett leende och fortsätter:
– Jag vet faktiskt inte vad det blir. Jag har inte bestämt mig om jag ska fortsätta inom hockeyn eller om jag ska göra något annat. Dels måste någon vela ha dig för att man ska kunna ta nästa steg. Det har jag ingen aning om heller. Dels kan jag känna att det är lite spännande eftersom jag aldrig tidigare har haft ett så tydligt avslut som jag har nu.
– Allt slut är början på något nytt, men jag har definitivt ingenting klart. Klart att det ändå snurrar i skallen, att väga för och emot.

Lockar hockeyn eller vill du tillbaka till näringslivet?
– Jag tror nog att idrotten är det som jag är bäst på och man ska väl göra det man är bäst på. Vi får se vad det blir, avslutar Pär Mårts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten