Pär Mårts.
World Cup 2016

Mårts motsätter sig ishockeyns kommersialisering: ”Vi får inte bli omkullkörda”

ANNONS

Idrotten håller på att bli för kommersiell. Det tycker Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts. Han anser att de är dags för ishockeys företrädare att driva utvecklingen framåt så att man inte förlorar makten över sporten.
– Här tycker jag att vi måste spotta i nävarna, vi som driver den sportsliga utvecklingen, så vi inte blir omkullkörda så inte det kommersiella får för stor makt, säger Mårts till hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Slutet närmar sig. Sedan 2010 har Pär Mårts lett det svenska landslaget med god framgång och bland annat tagit ett VM-guld och ett OS-silver. Men nu
 har han nyss inlett planeringen för sin sista säsong på jobbet. En säsong som avslutas med ett VM i Ryssland den 6-22 maj i Ryssland.

Kommer årets säsong bli speciell för Mårts eftersom det är hans sista? Med den frågan och många fler reste hockeysverige.se till Västerås för att träffa 62-åringen som inte bor långt från Rocklundas stora sportfält. När vi träffar Mårts kommer han just från ett möte med Peter Popovic där de båda planerat Karjala Tournament-truppen som ska presenteras nästa måndag.

Pär, nu är det bestämt att du kliver av efter VM. Med vilken energi och inställning tar du dig an din sista säsong på det här jobbet?
– Jag vet inte om det är något annorlunda mer än att det inte fortsätter. Jag tror inte att det påverkar mig negativt, det känner jag i alla fall inte.

Kan det vara tvärtom, att du vill prestera ännu bättre eftersom det är din sista säsong vid rodret?
– Ja, det är möjligt. Alltså att det blir ännu mera, om det nu kan bli mera eftersom det inte går att göra mer än hundra procent.
– Jag ser det inte som ett motsatsförhållande eller något annat. Allting har ett slut för alla någon gång. Det tycker inte jag är så konstigt egentligen. Jag trodde nog inte att jag skulle hålla på med det här i sex år när jag hoppade på. Nu har jag haft en fantastisk resa så det känns att det nog är klart nu.
– Dessutom tycker jag att det är bra att Rikard (Grönborg) får göra sitt Junior-VM och efter det fokusera på World Cup medan jag har fokus på VM så man inte sticker iväg någonstans med tankarna.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”KAN TYCKA ATT DET INTE MÅSTE VARA SÅ KOMMERSIELLT”

Pär Mårts har jobbat som förbundskapten sedan 2007. Först för juniorlandslaget och efter det alltså Tre Kronor. Dessutom gjorde Mårts samma resa mellan åren 1991 och 1995, men då som assisterande förbundskapten till Curt Lundmark. Trots det har han aldrig känt sin mätt på det här utsatta jobbet.
– Nej, det har jag aldrig känt. Jag hade en sväng 2001 när jag hade tränat AIK i tre säsonger då det kändes ”Urban”. Jag förstod inte idrottens principer och det blev på något sätt underhållning av idrotten. Det här gillade jag inte riktigt då.
– Då tog jag ett break. Efter det har jag nog känt att man ska göra det man trivs med och tycker är roligast, vilket är hockey.

Kan du utveckla det här med underhållning kontra idrott?
– För mig är ishockey en idrott där det räknas poäng, förluster och så vidare. Jag kan tycka att det inte måste vara så kommersiellt… Jag förstår givetvis principen att vi måste få in pengar, men jag tycker att vi måste ha kvar idrottens principer eftersom det är vad som för oss framåt. Att det är underhållande att titta på köper jag fullt ut, men när det är underhållning gäller andra lager som jag inte tycker är bra för hockeyns utveckling.
– Jag kan tycka att marknadssidorna har varit bättre på att utveckla sin del än vad den sportsliga delen inom hockeyn har varit. Här tycker jag att vi måste spotta i nävarna, vi som driver den sportsliga utvecklingen, så vi inte blir omkullkörda så inte det kommersiella får för stor makt. Jag tycker att det är idrotten som fortfarande det här handlar om. 

Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Hur ser du på att Rikard Grönborg nu går in efter VM och tar över som förbundskapten?
– Jag tycker att det varit en naturlig del av förbundet att internrekrytera. Det gjorde man med mig också. Jag läste om vilka företag som varit mest lyckosamma och det visade sig vara dom som internrekryterade mer än externrekryterade. Så jag tror att det varit från Tommy (Boustedt) och styrelsens sida en medveten strategi.
– Sedan är Rikard och jag väldigt, väldigt annorlunda, men det behöver inte vara något negativt. Det ska bli riktigt spännande att se när han får axla det här.

Är det Rikard Grönborg rätt person för det här jobbet enligt dig?
– Ja! Om man tittar runtomkring så slog han ut alla som konkurrerade med honom, så absolut, ja det tycker jag.

Nu missar Pär Mårts godbiten som ett World Cup symboliserar, men det är inget som han tycker är negativt.
– Jag har fått göra ett par OS och en massa VM. Att jag inte är med på World Cup är ingenting jag grämer mig för. Jag känner inte så. Eftersom jag vet att jag inte ska vara med så har jag inte ens tänkt tanken.

Vi som är uppväxta med Canada Cup och den här känslan för att föra sitt land till vinst, hur tänker du då kring att Europa har ett lag med liksom NHL:s unga stjärnor?
– Nu är vi där igen där det handlar om en form av underhållning. Då kan man på något sätt luckra upp principerna. Hockeymässigt blir det givetvis väldigt bra matcher och mer konkurrens än det någonsin varit.
– Men vad händer om ett sådant lag vinner? Var ska bucklan stå och vad mynnar det ut i? Det finns både bra och sämre sidor i det där. Samtidigt gillar jag idén att man tänjer gränser.

Som landslagscoach vet du hur viktig stoltheten är att få bära sin landslagströja, tror du att känslan för spelarna blir det samma att bära en Europa eller NHL-tröja?
– Det är inte säkert. Jag vet faktiskt inte och man kan säkert vända och vrida på det här och hitta både för och nackdelar, vilket man kanske kan med allting.

Hur ser du på Sveriges chanser i World Cup?
– Goda tycker jag nog. Jag tycker att Kanada och Ryssland är dom som har flest antalet toppspelare. Så har det varit i många herrans år. Sverige med god organisation och så vidare ska ha möjligheten till att vinna. Kanada och Ryssland är ändå storfavoriterna.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”DEN YNGRE GENERATIONEN TAR FÖR GIVET ATT MAN SKA TILL NHL”

Sverige är inne i en generationsväxling inom hockeyn, vilket antagligen kommer att synas mycket väl i World Cup, och Pär Mårts kan också skönja en viss förändring i inställningen hos en del unga spelare idag.
– Om man tittar överlag, det alternerar från individ till individ, tycker jag att den yngre generationen tar för givet att man ska spela i NHL. Tre Kronor är inget slutmål utan det är dit bort man siktar om har varit med och konkurrerat med alla andra nationer i Junior-VM och känner att man behärskar det.
– På något vis tar dom här spelarna det för givet. Längre tillbaka hade man mål, men det var mer en bonus om man kom att hamna där borta.

Varför har det blivit så tror du?
– Jag tror att det handlar om att man dels är välutbildad och dels att man får mäta sina krafter från unga år och märker att vi är lika bra som dom.
– Förut åkte man över och hade alla stora stjärnor att tävla emot. Och väl där borta fick man förstå att det här kommer jag nog klara av.

Pär, senast den 22 maj tar din tid i Tre Kronor slut. Vad ska du syssla med då förutom att spela golf vilket jag antar att kommer göra?
– I alla fall mer än vad jag gör nu eftersom jag tycker att jag gör det allt för lite, säger Mårts med ett leende och fortsätter:
– Jag vet faktiskt inte vad det blir. Jag har inte bestämt mig om jag ska fortsätta inom hockeyn eller om jag ska göra något annat. Dels måste någon vela ha dig för att man ska kunna ta nästa steg. Det har jag ingen aning om heller. Dels kan jag känna att det är lite spännande eftersom jag aldrig tidigare har haft ett så tydligt avslut som jag har nu.
– Allt slut är början på något nytt, men jag har definitivt ingenting klart. Klart att det ändå snurrar i skallen, att väga för och emot.

Lockar hockeyn eller vill du tillbaka till näringslivet?
– Jag tror nog att idrotten är det som jag är bäst på och man ska väl göra det man är bäst på. Vi får se vad det blir, avslutar Pär Mårts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL