I LIMBO. Vad kommer den senaste Patrick Kane-skandalen att få för konsekvenser?
Nyheter

Chicago: Den monumentala baksmällan

ANNONS

Efterspelet till Chicago Blackhawks tredje Stanley Cup-seger på fem år borde ha handlat om lagets dynastiliknande framgång. I stället har de svarta rubriker kring Patrick Kane-skandalen kastat en dunkel skugga över klubbens triumf – och närmaste framtid.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Erik Gustafsson, b, Frölunda, Trevor Daley, b, Dallas, Jan Hejda, b, Colorado (tryout), Artemij Panarin, fw, SKA Sankt Petersburg, Viktor Tichonov, fw, SKA Sankt Petersburg, Artiom Anisimov, fw, Columbus, Marko Dano, fw, Columbus, Corey Tropp, fw, Columbus, Ryan Garbutt, fw, Dallas, Jeremy Morin, fw, Columbus.
Förluster: Antti Raanta, mv, N Y Rangers, Michal Roszival, b, klubblös, Kyle Cumiskey, b, klubblös, Kimmo Timonen, b, slutat, Stephen Johns, b, Dallas, Johnny Oduya, b, Dallas, Brandon Saad, fw, Columbus, Brad Richards, fw, Detroit, Antoine Vermette, fw, Arizona, Patrick Sharp, fw, Dallas, Kris Versteeg, fw, Carolina, Joakim Nordström, fw, Carolina, Daniel Carcillo, fw, klubblös.

S9

S1Duncan Keith
Visade i slutspelet varför han anses vara en av världens bästa backar. Den outröttlige Keith var på isen för jämnan, men lyckades ändå vara fläckfri och utgöra ett ständigt hot i offensiven. Fick välförtjänt Conn Smythe Trophy och lär i vanlig ordning vara en Norris Trophy-kandidat den här säsongen.

S2Brent Seabrook
Han hamnar ofta i skuggan av Keith, men Seabrook är en synnerligen viktig pjäs för Blackhawks även han. Har en imponerande förmåga att höja sig i de viktiga matcherna. Går in på sista säsongen på kontraktet. Har Blackhawks råd att behålla honom?

S3Jonathan Toews
Det är bara att titta på vad Toews hunnit uppnå redan vid 27 års ålder för att förstå vilken speciell spelare han är. En mer eller mindre komplett center som levererar i både riktningarna. Går nu in i första säsongen på sitt nya jättekontrakt som ger honom en genomsnittslön på 10,5 miljoner dollar till och med 2023.

S4Marián Hossa
Den slovakiske veteranen är vid 36 års ålder fortfarande en kraft att räkna med på isen. Svarade för 61 poäng i grundserien och var pålitligheten själv i slutspelet, där han var en av lagets bästa spelare i match efter match. En av ligans bästa tvåvägsforwards.

S6
Lagets poängkung:
Patrick Kane

Det är i skrivande stund fortfarande oklart vad som kommer att hända med Blackhawks superstjärna. Anklagelsen om våldtäkt ligger som en våt, unken filt över hela klubben. Rent sportsligt är Kane givetvis det största offensiva vapnet som Blackhawks har, men det här är en skandal som kan få jobbiga konsekvenser för både spelaren och klubben.

S5Artemij Panarin
Till en följd av det minimala lönetaksutrymmet Chicago hade kvar efter att Toews och Kanes nya kontrakt trädde i kraft har klubbledningen fått leta efter billigare guldkorn. I Artemij Panarin kan man mycket väl ha funnit ett sådant. Forwarden var fantastisk för SKA Sankt Petersburg under KHL-klubbens väg till Gagarin Cup-titeln i våras och följde upp det med en stark VM-turnering. Har alla sportsliga förutsättningar att bli en rookiesuccé. Men han måste klara av att anpassa sig till den nordamerikanska ishockeyn och livsstilen också.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Vi visste att det på många sätt skulle bli en tuff sommar för de regerande Stanley Cup-mästarna. Men att den skulle bli så här jobbig var det nog ingen som hade föreställt sig. Lönetaksbekymren har tvingat klubbledningen att motvilligt ta avsked av kuggar som Brandon Saad, Johnny Oduya, Patrick Sharp och Kris Versteeg. Även om några av spelarna som klubben har fått tillbaka är skickliga är både bredden och spetsen en smula urholkad och det blir givetvis svårt för Blackhawks att komma upp i samma nivå igen. Det var förväntat. Förväntad var däremot inte Patrick Kane-skandalen. Han är visserligen oskyldig tills motsatsen bevisats, men det har inte hindrat pr-katastrofen från att bli ett faktum. Det är långt ifrån första gången hans namn hamnar i rampljuset av fel anledning. Nu har sponsorer börjat dra sig undan för att slippa bli förknippade med stjärnan och det gör givetvis situationen ännu mer bekymmersam för Blackhawks, som jobbat hårt under presidenten John McDonoughs ledning för att spelarna ska framstå som välkammade korgossar. Det är långsökt att tro att klubben ska trejda Kane, även om ryktena har börjat cirkulera. Situationen riskerar ändå att bli en distraktion för ett lag som borde ladda om för att satsa mot en ny Stanley Cup-seger. Sportsligt sett ska Blackhawks givetvis gå till slutspel, men utöver det har jag inga större förhoppningar på det här laget. Det kan mycket väl bli en mellansäsong i ”The Windy City”.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
33) Scott Darling
50) Corey Crawford

BACKAR:
2) Duncan Keith ”A”
4) Niklas Hjalmarsson
5) David Rundblad
6) Trevor Daley
7) Brent Seabrook ”A”
57) Trevor van Riemsdyk

FORWARDS:
11) Andrew Desjardins
14) Viktor Tichonov
15) Artiom Anisimov
16) Marcus Krüger
19) Jonathan Toews ”C”
25) Corey Tropp
27) Jeremy Morin
28) Ryan Garbutt
29) Bryan Bickell
56) Marko Dano
65) Andrew Shaw
72) Artemij Panarin
81) Marián Hossa
86) Teuvo Teräväinen
88) Patrick Kane

COACH: 
Joel Quenneville (sedan 2008)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch