Sök
Nyheter

Gästkrönika: ”Jag ville ju bara bli bäst”

I dag publicerar hockeysverige.se en debattkrönika signerad Albin Blomqvist, tidigare juniorlandslagsman som fick sin karriär förstörd av hjärnskakningar, blott 20 år gammal. Här beskriver han sin egen mardröm och efterlyser ett skyddsnät för unga idrottare som tvingas lägga av för tidigt.

Min dröm var att spela i NHL, men dit kom jag aldrig.

Jag blev ett av alla framtidslöften i hockeyvärlden som motvilligt fick lägga skridskorna på hyllan på grund av upprepade skador. I mitt fall gällde det alldeles för många smällar mot huvudet, hjärnskakningar – skador som i längden kan komma att bli en allvarlig hälsorisk för mig.

Albin Blomqvist.

Vem tar ansvar för mitt öde?
Vem tar ansvar för att jag var tvungen att ge upp min dröm när jag bara var 20 år?
Och vem tar ansvaret för att fler unga idrottare inte ska behöva gå samma öde till mötes?

Jag var alltså bara 20 år när jag varken ville eller kunde spela hockey längre – spelet jag älskat och brunnit för så länge jag kan minnas. Jag hade kämpat och kämpat, från Osby till Linköping, från Linköping till en plats i de olika juniorlandslagen och därifrån vidare till WHL (Western Hockey League, Kanada) och Lethbridge Hurricanes. Jag var en back som aldrig lade några fingrar emellan, och jag var känd för att smälla på. Under min tid i Sverige drog jag på mig ett par av mina hjärnskakningar, och när jag väl kom till Kanada kom resten: jag ådrog mig så kraftiga smällar att jag inte längre klarade av att rehabilitera dem.

Min karriär var över i samma ögonblick som jag fick den sista hjärnskakningen i Kanada. Jag var helt säker på att jag inte längre kunde spela. Utöver hockeyn hade jag inget att luta mig emot heller: skolan hade jag hoppat av för att hockeyn alltid hade varit högsta prioritet och jag hade satsat alla kort på spel i NHL. Självklart hade jag gjort alla val själv: både i hur jag spelade spelet och hur jag i övrigt banade min hockeykarriär. Därför bär jag också en del i ansvaret för vad som slutligen blev mitt öde – men jag vet också att jag under den tiden var väldigt lättpåverkad. Jag gjorde exakt vad mina tränare sa åt mig att göra, alltid.

Jag ville ju bara bli bäst.

Albin Blomqvist i Lethbridge. Foto: Martin Andersson

Jag var bara en målmedveten tonåring som var villig att göra precis vad som helst för att nå dit jag alltid drömt om att nå. Jag slogs på isen för att folk förväntade sig att jag skulle slåss. Jag retade upp folk på isen för att det var just det som förväntades av mig som spelare. Jag skulle spela enkelt och inget annat, för jag hade inte den rätta tekniken att spela på andra vis. Jag var bara en pjäs på spelplanen, och trasiga pjäser byter man ut.

När jag fick den sista smällen tog det hårt, inte bara fysiskt – utan även psykiskt. Jag led i flera veckor borta i Kanada innan jag slutligen fick åka hem till Sverige igen. Jag hade inget hopp om livet, och om jag ska vara helt ärlig så bestod min vardag under dessa veckor av att dricka alkohol. Jag gjorde det i ren sorg och desperation. Jag ville inte längre kämpa för något, jag hade inget kvar. Jag lade till en början hela ansvaret för vad som hänt på mig själv, jag vägrade att se situationen ur olika perspektiv. Det enda jag kunde tänka på var att jag själv hade satt mig i skiten och att jag bara hade mig själv att vara arg på. För arg, det var jag.

Vågen gick från 92 till 78 kilo på bara någon månad, men det fanns inte en enda människa i hockeybubblan som sträckte ut sin hand och frågade mig om något, bortsett från min fysiska skada, var fel? Det enda människor omkring mig fokuserade på var HUR och NÄR den här pjäsen skulle inta spelplanen igen. För att visa folk att jag verkligen inte klarade av att spela igen, gav jag det en sista chans i moderklubben. Men precis som jag visste så gick det inte vägen.
Det är jag glad för i dag.

Nu var jag inte med längre; hade hamnat utanför isen. Utbytt utan vidare bekymmer för ledarstaben. Nu såg jag utifrån och in på något jag ville ha, men inte längre kunde få.
Just detta händer spelare varje dag, kanske inte för att spelare blir skadade, utan för att de av olika anledningar inte får spela.
Vem tar ansvar för de spelare, men framför allt individer, som står utanför och ser in på sporten de älskar men hindras ifrån?
Vem tar ansvaret när dessa tonårsdrömmar krossas?

Flera ledare har sagt till mig att alltid ”bita ihop” och ”köra på” även om det känns som om jag inte kan köra längre över huvud taget, för det är tydligen så man blir en bra spelare. För mig finns det ingen sanning i det. I min värld handlar allt om att ledarna i fråga är för fega för att bry sig om sina spelare som människor, för oftast är det så att ledarna vill vinna mer än vad spelarna själva vill.

Jag var alltid en älskad spelare av mina ledare. Varför var jag det?
Jo, för jag gjorde allt – jag gav dem allt de ville ha av mig på isen. Men det kostade mig min dröm.

Jag har sett många spelare bli skadade under en match, men som en stund senare kastats ut på isen igen för att fortsätta. Inte minst spelare som fått ta smällar mot huvudet. Visst, här återkommer jag till problematiken kring ”en spelares egna val”, men egentligen är det inte så svårt att förstå. Jag, som spelare, vill alltid spela och om ingen ”bättre vetande” (läs: ledare) sätter stopp för det så kommer jag spela tills jag stupar. Precis som jag gjorde. Och vi är fler och fler som stupar – fler och fler som blir tvungna att sluta med det vi brinner för.

Ju längre jag tog min hockeykarriär, desto mer kände jag att det blev ett måste för mig. Jag kände att jag och mina lagkamrater enbart spelade för att vi skulle och inte för att vi ville, och det finns ingen logik i det: alla började vi för att det var roligt, för kärleken vi kände till sporten. I dag kretsar allt i idrottsvärlden kring pengar. Det gäller inte minst hockeyn. Det är en bransch och inte en lekpark – bäst den som tjänar mest!

I dag är jag den enda av fem bröder som inte spelar hockey. Jag gläds med deras framgångar, och känner för dem när något går dem emot. Varje dag oroar jag mig för att det som hände mig ska hända dem också.
Jag vill kunna lita på hockeyvärlden, men det gör jag inte.
Jag vill känna att jag litar på såväl ledare som spelare runt om i världen. Jag vill aldrig att mina bröder ska känna sig utanför. Jag vill inte att de ska behöva stå helt på egna ben om de någon gång motvilligt tvingas sluta. Jag, som bror och före detta spelare, vill och hoppas att det i framtiden kommer att finnas ett bättre skyddsnät för skadade och utsatta spelare. Ingen ska lämnas åt slumpen.

Så nu: ledare, spelare, fans, agenter, familjer och vänner – kan vi ta oss i kragen och se oss i spegeln? Det borde finnas fler än jag som skäms när vi ser hur spelare inom vår idrott behandlas. Gör vi verkligen allt för att hela världens hockeyspelare ska må så bra som möjligt, och glädjas åt det de gör, såsom de gjorde när de första gången tog på sig sina skridskor? Kan vi försöka, bara försöka, att ge alla spelare rätt förutsättningar att må bra i det de gör?

För att må bra är väl ändå en mänsklig rättighet, vare sig man är en pengagenererande spelpjäs eller en individ?

ALBIN BLOMQVIST

Albin Blomqvist, 21, är en före detta juniorlandslagsback som bland annat har tagit silver på U18-VM. Härom året tvingades han sluta spela ishockey, blott 20 år gammal, efter att ha drabbats av flera hjärnskakningar. I dag är han ansvarig för Olofströms hockeygymnasium och brinner för att öka medvetenheten kring skador och dess konsekvenser för ungdomsspelare. Hans äldre bror Anton är back i IK Oskarshamn och hans yngre bror Axel är NHL-kontrakterad av Winnipeg Jets och spelar till vardags i Victoria Royals i juniorligan WHL. Nyligen uppmärksammades Albins historia i Utbildningsradions programserie ”Idrottens himmel och helvete”.
Läs mer om det här:

http://www.hockeysverige.se/uffe-bodin/2014/08/18/svenska-backloftet-tvingades-sluta-berattar-mer-i-ny-tv-serie/

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten