Nyheter
Sveriges bästa 98:or – Spring edition
ANNONS

Som jag skrev i höstas fanns det en stor chans att rankingen över 98:orna skulle innehålla en rad förändringar – vilket är precis vad som skett.
Den främsta anledningen är att spelarna bara är 15 år gamla och därmed pendlar rätt rejält från en tid till en annan. En annan anledning är att jag inte hunnit se alla spelare igen. Att bevaka J20, J18 och U16, och alla spelare som det innebär, gör det svårt att hinna med att se precis alla.
Några har jag sett kontinuerligt under säsongen medan andra som tillhört lag i mindre J18-lag tyvärr fallit bort pga tidsbrist. Så om ni tycker att det fattas spelare kan det bero på att jag helt enkelt inte hunnit se dem under säsongen och därmed inte känner att jag har tillräckligt på fötterna för att bedöma spelaren.

Kort om 98-kullen i övrigt är att landslaget har haft det tufft. Det har blivit en rad förluster under årets turneringar. Målskyttet har inte riktigt fungerat vilket även kan sägas om försvaret i vissa matcher. Men spelarna är unga och det är en utbildning trots allt. Därför ska därför inte lägga för stor vikt vid resultaten i den här åldern. Dessutom är det många spelare där ute som fortfarande väntar på att skjuta i höjden och på bredden vilket säkerligen kommer göra att vi kommer få se en rad nya namn i landslaget nästa säsong.

Tidigare listor:
Sveriges bästa 95:or
Sveriges bästa 96:or
Sverige bästa 97:or

Här följer vårens ranking av 98:orna.

1. William Fällström, F, Djurgården(2)
Fällström har varit den jämnaste och bästa spelaren sett till hela säsongen och under våren. Han har levererat både i klubblaget och landslaget. Som spelare är han komplett med bra tryck i skridskoåkningen, bra skott samtidigt som han har ett bra spelsinne. Förvånar mig inte om han tar en plats i Djurgården J20 till hösten.

2. Linus Weissbach, F, Frölunda(1)
Fick till sist chansen i landslaget och var väl en av få som stod ut under sista landslagssamlingen. Avslutade säsongen med en del speltid i Frölundas J18 och gjorde det bra. Fantastiska offensiva kvalitéer tillsammans med grym skridskoåkning gör att han ensam kan avgöra matcher.

3. Jacob Moverare, B, Skellefteå(3)
En av stöttepelarna i landslaget. Levererar till synes alltid på en hög nivå och få dalar i sitt spel. Spelar säkert och ser till att vårda pucken. Har offensiva kvalitéer även om det är de defensiva som stått ut under våren. Spännande och se hur han utvecklas i HV71 organisation och under Anders Olsson.

4. Adam Thilander, B, Skellefteå(4)
Behåller precis som Moverare sin plats från förra rankingen. Har tagit ytterligare steg under vinter och våren och visat upp ett moget spel. Dock gick det inte som många hade räknat med för Skellefteå, varken U16 eller J18. Har ett ruggigt skott och har likt många andra backar från Skellefteå väldigt bra puckkontroll.

5. Linus Nässén, B, SDE(5)
Fick precis som hela SDE till en bra avslutning på J18-säsongen. Tyvärr räckte det inte hela vägen till kvartsfinal. Hade gärna sett honom spela med samma självförtroende i landslaget som han gjort i SDE. Otroligt rörlig på skridskorna tack vare en fin skridskoteknik och bra speluppfattning. Finna massor av styrka kvar att hämta ur honom.

6. Hugo Danielsson, B, Djurgården(8)
Hade en otroligt bra vinter där han bland annat fick chansen i J20 och gjorde det väldigt bra. Stark skridskoåkare med offensiva egenskaper som inte riktigt kommit fram i år. Lång men fortfarande tunn och har därmed, precis som Nässén, mer kraft att hämta ut.

7. Oliver Olsson, F, Malmö(17)
Har hamnat i skuggan på de lite mer etablerade namnen men var en av förgrundsfigurerna när Malmö spelade hem U16-SM. En typisk två-vägsspelare som producerar framåt samtidigt han sliter defensivt. Ett spel han klarar av tack vare sin goda spelförståelse och sitt spelsinne.

8. Emil Öhrwall, F, HV71(NY)
Vann poängligan i U16 Elit med fantastiska 66 poäng på 25 matcher och följde sedan upp det med 19 poäng på 14 matcher i U16-SM. Otroliga offensiva kvalitéer som grundar sig i en stark skridskoåkning. Har överraskande nog inte fått pröva på landslaget än.

9. Alexander Nylander, F, Södertälje(15)
Lämnade SDE för Södertälje inför vårsäsongen men fortsatte på samma inslagna spår med göra massor med poäng. Har likt sin bror väldigt bra offensiva spetskvalitéer där de bärande egenskaperna är spelsinnet, känslan för spelet och skridskoåkningen.

10. Alexander Andersson, B, Huddinge(13)
En av Huddinges ledande backar när laget tog sig till semifinal i U16-SM. Betade av hela vårsäsongen med ett härligt självförtroende precis som hela Huddinges lag. Klarar av att leverera både defensivt och offensivt uppgifter tack vare bra puckkontroll och en bra spelförståelse.

11. Oliver Nordberg, F, Brynäs(NY)
12. Jesper Boqvist, F, Hedemora(14)
13. Måns Hansson, B, Malmö(NY)
14. Isac Brännström, F, HV71(NY)
15. Jesper Bratt, F, AIK(NY)
16. David Deutsch, B, Brynäs(NY)
17. Tim Wahlgren, F, Kramfors-Alliansen(10)
18. Linus Högberg, B, Huddinge(15)
19. Alexander Sunnefors, F, Huddinge(NY)
20. Tim Söderlund, F, Luleå(NY)

Målvakter:
1. Filip Gustafsson, Skellefteå
Imponerat i J18 och U16 men har haft det lite tuffare i landslaget där det inte riktigt fungerat än. Storväxt precis som många andra målvakter idag och väldigt lugn i mål, gör inga stor förflyttningar. Flyttar från Skellefteå till Luleå inför kommande säsong vilket ska bli intressant att följa.

2. Oliver Dackell, Brynäs
Var med och ledde sig Brynäs fram till final i U16-SM. Tyvärr inte räckte hela vägen fram. Lite mindre till växten men är rörlig, snabb och har bra spelförståelse. Har varit bra under de matcher jag sett under årets säsong, redan från tidig höst till sen vår och SM-slutspelet.

3. Emil Zetterquist, Huddinge
Hade precis som resten av Huddinge en fantastisk avslutningen på säsongen och spelade till sig en landslagsplats. Har varit en säker utgångspunkt för Huddinge. Snabb i förflyttningarna samtidigt som han täcker upp bra trots en mindre kroppshydda.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL