Islossning för Malte Strömwall – i landslagströjan: “Gav väldigt mycket”

Målskyttet har inte riktigt klickat för Malte Strömwall sedan återkomsten till SHL.
I kväll gjorde det just det när Frölundaforwarden låg bakom en 4–2-seger mot Schweiz.
– Det är det här man förväntar sig att se av honom, säger Niklas Jihde i Viaplay.

Se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

Tre Kronor inledde Swiss Hockey Games under torsdagen med ett möte mot Schweiz – och hittade fint spel direkt. Kvällens stora förgrundsfigur blev Malte Strömwall som fick en ordentlig islossning och i högsta grad låg bakom segern.

Efter några minuters trevande start började de hetare målchanserna komma. Marcus Sörensen var närmast först, men fick se sitt farliga friläge räddat tidigt i första perioden. Malte Strömwall höll sig även han framme tidigt i matchen och fick iväg några farliga avslut från högerkanten. Till slut satt 1–0 mellan benen på rutinerade målvakten Leonardo Genoni.

– Han har skjutit in sig. Den sitter perfekt, säger kommentatorn, Niklas Jihde i Viaplay.

Under hösten har Malte Strömwall haft det svårt att hitta det fina målskytte som han så ofta visat upp tidigare under sin karriär. I SHL och Frölunda står han allt jämnt på fyra mål och hade inför landslagssamlingen inte hittat nätet sedan 26 oktober. I kväll stämde det för 29-åringen.

Sverige och Strömwall tog med sig momentet från spräckta nollan och utökade sedan innan en minut passerat efter nedsläppet. Den gången från blålinjen och Henrik Tömmernes klubba.

– Bra skott, men egentligen ännu bättre skymning av (Sebastian) Hartmann, säger experten Mattias Norström i sändningen.

Höll ifrån efter svaga perioden: “Problem offensivt”

Schweiz fick endast iväg tre skott i den första perioden, men lyfte sig sedan i den andra. En svensk utvisning spelades av, men kort därefter hittade Sven Andrighetto nätet bakom Lars Johansson efter att två schweizare lämnats omarkerade framför mål.

– Det är en svag period av Tre Kronor. Det bästa var egentligen sista 45 sekunderna. Man har problem att skapa offensivt, säger Viaplays expert, Norström.

2–1 höll sig in i den sista perioden, men väl där lyfte sig Tre Kronor. Återigen var det Malte Strömwall som klev fram, den här gången genom att sätta sitt andra för kvällen, assisterad av debutanterna Pontus Andreasson och Filip Berglund.

– Det är det här man förväntar att sig se av honom, det här rappa skottet som tagit honom till Tre Kronor. Det målet gav honom väldigt mycket när det handlar om självförtroende, det märkte man, säger Niklas Jihde om Strömwall efter matchen.

Trots utdelningen blev Sverige inte av med Schweiz. En utvisning från Berglund gav även läget och reduceringen för “hemmalaget” i Zürich. Det räckte däremot inte hela vägen. Lars Johansson stod emot och Lucas Wallmark satte sista spiken genom 4–2 i tom bur.

Sverige – Schweuz 4–2 (2-0, 0-1, 2-1)
Sverige: Malte Strömwall (2), Henrik Tömmernes, Lucas Wallmark.
Schweiz: Sven Andrighetto, Andrea Glauser.