De jobbar för att skapa en positiv omklädningsrumskultur
Tv-serien Björnstad berör vad omklädningsrumskultur kan ställa till med när den utvecklas i fel riktning. Organisationen Locker Room Talk arbetar aktivt för att stoppa den sortens utveckling.
“Det ska vara högt i tak men tjocka väggar” lyder ett motto som ekar i Fredrik Backmans roman Björnstad – och tillika i den aktuella tv-serien med samma namn på HBO Nordic. Men vad händer egentligen med mentaliteten och attityden hos unga idrottsmän bakom stängda dörrar och tjocka väggar?
Det var ett skolprojekt i östgötska Finspång som fick ett oväntat stort genomslag. När Shanga Aziz och Rogerio Silva gick kursen Ung företagsamhet på gymnasiet ville de bidra med mer än bara “doftljus och mobilskal”, som de själv uttrycker det på sin webbsida.
Där och då föddes idén till Locker Room Talk, ett initiativ för att stävja destruktiv maskulin kultur i omklädningsrummen. Aziz och Silva gick till sig själv och de erfarenheter de själva hade haft av jargongen och beteendet i och runt idrotten.
– Jag kommer ihåg när jag var 14 år och skulle träna fotboll med en äldre grupp. En av killarna sa ’käften jävla bög’ till mig. Innan man kommit in i ett sånt omklädningsrum tror man inte att det existerar, har Rogerio Silva berättat för Dagens Industri.
– Jag trodde att det var så man pratade. Till slut hörde jag mig själv säga hora om en kompis ex-tjej, eftersom hon gjort slut med honom.
Det blev ett slags uppvaknande för honom själv och bidrog till att bana väg för idén om att försöka skapa verktyg för unga killar att hantera sin maskulinitet utan att använda nedlåtande sexistiska eller homofobiska uttryck.
Rogerio Silva och Shanga Aziz.Foto: Bildbyrån
Namnet Locker Room Talk kommer för övrigt från ett Donald Trump-citat. I samband sin presidentkampanj 2016 hamnade den nuvarande amerikanske presidenten blåsväder för att ha skrutit om hur han kladdat på kvinnors intimaste kroppsdelar utan deras medgivande. När han fick frågor om uttalandet i media efteråt ryckte han på axlarna och försvarade det med att kalla det för “locker room talk”.
SAMTAL OCH UTBILDNING
Organisationens syfte är att träffa och utbilda killar i 10-14 års ålder om vad det innebär att bli man, prata om jämställdhet och hur man ska bemöta varandra och andra. Förhoppningen är att kunna skapa bättre attityder hos unga killar, men kanske framför allt lära dem värdet av att faktiskt våga prata om känslor.
– Vi vill träffa och kunna fånga upp dem innan de blivit tonåringar. Det är både bättre och lättare att jobba förebyggande då, har Shanga Aziz sagt till Dagens Industri.
På sin webbsida skriver man att man har tre grundpelare:
* Stoppa skitsnacket – använd ett respektfullt språk och sprid inte dåliga attityder.
* Bidra till en jämställd värld där alla människor känner frihet att vara sig själva – oavsett bakgrund.
* Skapa en ny manlighet – att forma en maskulinitet präglad av respekt, empati och humanitet.
Det handlar om att krossa vad man kallar "påhittade regler" kring manlighet och hur män förväntas agera i olika situationer. "Påhittade regler" som följer unga män från omklädningsrummet ut i samhället och skapar "skeva värderingar".
Tillvägagångssättet är att möta unga killar i olika lagsporter 30 minuter innan deras träning för att prata om hur man kan vara en bra lagkamrat och en bra människa. Detta gör man en gång i veckan under åtta veckor.
Manifestationen för Jimmy Durmaz i Kungsträdgården i Stockholm 29 juni 2018.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman
STOD UPP FÖR DURMAZ
Locker Room Talks fick snabbt genomslagskraft med sitt budskap. I samband med att svenska fotbollslandslagets mittfältare Jimmy Durmaz blev häcklad, hotad och utsatt för rasistiska tillmälen på sociala medier i samband med fotbolls-VM 2018 skapade organisationen en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm som engagerade hundratals ungdomar.
I dag är Durmaz, tillsammans med bland andra hockeyprofilen Mikael Backlund, en av Locker Room Talks ambassadörer och har deltagit i reklamfilmer för organisationen.
Men redan innan dess hade Locker Room Talk satt sig på kartan. Vid Fotbollsgalan 2017 tilldelades de Zlatan Ibrahimovics stipendium "Nr 10" och fick ta emot en miljon kronor från Volvo för sitt arbete. Flera svenska storföretag har följt efter och stöttat gruppen finansiellt såväl som organisatoriskt för att de ska få ut sitt budskap i ännu större utsträckning.
I dag har Locker Room Talk representanter i stora delar av Sverige och jobbar oförtrutet med att förändra unga killars attityder och skapa ett bättre klimat i omklädningsrummen runt om i Sverige.
För att följa Locker Room Talk:
* Webbsida
Övriga texter i artikelserien med anknytning till Björnstad
* Vill skapa debatt kring omklädningsrumskultur med nya tv-serien
* "De problem som dyker upp i serien är symptom på ett sjukt samhälle"
* Avled som 21-åring - blev pionjär för homosexuella inom hockey
* "Det gör det nog svårt för homosexuella killar att våga kliva fram"
Björnstad streamas på HBO Nordic just nu. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid.
TV: Han vill använda Björnstad i utbildningssyfte
Den här artikeln handlar om: