Tillbaka – efter sju månader: “Har ingen känsel i foten”

En skridsko borrade sig i februari in i vaden på Sebastian Hartmann.
Nu, sju månader senare, har han gjort comeback i Timrå och SHL.
– Det är extremt skönt att vara tillbaka, berättar han för hockeysverige.se.

Sebastian Hartmann. Foto: Bildbyrån (montage).

För sju månader sedan täcktes isen av blod efter ett snitt i vaden. En duell med Växjös Brian Cooper hade nästan slutat på värsta möjliga sätt för Sebastian Hartmann.

En akut operation och en lång frånvaro senare kunde Timrå-forwarden igår (torsdag) skrinna ut på isen i SHL igen.

– Jag har ju inte spelat på sju månader och har knappt hunnit träna, så man var lite nervös när det blev dags, men det var kul, säger han till hockeysverige.se.

Matchen slutade 4–1 till gästerna från Karlstad, men för Hartmann var det en lättnad att överhuvudtaget kunna spela igen.

– Det var en bra värdemätare om man säger så, Färjestad borta är en extremt tuff bortamatch, men jag har inga riktiga krav på mig själv nu. Det är mer att det är kul att vara tillbaka och få spela igen. Man får ta det successivt och försöka göra det enkla, spela tufft och vara rejäl. Sen får det andra komma med tiden, säger han.

Det hela gav välbehövliga första minuter på isen efter en uppladdning där han varit extraforward på träning och fått hoppa runt väldigt mycket mellan olika roller.

– Det blir som försäsongsmatcher för mig nu, så det är skumt. Man får ta det för vad det är. Det måste vara en period där jag kommer in i grejerna, berättar han och fortsätter:
– Det har varit en lång väntan. Vissa perioder har det känts som att det har gått ganska fort, men i sin helhet har det faktiskt tagit en del tid. Jag har försökt vara positiv, så det har gått ganska fort ändå tycker jag.

Har ingen känsel i foten: “Har vant mig”

Efter operationen kunde Hartmann ändå komma igång med sin rehab relativt tidigt, men den mentala kampen har varit tuff.

– Det mentala har gått lite upp och ner, men det var jobbigare i början. Sen när jag fick börja träna släppte det ganska mycket, men ja, det har varit lite svängigt, berättar han.

Och fysiskt? Känner du av det i vaden?
– Vaden är lugn. Jag fick ju en avskuren nerv, så jag har ingen känsel i större delen av foten, men det påverkar egentligen inget när foten är i skridskon.

Skönt att inte känna något när man täcker skott?
– Ja, man får se det positiva (skratt). Det är bortdomnat, men nu har jag varit på isen en längre tid, så jag har vant mig lite.

I och med torsdagens resultat har Timrå nu inlett SHL-säsongen med en övertidsseger och två förluster under nye tränaren Olli Jokinen.

– Jag tycker att det har sett helt okej ut. Det finns mycket bra grejer, kanske inte igår, men överlag… vi är ju inne i en period där spelet ska sätta sig och det tycker jag ändå börjar komma mer från ryggraden än att folk åker runt och tänker. Det har ändå sett positivt ut tycker jag, säger Hartmann.

Har du varit orolig över din plats i laget under de här månaderna?
– Nej, inte orolig. Jag har haft så mycket fokus på mig själv och att bara försöka komma tillbaka. Så länge man gör jobbet så brukar det löna sig också. Jag kan påverka min situation, men inte andra, så det är upp till tränarna att säga om jag är spelklar eller inte, avslutar forwarden.

TV: Filip Hållander – en dark horse att vinna poängligan

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: