Legendaren släpper självbiografi: “Som inför en avgörande final”

I dag släpps boken “Översten från Orsa” om legendaren Mats Lusth och hans liv.
För Hockeysverige.se berättar 62-åringen om tankarna över att få berätta sin historia.
– Det har varit lite av en berg- och dalbana i livet, säger Lusth.

Mats Lusth berättar sin livshistoria i boken “Översten från Orsa”. Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

I dag släpps boken “Översten från Orsa” som är berättelsen om Mats Lusth – av Mats Lusth (skriven av Hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist). Det kommer att vara en pre-release i Malmö under torsdagen på Folk & Rock i centrala Malmö. Där kommer Mats Lusth själv finnas och signera boken från 17:30 och egentligen hela kvällen. Boken släpps även av Idrottsförlaget på bokmässan i Göteborg som pågår från torsdag till söndag.

Mats Lusth är en stor profil inom svensk ishockey och har haft båda en framgångsrik spelarkarriär samt en gedigen tränarkarriär.

Hur kommer det sig att du har valt att släppa en bok om ditt liv?
– Det har funnits en önskan eller en förhoppning om det från min sida en längre tid. Sedan dök det upp en möjlighet när Ronnie gjorde ett reportage med mig för något år sedan. Då kom frågan upp och jag blev direkt taggad på det.

LÄS ÄVEN: Exklusivt utdrag från Mats Lusths bok “Översten från Orsa”.

“Känslan är nästan som inför den avgörande finalmatchen”

Mats Lusth föddes i Orsa 1962 och inledde sin hockeykarriär i Mora innan han tog klivet till Färjestad i Elitserien 1983. Han spelade i Karlstad fram till 1988 då han värvades till Percy Nilssons storsatsande Malmö. Där var han med på hela resan från Division 1 till Elitserien samt SM-guld och att bli Europamästare inom loppet av bara några år. I Elitserien spelade han även i Leksand och Västerås.

– Det har varit en rolig resa att få försöka återge saker från min ungdom och allt som har hänt genom åren. Samtidigt så har det varit lite svårt också nu när man blivit lite äldre och minnet inte är det bästa alltid. Men även om man inte kommer ihåg allt direkt så dyker det upp efterhand och där har Ronnie (Rönnkvist, författare) varit fantastisk, säger Lusth och fortsätter:
– Vi har haft många möten i Orsa, Leksand, Stockholm och även åkt ner till Malmö för att besöka vissa platser som hjälpt till med minnet. Så det känns som att vi har fått med det som man ville ha i boken.

Hur har det varit att “blotta ditt liv” på det här sättet? Har det funnit någon nervositet?
– Nja, det är klart att det är så men det här är det som jag vill berätta. Det har inte varit någon nervositet men det kanske kommer nu när boken släpps och hur den ska mottas. Men fram till nu, och fortfarande, så känns det bra. Jag har som sagt velat göra detta under några år men inte vetat hur man ska ha gått tillväga.
– Men det har varit intressant och nu är känslan bara att “nu har jag gjort det”. Boken är tryckt och klar så nu gäller det att vänta och se på resultaten. Känslan är nästan som inför den avgörande finalmatchen. Allt jobb är klart och förberedelserna är gjorde så nu är det bara den där femte och avgörande finalmatchen som är kvar i form av att boken ska släppas.

Mats Lusth är en av Malmö Redhawks största genom tiderna och har sin tröja hissad i taket av Malmö Arena. Foto: Bildbyrån

Mats Lusth om karriärens höjdpunkt: “Jättestarkt minne för mig”

I boken så hanteras både höjdpunkter och lågpunkter genom Mats Lusths liv.

– Det är både och såklart – det finns många roliga och trevliga minnen, både från det privata och det idrottsliga, men sedan har det varit några tuffa minnen också. Det har varit saker som har hänt och det har varit lite av en berg- och dalbana i livet.
– Man kan likna det vid att göra lumpen. Det kanske inte alltid är så roligt i stunden men efteråt så kommer man bara ihåg de roliga grejerna. Man samlar på sig många minnen genom åren och försöker komma ihåg alla de roliga sakerna. Sedan de lite tuffare minnena blir livserfarenheter. Oavsett om det är felval som man gör i livet eller något annat så lär man sig någonting av det.

Har du någon speciell höjdpunkt från karriären som du vill lyfta fram?
– Det har varit många höjdpunkter men ett speciellt tillfälle för mig är när vi vann Europacupen med Malmö 92-93. Den spelades mellan jul och nyår 1992 och samtidigt så föddes mitt första barn, Cornelia. Så jag kunde inte åka med laget utan stannade hemma för födseln och missade första matchen.
– Sedan var det stressigt med födseln och att sedan ta sig ner till Düsseldorf för matcherna. På den här tiden fanns inte bron ner till Danmark så jag skulle få ta flygbåten dit och fick ledigt en match till.
– Så Cornelia föddes och sedan kom ner direkt där på morgonen, tog flygbåten till Köpenhamn och flög sedan ner till Düsseldorf för att vara med i slutet. Sedan mötte vi Dynamo Moskva i finalen och vann där jag blev utsedd till viktigaste spelare i laget (MVP) eller något.
– Sedan åkte vi hem och landade i Sverige sent på nyårsafton. Det var väldigt mycket som hände, både på det privata och det sportsliga, bara inom loppet av en vecka. Det är ett jättestarkt minne för mig.

Släpps på bokmässan: “Det jag är mest nervös för”

“Översten från Orsa” släpps i dag och kommer att finnas på helgens bokmässa i Göteborg.

Hur ska det bli att släppa boken på bokmässan?
– Det kanske är det som jag är mest nervös för, säger Mats Lusth med ett skratt innan han fortsätter:
– Jag har aldrig varit i de kretsarna tidigare utan det här blir helt nytt för mig, så det kittlar lite extra.

Boken, som skrivits av Mats Lusth själv och hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist, släpps idag på bokmässan i Göteborg och kan beställas i formuläret här nedan. Priset ligger på 295 kr + 59 kr i fraktkostnad. 

Förhandsbeställ boken här

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: