“NHL-drömmen lever fortfarande”

Efter fem säsonger i Boston Bruins organisation kände Oskar Steen att han gett allt.
Nu är han hemma i Färjestad för att ta ett omtag – men stjärnvärvningen känner sig inte färdig med NHL.
– NHL-drömmen lever fortfarande, säger Steen till hockeysverige.se.

Oskar Steen är tillbaka i Färjestad efter fem år i Nordamerika. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

På många sätt var Oskar Steen en drömvärvning för Färjestad inför den här säsongen. Den 26-årige forwarden lämnade klubben som 21-åring för att jaga NHL-drömmen i Boston Bruins. Konkurrensen om platserna i Bruins forwardsuppställning var under Steens år i klubben stenhård, men värmlänningen fick ändå spela mer i NHL än farmarligan förra säsongen.

– Jag kände att jag ville testa något nytt när jag för första gången skulle bli unrestricted free agent. Vi kollade runt lite på NHL-marknaden, men ju mer jag tänkte på Färjestad och ju mer vi började diskutera, desto mer började det väga över för att flytta hem, säger Steen till hockeysverige.se.

“Klart att det finns en viss besvikelse över det”

Steen kan blicka tillbaka på fem år i Nordamerika som resulterat i 60 NHL-matcher och en bra bit över 200 matcher i farmarligan. Det var inte direkt vad 26-åringen hade planerat när han lämnade Färjestad våren 2019, men Steen ångrar ingenting.

– Boston var ett topplag varje år som jag var där, vilket gjorde det väldigt svårt att slå sig in. Det har varit både tufft och kul, på samma sätt. Jag är tacksam att ha fått spela i en sådan anrik klubb och i en sådan fantastisk sportstad som Boston är. Det har varit häftiga år. Sedan är det klart att jag kanske hade haft enklare att ta plats i något annat lag än Boston, men det finns ingenting jag ångrar, säger han.
– Jag ser tillbaka på en bra tid, ändå. Det var tufft att som lite yngre åka över, men jag lyckades ändå göra det bra utifrån förutsättningarna. Man märkte väldigt snabbt att det inte är lätt att slå sig in i NHL. Jag kände att jag var på gränsen och nära att ta det där klivet många gånger, men jag räckte inte riktigt till. Nu kände jag att det var dags att komma hem och spela lite mer.

Är du besviken att det inte blev mer tid i NHL?
– Det är klart att det finns en viss besvikelse över det. Men jag gav det allt jag kunde och jag tycker att jag gjorde det bra i stora perioder. När jag ser tillbaka på min tid i Boston så gjorde jag allt jag kunde, sedan kunde jag säkert ha presterat bättre men det är små marginaler och tillfälligheter.

“När jag ser tillbaka på min tid i Boston så gjorde jag allt jag kunde”, säger Oskar Steen. Foto: David Zalubowski/AP Photo/Alamy

Skrev femårskontrakt med Färjestad

Men bara för att Steen nu återvänt hem till Färjestad och Karlstad betyder inte det att han lämnat NHL helt och hållet bakom sig. Fokus ligger, så klart, på guldjakten med ett revanschsuget Färjestad, men i bakhuvudet finns också drömmen på en ny NHL-chans.

– NHL-drömmen lever fortfarande, men det är skönt att veta att man kan vara hemma ett tag till. Det känns bra att det blev ett längre kontrakt och det var precis det jag ville om jag skulle komma hem.

Ja, ett längre kontrakt var precis vad blev för Steen i samband med hemkomsten till Färjestad. I mitten av juni meddelade SHL-klubben att 26-åringen tecknat ett femårskontrakt som sträcker sig fram till våren 2029. Bara Växjös storstjärna Joel Persson är den enda spelaren i SHL som i nuläget har ett längre kontrakt än Steen.

– På något sätt har jag längtat efter att få representera Färjestad, även om jag gärna hade varit kvar i Nordamerika och haft en lång karriär i NHL. Färjestad är ett jättebra alternativ för mig och jag trivs grymt bra i Karlstad, så det är inte alls så tokigt.

Stor favoritstämpel: “Inte så konstigt”

Steen återvänder till ett Färjestadslag som har en stor favoritstämpel på sig den här SHL-säsongen. Under ligans upptaktsträff förra veckan presenterades siffror som gjorde gällande att Karlstadslaget fick 46,8 procent av alla medias röster som handlade om vilket lag som vinner SM-guld.

26-åringen skyr inte pressen som kommer med favoritstämpeln.

– Det är inte så konstigt, med tanke på att vi vann serien förra året och har ett bra lag även i år. Det är bättre att vara tippade i toppen än i botten, så vi får försöka ta vara på favoritskapet och svara upp på det. Vi har tre grymma lagdelar. Vi har en jävla bredd och spets på forwardssidan, samtidigt som vi har grymma backar och målvakter. Clara var riktigt bra i Hockeyallsvenskan ifjol och Lagacé har jag spelat själv med i AHL, där han var ligans bästa målvakt. Vi har en bra mix av bredd och spets och alla är revanschsugna efter hur förra säsongen tog slut, säger han.

Vad förväntar du dig själv av säsongen?
– Vi ska vara ett topplag. Vi har ett bra lag i år igen och borde kunna vara med i toppen och tampas. Vi ska göra det så bra som möjligt i grundserien för att skapa så goda förutsättningar som möjligt i slutspelet.


TV: De vinner SHL – enligt spelarna

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: