Notification
Powerplay-tips 14 mars: Rögle har hittat slutspelsformen!
Foto: Bildbyrån

Powerplay-tips 14 mars: Rögle har hittat slutspelsformen!

Torsdagens Powerplay-kupong håller i traditionen med SHL-hockey. Slutspelet smygstartar med två åttondelar, varav en med tillhörande målduell. Jämsides spelas det i Värmland och Köln avgörande matcher om kvartsfinalbiljetter och i väst drar det norska slutspelet igång med full kraft. Nu åker vi! 

Spelstopp: 18:59 

1. Örebro - Luleå 2

Örebro hade en tung avslutning på seriespelet och avancemanget till åttondelen satt långt inne. Glenn Gustafssons sena kvittering tände hoppet för ÖHK som efter straffvinst mot Linköping kunde knipa tiondeplatsen med minsta marginal. Gästande Luleå tog även de ett kliv upp i tabellen i den avslutande omgången efter övertidssegern mot serievinnarna. Om det var positivt för Luleå återstår att se då de inte mäktat med någon poäng i lagens tidigare möten. Båda lagen besitter starka defensiva pjäser, men framåt i banan har gästerna fler hot. X2 tror jag räcker här.

2. Rögle - Timrå 1

Efter en försiktig inledning var det Rögle som dikterade villkoren mot MoDo och en seger under full tid hade inte varit orättvist (1-0 efter förlängning). Med fyra vinster i de fem senaste matcherna kliver de grönvita in i åttondelen med en helt annan känsla än gästerna. Timrå tycks inte ha prickat slutspelsformen och med en försvagad backuppsättning fick de rödvita se sjundeplatsen glida ur händerna i den sista omgången. Jonathan Dahlén behöver få igång målproduktionen och försvarsspelet måste upp en nivå om målsättningen om kvartsfinalspel ska bli verklighet. Utgå från ettan, men med fördel täcks hela brädet.

3. Linus Sandin - Jonathan Dahlén X

Linus Sandin, likt Rögle, ser ut att ha prickat slutspelsformen. Med fyra mål i de fem senaste framträdanden osar det självförtroende. Detsamma går dessvärre inte att säga om Jonathan Dahlén. 26-åringen var på väg mot en fin säsong, men med blött krut i bössan blev det en tung avslutning. Ett mål på nio försök är inget att skryta med och frustrationen har varit märkbar ända från läktarplats. Den underliggande statistiken skvallrar om att Sandins fina målform inte är hållbar över tid och då är krysset ett fint spikalternativ här idag i en förmodligen tight och målsnål drabbning.

4. BIK Karlskoga - Kalmar X

Efter Kalmars tidiga friläge, som Marcus Hellgren Smed kunna avvärja, var det Karlskoga för hela slanten. Backgeneralen Henrik Larsson inledde målskyttet och med knappt tio minuter spelade var det 3-0 på tavlan och Jonathan Stålberg fick lämna kassen. Viktor Tuurala och hans mannar har en del att fundera över efter

6-0 förlusten. Samtliga spelare måste höja sig och skulle det bli en ny tuff start i kväll måste Kalmar behålla kylan och hålla fokus på rätt saker. När risken är överhängande att ettan skenar iväg norr om 65 procent är det läge att rulla ut heltäckningsmattan i Nobelhallen.

5. Kölner Haie - Ingolstadt 1

Köln hade ena foten i kvartsfinalen efter 5-1-vinsten på resande tass. I Lanxess Arena blev det dock ingen fest för hemmapubliken. Istället var det gästerna som fick jubla efter att den tidigare “Hajen”, Maurice Edwards, var inblandad i Ingolstadt tidiga ledningsmål. Hemmalaget saknade inte chanser, men Michael Garteig, som inte hade sin bästa kväll i förlusten, stod på huvudet flera gånger om och bäddade för Ingolstadt-segern (3-2). I den avgörande returen kommer hemmalaget lägga i högsta växeln. Måla från vänster efter storleken på lädret. 

6. Vålerenga - Stjernen 1

Vid nio tillfällen har Vålerenga ställts mot Stjernen i slutspelsserier och i åtta av dessa har klubben från huvudstaden stått som segrare. Vålerenga har gjort en fin säsong och med en bronspeng runt halsen går de in som favoriter i denna matchserie. Stjernen slutade sexa i tabellen. Ska de lyckas bryta slutspelstrenden mot Vålrenga krävs det att Austin Cangelosi och John Nicholas Piccinich fortsätter leverera framåt. Det brukar råda en viss skillnad mellan lagen i Norge och ettan känns fullt rimlig som spik, trots hög procent. Den som vill backar upp med ett kryss.

7. Stavanger - Lillehammer 1

Hemvändaren Mathias Trettenes har tillsammans med radarpartnern Dan Kissel öst in poäng för Stavanger som knep andraplatsen efter en stark avslutning med åtta raka vinster. Sjuan Lillehammer avslutade även de med en segersvit, men kliver in i denna matchserie som rejäla underdogs. Samtliga möten med Stavanger har slutat i stora förluster och än mer skrämmande är produktionen framåt. Fyra mål på fem försök är svaga papper och något för Alexander Reichenberg och hans kompanjoner att bita i. Spika ettan och gå vidare. 

8. Sarpsborg - Frisk Asker 1

Emil Lundberg bröt med Sarpsborg innan jul av familjeskäl, men en månad senare var han tillbaka i klubben. I 9-0 avslutningen mot Stjernen var svensken en av målskyttarna i vad som kan summeras som en bra säsong. Mot Asker har det varit tajta duster under vintern där uddamålet har separerat lagen vid tre tillfällen. Gästerna hade en knackig höst, men har sedan dess spelat upp sig och 3-2 vinsten borta mot seriesuveränen Storhamar var ett kvitto på det. Fyran Sarpsborg mot femman Asker är den på förhand jämnaste kvarten i Elitseriens slutspel. Ettan är första tecknet att plitas ned, men man kan lätt helgardera här.

Superspiken! - Stavanger 

Lagens sammandrabbningar under säsongen talar sitt tydliga språk. Det är klasskillnad rakt igenom och med publikens stöd i ryggen tar Oilers kommandot i denna serie. 

Skrällbudet! - Kalmar 

Det var ett rejält bottennapp för Kalmar igår. All press ligger på hemmalaget som alla förväntar sig att ta sig vidare. Kan Kalmar få in ett ledningsmål kan det bli darriga knän i Nobelhallen.

162 rader - ta rygg på tipset här

1. Örebro - Luleå x2

2. Rögle - Timrå 1x2

3. Linus Sandin - Jonathan Dahlén X

4. BIK Karlskoga - Kalmar 1x2

5. Kölner Haie - Ingolstadt 1x2

6. Vålerenga - Stjernen 1

7. Stavanger - Lillehammer 1

8. Sarpsborg - Frisk Asker 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100


TV: Lagkamraterna om Victor Hedman

Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM