Notification
Christoffer Rifalk och Rögle jagar poäng i Dalarna.
Foto: Bildbyrån

Powerplay 4 januari: Tar Rögle ned Leksand på jorden?

Rekatochklart.se:s hockeyexpert Henrik Hedenskog hjälper dig att håva in vinsten på Powerplay. Nu vankas det SHL-omgång – här är hans förslag på torsdagens kupong.

Det är dags att äntligen få sätta tänderna i en fulltalig SHL-omgång. Samtliga sju matcher befinner sig nämligen som inslag på torsdagens Powerplay där vi också får njuta av semifinalen i JVM mellan USA och Finland. Flera häftiga drag samt en och annan stabil spik lägger en go’ grund för 108-radersbongen. Nu brassar vi igång! Ta rygg på vårt spel här!

Spelstopp: 18:59
 

1. Färjestad - Frölunda 1

Frölunda befinner sig som åtta i tabellen efter 28 matcher och VF:s lilla semestertripp till Schweiz för spel i Spengler Cup mynnade ut i tre förluster på fyra spelade matcher. Ingen vidare framgång i alplandet heller således. Rönnberg har fortsatta bekymmer med att finna en välpolerad centersida och med Rydahl borta blir inte dessa problem mindre. Färjestad har på sin sida Nygren (sjuk), men även målvakterna Lagacé och Lindbom befinner sig bortom isträning för stunden. Inte optimalt såklart och det mesta pekar mot att AIK-lånet Normann återigen får vakta kassen. I detta rivalmöte känns det mesta öppet, men jag tror inte Färjestad förlorar i full tid.

2. Luleå - MoDo 1

MoDo kunde inte fortsätta spinna vidare på segern mot HV71 med en ny viktoria under mellandagarna. Ett bättre Örebro vann i Hägglunds Arena med 3-2 efter straffar och visst känner ändå nykomlingarna flåset från lagen söder om kvalstrecket. Dagen till ära står ett svårspelat Luleå på motsatt sida. Bulans grabbar har revansch att kräva efter 2-5-förlusten mot Skellefteå strax innan nyår och hemma i “Delfinen” finns gott hopp om seger. MoDo har vid sina tre senaste resor kammat noll och därtill är målskillnaden hissnande 4-17 på dessa strider. Ettan känns väldigt trolig och med 1X sitter vi säkert i den norrländska båten. 

3. Leksand - Rögle 1

Hetast i Sverige! Leksand flyger fram för stunden och skördar segrar på löpande band. Inför Rögle hemma i Tegera finns fem raka triumfer noterat för masarna som också visat upp en sylvass offensiv i och med 23 påsar i framkant över nyss nämnda strider. Rögle har mycket potential, men får inte ut vad man kan av materialet. Gästerna har fått lite ny luft sedan tränarbytet och vann dessutom rivalderbyt mot Malmö med 3-2 inför en lyrisk hemmapublik. Leksand har bra chans hemma och kan vara en bra spik för den som vill hålla ned kostnaden, men X2 tycker jag ändå ska med tidigt med tanke på streckvärdet.

4. Växjö - Malmö 1

Malmö var riktigt bra hemma mot Leksand, men förlorade ändå. MIF var också stabila och skarpa mot Rögle i Catena Arena strax därefter, men föll igen. Att Kollars gäng fick träff och kunde nolla Skellefteå i tisdags (3-0) var därmed en vacker och retroaktivt skön seger. Skåningarna klättrade upp på en plats bland de tio främsta och distanserade sig därmed något från de hemska botten 2-placeringarna. Växjö i Vida Arena blir däremot ett extremt svårt uppdrag. VLH föll visserligen mot HV71 borta, men hemma på egen is är Jönssons lakejer extremt svårslagna. Kan vi nypa ettan till procent strax söder om 60 behöver vi inte strössla garderingar. Ettan singlas!

5. Oskarshamn - Skellefteå X

Viktor Lodin har legat sjuk under mellandagarna. Från sängen har 24-åringen fått se sitt lag vinna två av tre matcher och mot Skellefteå ska den skicklige anfallaren finnas åter i spel. Oket står inför mötet med Skellefteå fortsatt utan Patrik Karlkvist och Marek Langhamer men frånvarosituationen är ändå mer hanterbar i hemmalägret jämfört med hur det ser ut hos gästerna. SAIK gick väldigt kort om folk i Malmö senast. Tim Barkemo lirade nära 18 minuter från sin backplats och även en gubbe som Haara var inne en hel del nere i Skåne. Zeb Forsfjäll, Elias Salomonsson samt Axel Sandin Pellikka är i Göteborg för spel med Juniorkronorna och fortsatt är också Lundberg avstängd. Läge att tidigt kladda på med alla tecken i Be-Ge Hockey Center därmed då Oskarshamn kan överraska.

6. Örebro - HV71 1

Örebro tränar på inför matchen mot HV71 utan juniorstjärnan Lekkerimäki samt en fortsatt saknad Emil Larsson. Överlag ståtar ändå Johan Hedberg med ett manskap som ska kunna roffa åt sig samtliga poäng denna kväll. HV71 lyckades visserligen vinna hemma mot Växjö senast men bortalagets spel på främmande underlag är beklämmande dåligt. Endast fyra poäng på 15 försök utomsocknes har spelats in och mycket pekar mot att trenden håller i sig. Ett i grunden bättre ÖHK nyper samtliga tre pinnar i “Bunkern”. Spiketta! 

7. Timrå - Linköping 2

Timrå har en ganska stabil höst att blicka tillbaka på. Visst har de rödklädda haft bekymmer runt sin backsida, men överlag finns många bra saker att skåda i Medelpad. Inför Linköping hemma så saknas som förväntat duon Lyttinen och Strömberg, men nog finns fog för att tro på TIK-framgångar i SCA Arena trots de defensiva avbräcken. LHC är ruskigt formstarka, men är egentligen bäst på hemmaplan. Timrå har som sagt lite defensiva avbräck och LHCs bästa lagdel är absolut offensiven. Jag räknar med att Timrå i lite halvtaskig form kommer att få svårt att knäcka Linköping denna kväll.

8. USA - Finland 1

USA var innan JVM drog igång favoriter till att vinna tävlingen i Göteborg och efter fem spelade matcher på västkusten behöver vi inte ifrågasätta detta. Nordamerikanerna har vunnit samtliga matcher och skickat på både Schweiz och Slovakien tvåsiffrigt i baken. Finland är ändå ett riktigt lurigt landslag. De blåvita lyckades lösa en straffseger mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen och vann därefter också kvarten mot Slovakien efter en övertidsskalp. Starkt av ett tidigare uträknat Finland som denna gång inte har något att förlora. USA är stabila och jag tror inte Finland orkar stå emot tillslut. Jag spikar! 

Superspiken! - Växjö

Malmö gjorde en riktigt vass hemmamatch mot Skellefteå men stöter här på patrull. Växjö i Vida Arena är ruskigt svårstoppade. En etta inom rimliga gränser är spikvärd på småländsk mark. 
 

Skrällbudet! - Linköping

Linköping är i form och möter ett Timrå med en dassig formkurva. Timrå ska absolut vara rätta favoriter, men har haft svårt att avgöra matcher. Därmed tycker jag ett offensivt starkt Linköping kan ha god chans att "skrälla" här.


 

108 rader - ta rygg på tipset här
 

1. Färjestad - Frölunda 1x
 

2. Luleå - MoDo 1x
 

3. Leksand - Rögle 1x2
 

4. Växjö - Malmö 1
 

5. Oskarshamn - Skellefteå 1x2
 

6. Örebro - HV71 1
 

7. Timrå - Linköping 1x2
 

8. USA - Finland 1
 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
 

Spel för dig över 18 år
 

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100


Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM