Anders Larsson.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
KHL

Larsson: Därför kan inte IIHF hjälpa spelarna

ANNONS

Fifa har gett sina spelare möjlighet att pausa sina kontrakt med ryska klubbar. Samma hjälp har IIHF inte kunnat ge sina spelare.
– IIHF har hamnat i en situation och ett läge som ingen är glad över, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT.

Trots att han egentligen inte vill spela där så pekar det mesta på att Jakob Lilja kommer att tvingas hedra sitt påskrivna kontrakt med KHL-klubben Dynamo Moskva. I en intervju med SportExpressen berättade Lilja att han helt enkelt inte hade råd att köpa ut sig från kontraktet, samtidigt som han riktade kritik mot IIHF för att inte hjälpa sina spelare mer.

Inom fotbollen har Fifa gett spelarna möjlighet att pausa sina kontrakt med ryska klubbar fram till nästa sommar. Den möjligheten har dock inte hockeyspelarna haft under IIHF:s ledning.

För SVT Sport förklarar Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, som även sitter i IIHF:s styrelse, varför.

– IIHF har hamnat i en situation och ett läge som ingen är glad över. Vi känner för spelarna och förstår hur komplex situationen är som spelarna hamnat i. Man kan ju känna att spelare som vill lämna Ryssland borde kunna göra det. Men vår chefsjurist har gått igenom läget, och det är så att de kontrakt som finns i KHL är utformade i Ryssland och baseras på rysk lag, säger Larsson till sajten.

“Ser ut på så sätt att vi inte kan göra något”

Enligt Larsson ser avtalskonsktruktionen i IIHF och Fifa annorlunda ut.

– Jag kan inte i detalj hur det ser ut inom fotbollen, men vår chefsjurist har kunnat konstatera att avtalskonstruktionen ser ut på så sätt att vi inte kan göra något, säger han.

Sedan tidigare har även Fredrik Claesson (CSKA Moskva) och Robin Press (Severstal Tjerepovets) skrivit på nya KHL-kontrakt inför den kommande säsongen. Agenten Aljosa Pilko har till ryska Sport-Express sagt att även Adam Reideborn (Ak Bars Kazan) och Johan Mattsson (Avtomobilist Jekaterinburg) att spela i KHL nästa säsong, medan Viktor Svedberg har ett kontrakt med Avangard Omsk även över nästa säsong.


TV: Frölundatalangen om sin händelserika säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL