U18-VM

Småkronorna vinner över Finland – blir gruppsegrare

Småkronorna vinner den sista gruppspelsmatchen mot Finland med 4-3.
De vinner därmed sin grupp och får därmed möta Tyskland i kvartsfinalen av U18-VM.

Småkronorna låg risigt till i U18-VM efter en chockförlust i premiären mot Lettland med 3-2 och sedan låg under med 2-1 efter två perioder mot Schweiz. Sverige vände dock och vann med 6-2 över Schweiz.

Förutsättningarna var då glasklara inför kvällens avgörande gruppspelsmatch mot Finland, seger efter ordinarie tid och Småkronorna blir gruppsegrare. Men vid förlust skulle Sverige komma tvåa och då tvingas möta Kanada i kvartsfinalen som överraskande förlorade mot Tjeckien tidigare under tisdagen.

Magnus Hävelids killar gick då ut och gjorde sin kanske starkaste insats hittills i U18-VM.

Mattias Hävelid tvåmålsskytt

Halvvägs in i den första perioden så tog Småkronorna ledningen då Linköpings backtalang Mattias Hävelid avlossade ett handledsskott som hittade krysset bakom den finske målvakten.

Finland kvitterade strax efteråt men i slutet av perioden fick Sverige chansen och powerplay och återtog då ledningen då Örebros Tim Almgren blev målskytt.

I den andra perioden kom sedan Småkronorna ut riktigt starkt och kunde utöka sin ledning två gånger om. Linköpings Filip Bystedt sköt 3-1 och bara några minuter senare prickade Mattias Hävelid in sitt andra mål i matchen för 4-1 till Sverige och segern såg ut att vara nära.

Dramatisk avslutning

Finland skapade dock spänning i matchen genom att reducera till 4-2 innan den andra periodens slut och i den tredje perioden kom även 4-3 för att se till att det blev rejält dramatiskt i slutet.

I slutskedet av matchen tog Finland ut målvakten och pressade på för att få till en kvittering och undvika en kvartsfinal mot Kanada. Sverige och målvakten Hugo Hävelid höll dock undan och lyckades vinna matchen med 4-3.

I och med den svenska segern så väntar nu Tyskland i kvartsfinalen på torsdag då tyskarna kom sist i den andra gruppen efter att ha förlorat alla sina tre matcher hittills i U18-VM.

Sverige – Finland 4–3 (2-1,2-1,0-1)

Sverige: Mattias Hävelid 2, Tim Almgren, Filip Bystedt,
Finland: Topi Ronni, Lenni Hameenaho, Tuomas Uronen,

TV: Plockar Björklöven hem final tre?

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL