Anton Blomqvist.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

30-åringen som lyft AIK

Håkan Åhlund klev av som tränare för AIK och då fick 30-årige Anton Blomqvist plötsligt hoppa in och ta över ansvaret i klassiska klubben. 
Då har AIK Hockey också fått ett stort lyft.
– Jag tror att med vinster blir också mitt budskap mer greppbart för killarna, säger Blomqvist till hockeysverige.se. 

JOHANNESHOV (Hockeysverige.se)

Under januari valde AIK-tränaren Håkan Åhlund att ta time-out från hockeyn av familjeskäl. Den 30:e i samma månad bröt AIK med Åhlund. Till ny headcoach utsågs assisterande tränaren Anton Blomqvist. Något han inte direkt hade förväntat sig då han valde att flytta med Åhlund från Malmö upp till Stockholm för att i bakgrunden coacha AIK. 

– Jag visste att AIK hade det tufft under förra säsongen. Det vi ville göra var att komma in och stabilisera upp det med struktur, säger Anton Blomqvist då hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter en av lagets träningar på Hovet.
– Jag har jobbat med Håkan tidigare och känner honom bra. Vi har jobbat på ungefär samma sätt i Malmö som han och Fredrik (Hallberg) gjort senaste åren. Vi ville, som sagt var, stabilisera upp det och inte titta så mycket på resultaten. Ha en stabil säsong, sätta lite nya grunder och sådana saker.

Var det Håkan Åhlund som handplockade dig till AIK?
– Ja, så var det…

Tvekade du?
– Ja, det gjorde jag eftersom jag hade ett väldigt bra jobb i Malmö som jag trivdes jättebra med. Jag visste också att det fanns en möjlighet att klättra uppåt och kanske vara med och ta ett assisterande jobb i A-laget.
– När jag fick det här i AIK… Jag känner Malmö bra efter att ha spelat där under många år och varit juniortränare i klubben under tre år. Någonstans valde jag då mellan att vara kvar i det trygga eller testa något nytt och se vad jag kan lära mig av det. Jag vägde för och emot. Till slut kände jag att det var dags att röra på mig.

LÄRT SIG MYCKET AV ÅHLUND

Det har så här långt varit en speciell säsong för Anton Blomqvist som tycker att han haft ett väl fungerande samarbete med Håkan Åhlund. 

– Det har inte varit några problem överhuvudtaget och egentligen tydligt från start. Håkan har varit headcoach och då har jag försökt stötta alla beslut.
– Vi hade mycket diskussioner där vi inte höll med varandra, men så tycker jag att det ska vara. Så vill jag även ha det i min ledarstab med mina assisterande, att alla får komma till tals men att det i slutändan är headcoachen som måste ta beslutet.

Vilka erfarenheter tar du med från att ha jobbat med Håkan Åhlund?
– Han har rutin och även om det inte gick jättebra ett tag var han ändå rätt lugn. Det är någonting jag kan ta med mig som ung ledare, att oavsett om det går bra, som det gör nu, så kan det vända väldigt snabbt.
– Jag tänker inte dra för stora växlar utan alltid försöka vara nykter i mina analyser av matcher. Beroende resultat är det lätt att man rycks med i känsla och kan tycka ”Jäklar vad vi vinner och vad bra vi är”, men det finns alltid grejer vi behöver vässa på och hitta en större stabilitet.
– Samma sak om vi förlorar, att det inte alltid är så dåligt som det känns trots att resultaten går emot.

Håkan Åhlund.Håkan Åhlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

”JOBBIGT ATT SLÅ OM FRÅN DAG TILL EN ANNAN”

I början av januari meddelade AIK och Håkan Åhlund att den tidigare landslagsspelaren skulle ta time out från hockeyn under en tid och återvända till familjen i Malmö. 

– Han hade även haft Corona och missade några matcher. Då var jag huvudtränare under fyra matcher och fick känna på det lite. Det var även träningar som han inte var här, vilket gav mig någon form av försmak och känsla för vad som komma skall.
– Jag har dessutom varit huvudtränare under tre år. Även om det var på juniornivå tror jag att det handlar om att du är ytterst ansvarig för en grupp och egentligen för allting, på både gott och ont. Är du assisterande är det mer ett område du ska fokusera på.

Tvekade du någon gång då sportchefen, Anders Gozzi, frågade om du ville ta över som headcoach?
– Nej, tvekade gjorde jag inte. Däremot tänkte jag efter vad som var viktigt för mig. Man kan inte vara riktigt förberedd när det kommer så plötsligt inpå. Det hade varit en annan sak om jag hade haft en sommar att förbereda mig på, fått ihop mitt team och planera alla grejer. Nu blev det mer på upp-studs.
– Egentligen var det jobbiga att slå om från en dag till en annan och helt plötsligt vara ytterst ansvarig. Det är fortfarande en utmaning och kommer så vara ett tag framöver. Sedan känner jag såklart att jag blir mer trygg i det och vet hur jag ska hantera situationer.

Anton Blomqvist upplever också att det mediala trycket ökat på honom sedan han klev in i rollen som headcoach. 

– Ja, så är det definitivt. Det är mycket mer media och alla dom grejerna. Jag har inte speciellt ont av det och vet att är det headcoach jag ska vara så är media en stor del av jobbet. Jag försöker bara anpassa mig.

  

I en intervju på hockeysverige.se med tidigare AIK-spelaren Kai Nurmi om tränarsituationen sa han:

– Egentligen är det svårt att förstå vad som händer. Det kan vara så att killarna, då han är borta, helt enkelt lyfter sig då det är Anton (Blomqvist) som står i båset.
– När man inte är med själv där så vet man inte hur snacket går, hur killarna reagerar på det Håkan säger kontra det Anton säger före och efter matcher, analyser och vad det nu månne vara. Det känns i alla fall som Anton har fått killarna med sig.
– Det kanske var det här som behövdes ”försvinner Håkan måste vi verkligen ställa upp här och köra för Anton”. Lite så känns det, att när han klev in i båset blev killarna lite mer skärpta och presterade bättre.
– Varför komma in med ytterligare en ny röst? Låt nu Anton och Johan Olsson, som varit med tidigare på den här nivån i AIK, köra.
– Tittar vi på matcherna som varit sedan dom klev in i båset så har AIK bara förlorat två av tio eller åt det hållet. Det verkar funka så varför skulle man då ta in någon ny?

”HAR KILLARNA MED MIG PÅ ETT ANNAT SÄTT”

Anton Blomqvist tycker också själv att gruppen ställt upp bra bakom honom och hans tränarteam. 

– Första matchen när Håkan var sjuk och jag var headcoach vann vi mot Västerås. Jag tror att med vinster blir också mitt budskap mer greppbart för killarna.
– Nu har vi vunnit många av våra matcher då jag varit headcoach, vilket gör att det jag säger känns trovärdigt. På så vis fick jag en skön start. När jag nu säger något har jag killarna med mig på ett annat sätt än vad jag hade haft om vi förlorat.
– Det är den största skillnaden juniorer kontra seniorer, att seniorerna är mycket mer ifrågasättande. Det gäller att jag har argument och tyngd bakom det jag säger. Juniorer sitter mer och lyssnar. I och med att vi vunnit men även gått in och korrigerat vissa saker som också vi fått ordning har jag fått med mig gruppen. Samtidigt är det en bra grupp, bra människor…
– Jag var också tydlig från början och sa att det här var nytt för mig. Jag tror den ärligheten gentemot killarna också var viktig, att jag vågar visa mig sårbar ”Jag kommer inte ha koll på allting utan jag kommer behöva er hjälp”. Där har alla i laget varit fantastiskt bra.

Under Anton Blomqvists ledning har AIK fått ett lyft. Under Anton Blomqvists ledning har AIK fått ett lyft. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

Har du skruvat på många knappar för att få AIK att bli ett stabilare lag?
– Nej, det har vi inte gjort och man vill inte kasta om spelet då det gått så pass långt av säsongen. Det jag känner är att vi fått en bättre skjuts på senaste tiden är vårt spel med puck nedifrån. Jag tycker att vi spelar med högre fart än vad vi gjorde tidigare. Där har jag gått in och justerat vissa grejer.
– Likadant med press spelet över hela banan utan puck. Jag tycker att vi är intensivare just nu och gör det jobbigt för motståndarna i och med att vi ligger nära och fyller upp för varandra.

Du har varit i USA under två säsonger, hur influerat är ditt ledarskap därifrån?
– Jag hade väldigt bra tränare i USA som jag har mycket att tacka för. Det jag gillade där borta var att det var väldigt mycket av och på. Det är också något jag tagit med mig.
– Jag försöker vara nära mina spelare, lära känna killarna och verkligen se människan. Tränar vi klockan ett kan jag gå runt och garva med dom innan, men när vi går på vill jag att det ska vara ordentligt och att vi tränar intensivt, precis som det var idag (AIK har just haft en mycket fartfylld träning).
– Det värsta jag vet, vilket jag tyckt sedan jag blev tränare, är när vi slänger bort dagar för att man inte är redo mentalt. Jag skulle säga att det jobbigaste med att spela hockey på den här nivån är just det mentala. Alla dom som är här har en skicklighet och en förmåga att utöva idrott. Men att ställa om, vi spelade match igår, tränar idag, match imorgon, då är det huvudet som utmanas.
– Där försöker jag prata mycket om att vi ska vara redo. Idag tränade vi 30 minuter och den tiden ska vi göra bra. Jag vill att vi ska ha bra dagar. Om vi sedan är på is 50 minuter eller 1.15, det ska vara kvalité på det vi gör. Där har jag en väldigt hög kravbild, avslutar Anton Blomqvist som har två år kvar på kontraktet som headcoach i AIK. 


TV: Veckans SHL-lag #17

Matchrapporter: Mora stod för imponerande vändning Ny förlust för SSK – nollades i derbyt Formstarka AIK tog ännu en seger AIK vann borta mot Tingsryd Straffseger för AIK hemma mot Vita Hästen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten