Sök
Daniel Ljunggren gör assistsuccé i Mora.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
Intervju

”Målen är inte något som jag hänger upp mig på”

Daniel Ljunggren ligger topp tio i HockeyAllsvenskans poängliga – men har bara gjort ett mål. 
För hockeysverige.se berättar han om udda statistikraden samt jakten på ett allsvenskt rekord.
– Det är en morot att försöka ta sig ännu längre, säger 26-åringen till hockeysverige.se. 

Mora IK har varit ett av de mest intressanta lagen att följa i HockeyAllsvenskan den här säsongen då klubben har gjort lite av en nystart med en helt ny huvudtränare samt en stor mängd unga talanger. 

Centern Daniel Ljunggren är en av lagets mest framstående spelare och menar att klubben ska vara nöjda med säsongen hittills, som renderat i att de ligger på en tionde plats just nu. 

– Vi har haft många bra perioder, men några mindre bra också. På det stora hela skulle jag säga att det är en bra säsong men vi har varit lite för ojämna, säger Ljunggren till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det har varit mycket nytt med både spelare och ledare men vi fick ihop det bra direkt från start. Alla nya killar som har kommit in har bidragit mycket redan från första dagen.

Just att det är en stor mängd unga spelare kan bidra till lagets ojämnhet. Daniel Ljunggren är fortfarande ung, 26 år gammal, men har blivit en av de äldsta i laget med tanke på att nästan hälften av spelarna i truppen är födda på 2000-talet, viket bidrar till att han tagit på sig lite mer ansvar. 

– Det är många som inte har spelat i Allsvenskan tidigare men jag tycker att alla nya killar har tagit steg för varje ny vecka som går.
– Det är väl lite omedvetet, man försöker ju såklart hjälpa de yngre. Det har väl blivit att man vill bidra med positiv energi som ger självförtroende så det är väl på sätt då. 

HAR LIGANS HETASTE POWERPLAY

Laget ligger visserligen bara tia i tabellen men sett till poängsnitt är Mora uppe på femte plats, alltså en direktplats till kvartsfinalspelet. 

Det finns dock fortfarande flera gånger som laget behöver jobba med och förbättra enligt Daniel Ljunggren. 

– Vi jobbar med jämnheten hela tiden och det är små saker lite hela tiden men det känns som att det håller på att bli bättre på alla plan.
– Det är väl i vissa perioder i matcher där vi börjar sprätta puckar och blir lite långa i laget i stället för att hjälpa varandra i skiten. Försvarsspelet hade vi lite tufft med tidigare, innan jul, men det tycker jag att vi har stramat åt och vi har också blivit tajtare som grupp.

Ett stort utropstecken för Mora IK den här säsongen har varit spelet i powerplay. 

I fjol sköt laget 29 mål på 52 matcher och hade en målprocent på 16,57 i spelformen. 
Den här säsongen har Mora gjort 31 mål på 27 matcher och har en procent på hela 31,31.

Vad ligger bakom den stora förändringen?
– Powerplay började väl lite sisådär egentligen, i början var vi inte riktigt nöjda med hur det fungerade. Vi kände i gruppen att vi har många skickliga spelare och om vi bara fick till det där lilla sista så skulle det bli bra.
– Vi gjorde några små förändringar och sedan hade vi match mot Björklöven uppe i Umeå där vi gjorde sex mål i powerplay och efter det har det klickat. Vi fick bra självförtroende och har kunnat bygga från det och sedan har det bara rullat på.

Det händer alltid någonting när pucken är på Daniel Ljunggrens klubba.Det händer alltid någonting när pucken är på Daniel Ljunggrens klubba.Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Daniel Ljunggren har en stor del i lagets framgångsrika powerplay-spel med sin smartness samt passningsförmåga. Han menar att spelet i numerärt överläge ger ett stort självförtroende för hela laget. 

– Vi känner i båda powerplay-formationerna att om vi får läget så vet vi att vi kommer att vaska fram några målchanser och det ger ju en lite frihet.
– Det är ingen hemlighet eller några konstigheter utan det är bara skickliga spelare med stort självförtroende i den spelformen.

”HADE GÄRNA PILLAT IN ETT PAR MÅL TILL”

Den 26-årige centern går just nu mot sin bästa säsong någonsin i karriären. På 27 matcher har han gjort 30 poäng och han ligger därmed tia i den allsvenska poängligan. 

– Jo men, jag tycker det går helt okej. Jag har ju alltid varit mer av en framspelare än en målskytt och det syns ju absolut i år, säger Ljunggren. 

Faktum är att Daniel Ljunggren kan vara på väg att gå mot en mycket unik säsong. Han har gjort 30 poäng men då har det endast blivit ETT mål och 29 assist. Att en spelare snittar över en poäng per match samtidigt som han gör så få mål är högst ovanligt. 

Tänker du på att det inte kommit några mål eller är du bara nöjd så länge poängen kommer? 
– Jag hade väl gärna pillat in två eller tre mål till i alla fall men så länge laget har gått bra och man ändå är med och bidrar i offensiven så då är inte själva målen något som jag hänger upp mig på.
– Det sitter i ryggmärgen ända sedan jag var liten att det är roligare att spela fram till mål. Jag lägger hellre en fin assist än sätter ett snyggt mål.¨

Stjärnan är dock ödmjuk och vill inte ta på sig alltför mycket ära för sin fina säsong. Han väljer i stället att lyfta fram sina lagkamrater. 

– Det underlättar ju när man får spela med (Johan) Persson och (Oskar Stål) Lyrenäs som har bland de bästa skotten i ligan. Ger man pucken till dem i rätt läge så vet man att det blir antingen mål eller är väldigt nära.

Daniel Ljunggren och radarpartnern Johan Persson.Daniel Ljunggren och radarpartnern Johan Persson.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Just kemin med Johan Persson är något som har legat till grund för en stor del av Mora offensiv sedan början på fjolårssäsongen. 

De hittar varandra nästan hela tiden på isen och passar väldigt bra ihop med tanke på att Ljunggren är en renodlad playmaker medan Johan Persson är en renodlad snajper. 

– Det började väl redan förra säsongen. Vi fick spela tillsammans direkt på försäsongen och det kom ganska naturligt. Vi fick mycket förtroende av tränarna och det kändes verkligen att man litade på oss i offensiven. Vi hittade kemi direkt och sedan har vi kunnat bygga vidare på det mer och mer. Vi kompletterar varandra väldigt bra.
– Persson, förutom att han har ett väldigt bra skott, så är han också duktig på att hitta ytor och är stark på pucken så att han kan gräva fram de här lösa puckarna och skapa mycket på det. Han är duktig på att dyka upp bakom backarna och plocka upp pucken när den dimper ner där.
– Ibland är det bara att ge honom pucken så vet man att det blir bra.

Han får väl dela med sig av några mål till dig då?
– Ja, något mer kan han väl bjuda på så att man kommer upp på två mål i alla fall, svarar Ljunggren med ett skratt. 

REKORDJAKTEN: ”NÅGOT MAN ÄR STOLT ÖVER”

Inte nog med att det gått bra hela den här säsongen utan Daniel Ljunggren är inne i en riktigt fin period för tillfället. 

Han har nämligen stått för assist tio matcher i rad och på den perioden har det blivit 15 assist (och noll mål) från centerns klubba. En riktigt imponerande svit. 

– Det är klart att jag vet om det. Det har ju varit svårt att inte få reda på det vid det här laget. Under matcherna är det ingenting man fokuserar på utan då är man så inne i att fokusera på där och då.

Faktum är att hans assistsvit är den näst längsta någonsin i Hockeyallsvenskans historia. Endast Johan Åkerman säsongen 2005/06 har fler matcher i rad med assist då han passade fram till mål i tolv raka matcher. 

Ljunggren har alltså redan skrivit sig in i de allsvenska historieböckerna men har chansen att slå ett nytt rekord om han står för assist i de tre nästkommande matcherna. 

– Det är klart att det är en rolig grej och något som man är stolt över än så länge.
– Det är någonting som jag är väldigt glad över när man tittar på det där. Det är en morot att försöka ta sig ännu längre. Det är mycket som ska stämma och man behöver ha lite studsar med sig för att det ska trilla in mål, avslutar Daniel Ljunggren


TV: Veckans SHL-lag #14

Matchrapporter: Modos jätteras – tappade 4-0-ledning till förlust Vita Hästen avgjorde i förlängningen mot Mora Tingsryd höll nollan och tog stark seger mot Mora

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten