Daniel Ljunggren gör assistsuccé i Mora.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
Intervju

”Målen är inte något som jag hänger upp mig på”

ANNONS

Daniel Ljunggren ligger topp tio i HockeyAllsvenskans poängliga – men har bara gjort ett mål. 
För hockeysverige.se berättar han om udda statistikraden samt jakten på ett allsvenskt rekord.
– Det är en morot att försöka ta sig ännu längre, säger 26-åringen till hockeysverige.se. 

Mora IK har varit ett av de mest intressanta lagen att följa i HockeyAllsvenskan den här säsongen då klubben har gjort lite av en nystart med en helt ny huvudtränare samt en stor mängd unga talanger. 

Centern Daniel Ljunggren är en av lagets mest framstående spelare och menar att klubben ska vara nöjda med säsongen hittills, som renderat i att de ligger på en tionde plats just nu. 

– Vi har haft många bra perioder, men några mindre bra också. På det stora hela skulle jag säga att det är en bra säsong men vi har varit lite för ojämna, säger Ljunggren till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det har varit mycket nytt med både spelare och ledare men vi fick ihop det bra direkt från start. Alla nya killar som har kommit in har bidragit mycket redan från första dagen.

Just att det är en stor mängd unga spelare kan bidra till lagets ojämnhet. Daniel Ljunggren är fortfarande ung, 26 år gammal, men har blivit en av de äldsta i laget med tanke på att nästan hälften av spelarna i truppen är födda på 2000-talet, viket bidrar till att han tagit på sig lite mer ansvar. 

– Det är många som inte har spelat i Allsvenskan tidigare men jag tycker att alla nya killar har tagit steg för varje ny vecka som går.
– Det är väl lite omedvetet, man försöker ju såklart hjälpa de yngre. Det har väl blivit att man vill bidra med positiv energi som ger självförtroende så det är väl på sätt då. 

HAR LIGANS HETASTE POWERPLAY

Laget ligger visserligen bara tia i tabellen men sett till poängsnitt är Mora uppe på femte plats, alltså en direktplats till kvartsfinalspelet. 

Det finns dock fortfarande flera gånger som laget behöver jobba med och förbättra enligt Daniel Ljunggren. 

– Vi jobbar med jämnheten hela tiden och det är små saker lite hela tiden men det känns som att det håller på att bli bättre på alla plan.
– Det är väl i vissa perioder i matcher där vi börjar sprätta puckar och blir lite långa i laget i stället för att hjälpa varandra i skiten. Försvarsspelet hade vi lite tufft med tidigare, innan jul, men det tycker jag att vi har stramat åt och vi har också blivit tajtare som grupp.

Ett stort utropstecken för Mora IK den här säsongen har varit spelet i powerplay. 

I fjol sköt laget 29 mål på 52 matcher och hade en målprocent på 16,57 i spelformen. 
Den här säsongen har Mora gjort 31 mål på 27 matcher och har en procent på hela 31,31.

Vad ligger bakom den stora förändringen?
– Powerplay började väl lite sisådär egentligen, i början var vi inte riktigt nöjda med hur det fungerade. Vi kände i gruppen att vi har många skickliga spelare och om vi bara fick till det där lilla sista så skulle det bli bra.
– Vi gjorde några små förändringar och sedan hade vi match mot Björklöven uppe i Umeå där vi gjorde sex mål i powerplay och efter det har det klickat. Vi fick bra självförtroende och har kunnat bygga från det och sedan har det bara rullat på.

Det händer alltid någonting när pucken är på Daniel Ljunggrens klubba.Det händer alltid någonting när pucken är på Daniel Ljunggrens klubba.Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Daniel Ljunggren har en stor del i lagets framgångsrika powerplay-spel med sin smartness samt passningsförmåga. Han menar att spelet i numerärt överläge ger ett stort självförtroende för hela laget. 

– Vi känner i båda powerplay-formationerna att om vi får läget så vet vi att vi kommer att vaska fram några målchanser och det ger ju en lite frihet.
– Det är ingen hemlighet eller några konstigheter utan det är bara skickliga spelare med stort självförtroende i den spelformen.

”HADE GÄRNA PILLAT IN ETT PAR MÅL TILL”

Den 26-årige centern går just nu mot sin bästa säsong någonsin i karriären. På 27 matcher har han gjort 30 poäng och han ligger därmed tia i den allsvenska poängligan. 

– Jo men, jag tycker det går helt okej. Jag har ju alltid varit mer av en framspelare än en målskytt och det syns ju absolut i år, säger Ljunggren. 

Faktum är att Daniel Ljunggren kan vara på väg att gå mot en mycket unik säsong. Han har gjort 30 poäng men då har det endast blivit ETT mål och 29 assist. Att en spelare snittar över en poäng per match samtidigt som han gör så få mål är högst ovanligt. 

Tänker du på att det inte kommit några mål eller är du bara nöjd så länge poängen kommer? 
– Jag hade väl gärna pillat in två eller tre mål till i alla fall men så länge laget har gått bra och man ändå är med och bidrar i offensiven så då är inte själva målen något som jag hänger upp mig på.
– Det sitter i ryggmärgen ända sedan jag var liten att det är roligare att spela fram till mål. Jag lägger hellre en fin assist än sätter ett snyggt mål.¨

Stjärnan är dock ödmjuk och vill inte ta på sig alltför mycket ära för sin fina säsong. Han väljer i stället att lyfta fram sina lagkamrater. 

– Det underlättar ju när man får spela med (Johan) Persson och (Oskar Stål) Lyrenäs som har bland de bästa skotten i ligan. Ger man pucken till dem i rätt läge så vet man att det blir antingen mål eller är väldigt nära.

Daniel Ljunggren och radarpartnern Johan Persson.Daniel Ljunggren och radarpartnern Johan Persson.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Just kemin med Johan Persson är något som har legat till grund för en stor del av Mora offensiv sedan början på fjolårssäsongen. 

De hittar varandra nästan hela tiden på isen och passar väldigt bra ihop med tanke på att Ljunggren är en renodlad playmaker medan Johan Persson är en renodlad snajper. 

– Det började väl redan förra säsongen. Vi fick spela tillsammans direkt på försäsongen och det kom ganska naturligt. Vi fick mycket förtroende av tränarna och det kändes verkligen att man litade på oss i offensiven. Vi hittade kemi direkt och sedan har vi kunnat bygga vidare på det mer och mer. Vi kompletterar varandra väldigt bra.
– Persson, förutom att han har ett väldigt bra skott, så är han också duktig på att hitta ytor och är stark på pucken så att han kan gräva fram de här lösa puckarna och skapa mycket på det. Han är duktig på att dyka upp bakom backarna och plocka upp pucken när den dimper ner där.
– Ibland är det bara att ge honom pucken så vet man att det blir bra.

Han får väl dela med sig av några mål till dig då?
– Ja, något mer kan han väl bjuda på så att man kommer upp på två mål i alla fall, svarar Ljunggren med ett skratt. 

REKORDJAKTEN: ”NÅGOT MAN ÄR STOLT ÖVER”

Inte nog med att det gått bra hela den här säsongen utan Daniel Ljunggren är inne i en riktigt fin period för tillfället. 

Han har nämligen stått för assist tio matcher i rad och på den perioden har det blivit 15 assist (och noll mål) från centerns klubba. En riktigt imponerande svit. 

– Det är klart att jag vet om det. Det har ju varit svårt att inte få reda på det vid det här laget. Under matcherna är det ingenting man fokuserar på utan då är man så inne i att fokusera på där och då.

Faktum är att hans assistsvit är den näst längsta någonsin i Hockeyallsvenskans historia. Endast Johan Åkerman säsongen 2005/06 har fler matcher i rad med assist då han passade fram till mål i tolv raka matcher. 

Ljunggren har alltså redan skrivit sig in i de allsvenska historieböckerna men har chansen att slå ett nytt rekord om han står för assist i de tre nästkommande matcherna. 

– Det är klart att det är en rolig grej och något som man är stolt över än så länge.
– Det är någonting som jag är väldigt glad över när man tittar på det där. Det är en morot att försöka ta sig ännu längre. Det är mycket som ska stämma och man behöver ha lite studsar med sig för att det ska trilla in mål, avslutar Daniel Ljunggren


TV: Veckans SHL-lag #14

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch