SHL

LISTA: Spelarna som är mest effektiva

Några av SHL:s bästa målskyttar är också några av SHL:s mest effektiva spelare. Men det finns undantag...

SHL har uppenbarligen en mängd spelare med otroliga träffbilder och magiska skott. Eller är det helt enkelt så att massor av de spelarna som varit målvassa så här långt, kommer se en utdelning som sjunker i takt med att säsongen fortlöper? 

När vi kollar in spelarna som är mest effektiva i ligan, inte sett till spelad minut utan till antalet tagna skott (enligt SHL:s statistik), noterar vi några väntade och några inte alls lika väntade namn.

Adam Tambellini är mest effektiv av alla i SHL. Han gör mål på en tredjedel av sina skott. Tambellini plockas dock bort från den här listan eftersom han bara spelat tre matcher. Att han gjort två mål på sex skott är inte så häpnadsväckande. Vi får se vad kanadensaren kan uppnå nästa vecka, när han ska vara tillbaka från skada.

Så, vilka spelare är mest effektiva?

1. Dennis Everberg, Rögle

Tambellinis lagkompis i Rögle, Dennis Everberg, är något oväntat den mest effektiva spelaren i SHL just nu. Visserligen träffar "bara" omkring 58 procent av hans skott mål, men de som väl träffar mål har en tendens att gå in.

Forwardsstjärnan har gjort sju mål på 22 skott på mål, vilket ger en skottprocent på galna 31,82. Vi kan dock utgå ifrån att den utdelningen inte kommer hålla i sig, utan att Everberg åtminstone ramlar ned på fjolårets skottprocent som var 19 procent. Även den siffran är dock riktigt bra. I Växjötröjan låg Everberg på strax under 19 procent, så det är uppenbarligen den nivån han håller.

Dennis EverbergDennis EverbergFoto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

2. Fredrik Forsberg, HV71

Har man SHL:s kanske vassaste skott är det ingen slump att man ligger högt upp på den här listan. Forsberg har en skottprocent på 30,3 - och den lär nog inte ens han kunna hålla.

Dessutom har twitterkontot Better than a monkey visat att Forsberg ligger högt över sitt xG (förväntade mål). HV-stjärnan överpresterar där med drygt två mål per 60 spelade minuter - vilket är extrema siffror. Det är dubbelt så högt som Emil Bemström som annars har den högsta noteringen sett till de fem senaste åren.

Forsberg träffar mål med två tredjedelar av skotten och gör mål på nästan en tredjedel av skotten som går på mål - och han öser in mål trots minimal speltid. Hans säsongsstart är helt enkelt väldigt fascinerande. Men är det något vi kan slå fast är det att den utdelning han har nu inte kommer hålla.

3. Jesper Frödén, Skellefteå

Efter att ha redovisat två helt ofattbart effektiva spelare rasar det rejält ned till tredjeplatsen. Jesper Frödén ligger "bara" på 21,7 procent. Det är fortfarande väldigt högt, men inte ens i närheten av Forsberg och Everberg. Så här har vi en kille som i alla fall har en chans att hålla uppe sin måleffektivitet.

Skellefteås succéspelare hade dock en skottprocent som var betydligt lägre förra säsongen, då han landade in på mer rimliga 15 procent. Han skjuter dock betydligt mer den här säsongen, han har 46 skott på mål jämfört med de 77 han sköt på hela förra säsongen, och det borgar för att han åtminstone kommer kunna göra klart fler än de tolv mål han gjorde då. Frödén är ju redan uppe på tio.

Fortsätter han hålla det skotttempo han gör nu, men landar in på förra säsongens skottprocent, kommer han ändå göra starka 17 mål. Håller han uppe den effektivitet han haft den här hösten kommer han göra omkring 25 kassar.

4. Michael Lindqvist, Färjestad

Michael Lindqvist ligger precis bakom Frödén, på 21,6 procent. Men i hans fall är det faktiskt nästan rimligt att tro att han kommer kunna hålla den. Åtminstone nästan.

Lindqvist har tidigare legat på 27, 18, 18 i skottprocent i SHL. Han ligger helt enkelt alltid väldigt bra till och har slutat topp-tre i skotteffektivitet under sina tre tidigare säsonger i SHL. Då är det inte längre en slump, utan i "Linkans" fall har det varit hållbart över tid.

Det enda lilla orosmolnet är ju att han inte gjort någon hel säsong utan har antingen haft skadeproblem eller dykt upp mitt i säsongen. Men eftersom han levererar så starka siffror som han gör, varje säsong, är i alla fall jag beredd att tro att han kommer kunna ligga mellan 18 och 20 i skottprocent den här säsongen också. Medan de före honom på listan lär tappa, lär Lindqvist mer eller mindre kunna hålla sig kvar på sin nuvarande nivå.

Michael Lindqvist Michael Lindqvist Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

5. Ilari Melart, Växjö

Den första backen på listan. Precis som förra säsongen har Melart haft en alldeles galen effektivitet i början av sin säsong. Han har hittills gjort sex mål på 30 skott (på tolv matcher) och det är såklart inte ens nära att vara hållbart över tid.

Ifjol, då han ju också vräkte in mål till en början, hamnade den finske backen till sist på omkring elva procent. Med det var han näst bäste back, Nils Lundkvist var marginellt före. Då förstår ni att det såklart inte är rimligt att tro att han ska ligga på 20 procent när säsongen är slut.

Melart är dock "trigger happy" och skjuter mycket - så han kommer fortsätta göra mål med tanke på att han har ett så bra skott som han har.

6. Robert Leino, Örebro

Nästa finske spelare är Robert Leino - som också ligger på 20 procent. Han skjuter inte om han inte tror han kan göra mål. Vi ser att han ligger högt upp vad gäller andelen skott som träffar mål, där ligger han på drygt 61 procent, men han skjuter helt enkelt inte speciellt ofta.

På 17 matcher har Leino fått iväg 35 skott på mål, och han har gjort mål på sju av dem. Det är en ruggig effektivitet. Är det rimligt att den håller? Både ja och nej. Generellt är det inte rimligt att tro att en spelare ska landa in på 20 procent. Men just eftersom han inte skjuter i onödan kanske Leino är undantaget i år?

7. William Eklund, Djurgården

Säsongens stora komet i SHL. Ligans kanske mest underhållande spelare just nu? Hur som helst är William Eklund den kanske största överraskningen i SHL den här säsongen och det syns också på den här listan.

Junioren skjuter inte speciellt mycket, han har 31 skott på mål på 15 matcher, men precis som Leino ligger han högt i antalet skott som träffar mål (drygt 63). Han skjuter helt enkelt inte heller i onödan. Till skillnad från Leino skjuter han dock inte alls speciellt mycket i powerplay, utan nästan uteslutande i lika styrka.

William Eklund jublar efter sitt övertidsavgörande.William Eklund jublar.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

8. Daniel Viksten, Färjestad

Här har vi en spelare som skjuter desto mer! Bara sju spelare i SHL har skjutit fler skott på mål än Färjestads Daniel Vikstens 52. Då ska vi dock komma ihåg att Färjestad också spelat fler matcher än de flesta andra lagen i SHL.

Hur som helst ligger Viksten på en skottprocent på 19,2. Är det rimligt att han håller den uppe? Förmodligen inte, men även förra säsongen låg han högt i effektiviteten. Då landade han in på 15,38 procent. Det råkade också vara hans exakta speltid i snitt per match. 15:38 minuter alltså.

De två säsongerna dessförinnan låg Viksten emellertid på åtta respektive nio procent. Skulle han sjunka ned till den siffran lär hans målskörd alltså plana ut rejält under säsongens siat 34 matcher.

En annan sak värd att ha i åtanke är at Viksten skjutit femte flest skott på mål i powerplay i ligan.

9. Patrik Berglund, Brynäs

Här har vi en kille som det nog inte är omöjligt för att hålla sin nuvarande procent uppe. Nu ligger Patrik Berglund på 18,75 procent. Förra säsongen var han ligans sjätte mest effektiva spelare (eller femte mest om vi räknar bort Lias Anderssons korta inhopp i ligan), med 16,5 procent.

Patrik Berglund skjuter inte heller speciellt många skott på mål, drygt två per match, men han har också en lägre andel skott som träffar mål än många andra på den här listan. Får han upp träffbilden lite till kommer han således kunna bli ännu mer effektiv.

Berglund lär vara kvar på listan även efter säsongen.

10. Carter Camper, Leksand

Har man ett av ligans bästa skott ska man såklart vara med på listan. Carter Camper har en skotteffektivtet på närmare 18,4 procent och jag skulle inte bli chockad om han håller uppe den procenten säsongen igenom. Han är en av få spelare i ligan som det är rimligt att tänka att han har en skottprocent som ligger över det normala.

Så länge Camper får tid att måtta in sig från den vänstra tekningscirkeln kommer han fortsätta ha en mycket stark träffbild, och fortsätta göra mål. Han matchas extremt mycket, skjuter drygt tre skott på mål per match och avlossar dessutom en mängd skott från farliga lägen i powerplay.

Likt exempelvis Michael Lindqvist och Fredrik Forsberg har Camper alla förutsättningar för att hålla en hög skottprocent säsongen igenom.

Carter Camper.Carter Camper.Foto: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

Matchrapporter: Kristianstad fick HV71 på fall – igen Seger för Frölunda efter avgörande i förlängningen mot Brynäs Oskarshamn slog Skellefteå efter Jonas Engströms dubbel Fyra raka segrar för Färjestad – efter 4-3 mot Växjö Stark defensiv när Örebro Hockey vann mot Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten