Sök
Daniel Viksten går mot sin bästa säsong i karriären.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Intervju

”Bättre än någonsin? Ja, kanske…”

Förra säsongen kämpade han i fjärdekedjan innan en skada på Michael Lindqvist öppnade för en succé.
Sedan dess har Daniel Viksten aldrig tittat tillbaka – och spelar just nu sitt livs hockey.
– Jag tror att det lyfte mig som spelare att ha en defensiv roll i fjol, säger Färjestadsstjärnan till hockeysverige.se.

Den enes bröd är den andres bröd, brukar det heta.

Nu var det inte riktigt så dramatiskt när Daniel Viksten roffade åt sig en offensiv spetsroll i Färjestad under fjolårssäsongen, men ordspråket har ändå en viss bäring i detta fall. När stjärnforwarden Michael Lindqvist knäskadade sig så pass allvarligt i vintras behövde Färjestad någon som kunde fylla de stora skorna.

Chansen gavs till Daniel Viksten – och sedan dess har den 31-årige masen inte tittat tillbaka. Viksten avslutade fjolårssäsongen med 20 poäng sedan Lindqvist skadat sig, till skillnad från de tio poäng han hade producerat fram till dess.

­– Det blev lite så att jag fick kliva fram där och då. Sen fick jag spela med ”Lilliz” (Marcus Nilsson) och (Gustav) Rydahl som var i högform, så det var en ganska tacksam uppgift att få spela tillsammans med de två. Men det höjde mig rätt mycket och jag fick ett väldigt gott självförtroende av det, minns Viksten tillbaka.

Daniel Vikstens poänglyft illusterat.Daniel Vikstens poänglyft illusterat.

Källa: Zach Ellentahl/Svengelska Hockey

Den lite kämpigare förstahalvan av säsongen gjorde dock Daniel Viksten gott, menar han själv.

– Det är klart att det alltid är roligt att producera framåt, men nu känner jag att jag har en starkare grund i försvarsspelet också eftersom jag varit nere i en fjärdekedja och spelat. Jag har det hårda jobbet med mig, samtidigt som jag kan leverera framåt. Det känns som att jag har tagit ett litet steg i båda ändarna av isen, faktiskt.
– Jag tror att det lyfte mig som spelare att ha en defensiv roll i fjol. Jag hade egentligen aldrig haft det tidigare, säger Viksten.

SJÄLVFÖRTROENDET – DEN STORA NYCKELN

Det lyftet har tagit 31-åringen till ytterligare en nivå den här säsongen. Viksten har problem att sätta fingret på någon enskild framgångsaspekt, men landar någonstans in i att mycket av det handlar om de mentala delarna av sporten.

– Det är självförtroendet som är den stora nyckeln, tror jag i slutändan. Jag hade en stark avslutning på förra säsongen och fick hoppa upp lite i kedjorna och spela i första powerplay-formationen och så där. Jag lyckades trycka dit lite puckar och byggde upp ett självförtroende som jag tog med mig in i den här säsongen också.
– Sen flöt det på väldigt bra under försäsongen där jag kände att jag hade bra fart under fötterna och skapade mycket chanser. Det började väl där, egentligen, med självförtroendet.

Daniel Viksten.Daniel Viksten.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Totalt har det blivit 16 poäng på lika många matcher för Viksten den här säsongen, en notering som gör att han toppar den interna poängligan fyra poäng före tvåan Michael Lindqvist.

– Det har gått jättebra, absolut. Sen har det så klart varit lite upp och ner, men sett över det stora hela är jag nöjd, säger Viksten ödmjukt.

TOPPAR SKYTTELIGAN  

Med sina tio mål toppar han också SHL:s skytteliga tillsammans med Skellefteås succéman Jesper Frödén. Bara tre av Vikstens tio mål har kommit i spel i numerärt överläge – hans sju mål i spel i numerärt likaläge är bäst i ligan. 

Faktum är det bara är Leksands stjärna Carter Camper som slår honom på fingrarna när det kommer till poängproduktionen i spel vid lika styrka.

Det måste kännas rätt häftigt?
– Verkligen! Jag skapar väldigt mycket chanser också, så det är skönt att de har trillat in. Sen har jag gjort några ordentliga flytmål och några snyggare mål som jag lyckats få in, så det har varit lite av en blandad kompott, säger Viksten med ett skratt.
– Det är skönt att puckarna sitter just nu.

Det är dock ingen slump att puckarna sitter för Viksten. 31-åringen jobbar på daglig basis hårt på att förfina sitt redan sylvassa skott.

– Det är klart att man nöter lite extra och jag försöker alltid vara skärpt vid målsituationer även på träningar. Jag försöker hitta luckor och snackar även en del med våra målvakter om vad de tycker är svårt, vart man ska skjuta i olika situationer och vad man kan utnyttja på vissa målvakter. Jag får mycket hjälp av målvakterna.

Daniel Viksten.Daniel Viksten.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Håller Viksten uppe nuvarande takt i mål- och poängproduktionen kommer han att landa på 52 poäng i grundserien om han får hålla sig skadefri. Även om han inte skulle lyckas att snitta en poäng per match, något bara fem spelare lyckades med förra säsongen, så går han ändå mot sin poängmässigt bästa säsong i karriären.

Så frågan är uppenbar:

Är du bättre än någonsin?
– Bättre än någonsin? Ja, kanske…

Viksten skrattar till och fortsätter:
– Jag känner mig i väldigt bra form just nu, i alla fall. Målskyttet har lossnat och jag får göra en del mål, samtidigt som jag känner mig stark i en-mot-en-situationer där jag känner att jag kan slå min gubbe i de flesta situationer. Jag känner mig i god form, säger Viksten.

STORA SKOR ATT FYLLA  

Den goda formen har hjälpt Färjestad att återhämta sig en aning efter en minst sagt knackig start på säsongen. I skrivande stund ligger värmlänningarna på en åttondeplats i en grovt haltande SHL-tabell med 22 inspelade poäng på 16 matcher.

– Det har varit lite upp och ner, men här på slutet, säg de fyra senaste matcherna, känns det som att vi börjat hitta någon slags trygghet och identitet i vårt lag. Vi har ett ungt lag, ska man komma ihåg, säger Viksten.
– Det tar tid att få ihop ett lag. Det är mycket nya killar som kommit in och vi har haft väldigt jobbiga spelartapp. En spelare som Rydahl, som ska vara en drivande spelare, är så klart en spelare vi kommer att sakna.
– Sen tappade vi spelare som Linus Johansson och ”Lilliz” inför säsongen. Linus är en spelare som ledde laget på ett fint sätt och ”Lilliz” är en tuff spelare att ersätta i powerplay. Det är stora skor att fylla, helt enkelt. Det är bitar som saknas fortfarande där vi behöver hitta andra killar som kan steppa upp.

Känner du att du ska vara en av de spelarna?
– Ja, det gör jag väl. Jag har hittat en roll jag känner mig trygg i där jag får spela boxplay, fem-mot-fem och i powerplay. Jag börjar hitta en roll som passar mig bra.

Daniel Viksten.Daniel Viksten.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”DÅ BLIR DET SÄLLAN BRA”  

Tidigare i karriären satte Daniel Viksten upp poängmässiga mål inför varje säsong. Så är inte fallet längre. Utan fasta målsättningar på sin egna poängproduktion slipper han onödig press från sig själv – och kan spela mer avslappnat.

– Nu har jag spelat så många år i den här ligan och tidigare år har man satt upp mål och förhoppningar på sig själv. Lyckas man inte nå upp till dem så blir det bara ännu jobbigare. Sätter man hög press på sig själv och inte lyckas… Då blir det sällan bra. I alla fall för min del har det varit så.
– Så nuförtiden brukar jag inte sätta upp några målsättningar på så vis. Jag försöker bara bidra med mitt jobb över hela banan. Sen är det alltid roligt att kunna producera framåt. Det blir en liten bonus.

För laget finns det däremot konkreta mål – och de målsättningarna är högt uppsatta.

– Vi siktar väldigt högt. Sen gäller det att få ihop det i slutet av serien. Kommer vi sexa i tabellen när grundserien ska summeras så spelar det inte jättestor roll för oss, känner jag just nu i alla fall.
– Det är när slutspelet kommer som vi ska få ihop allting. Allt ska klaffa och då kan vad som helst hända. Det ser man också på serien just nu. Den är så jämn och alla kan slå alla, så det gäller att få ihop ett väldigt starkt lag i slutet av säsongen, avslutar Viksten.


TV: Veckans SHL-lag #6

Matchrapporter: Växjö till semifinal – avgör i femte perioden Drömläge för Växjö att avgöra mot Färjestad efter ny seger Växjö vann på nytt mot Färjestad

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten