Sök
Håkan Andersson och de tre svenskarna.
Bildbyrån
NHL-draften

"Jag är den första att säga 'skit i vad det står i passet'"

De nöjde sig inte med Lucas Raymond. Detroit plockade tre svenskar i årets draft - med sina tre första draftval. Nu berättar scouten Håkan Andersson om valen.

– Vi jagar inte svenskar - vi jagar de bästa hockeyspelarna, säger Andersson till hockeysverige.se.

Ingen NHL-klubb är lika tätt förknippad med svenskar som Detroit Red Wings. Det finns såklart en enkel förklaring till det, och den förklaringen stavas Håkan Andersson. Klubbens legendariska scout har jobbat för Detroit i 30 års tid och har sett till att man gjort en hel del blågula fynd.

I årets draft valde Detroit Lucas Raymond med sitt första val, det fjärde totalt, och med sina andra respektive tredje val plockades backen William Wallinder från Modo och forwarden Theodor Niederbach från Frölunda. Hattrick i svenskar, alltså.

Men det är mer en slump, menar Håkan Andersson. 

– Jag har jobbat för Detroit i 30 år och det är klart mest av de som är i klubben nu. Den där diskussionen kommer upp med jämna mellanrum och jag är den första att säga "skit i vad det står i passet - välj de bästa spelarna", säger scouten till hockeysverige.se och fortsätter:

– Steve Yzerman (General manager) vet att om vi väljer en svensk är de för det mesta socialt anpassade, de pratar bra engelska, de är bra på att anpassa sig taktiskt och sådana saker. Men vi jagar inte svenskar. Vi jagar bra hockeyspelare oavsett nationalitet. Sen vet vi ju att svenskar är på ett visst sätt, om man ska generalisera, medan ryssar är på ett sätt, finländare på ett annat sätt och tjecker har sina speciella egenskaper. Men i slutändan är det den bästa hockeyliraren vi vill ha. Det spelar ingen roll vilken nationalitet spelaren har.

Lucas Raymond.Lucas Raymond.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Att Alexis Lafrenière skulle gå som nummer ett till New York Rangers var givet på förhand. Att Quinton Byfield och Tim Stützle skulle gå som nummer två och tre till Los Angeles respektive Ottawa var också självklart, även om ordningen de två emellan inte var helt säker. Men därefter började draften på riktigt. 

"VÄLDIGT EXALTERADE"

Detroit satt med fjärdevalet och plockade då alltså den svenske supertalangen Lucas Raymond.

– Ja, vi trodde också att de tre som gick topp-tre skulle gå topp-tre. Hade någon av dem ramlat ned till vårt val så hade vi fått ta en diskussion om vem vi skulle välja. Men vi hade väl fyra, fem namn som vi pratade om och som vi verkligen gillade och det slutade med att Lucas kom ut på topp av dem. 

– Det fanns en del olika scenarior. Vi pratade om hur vi skulle göra om någon ville ha fjärdevalet och erbjöd något i utbyte för att vi skulle hoppa ned till val sex eller sju och sådana saker. Hade vi fått en lika bra lirare då? Men i slutändan blev alla väldigt exalterade över att vi fick Lucas.

Hur mycket betydde den fina höst han hunnit göra i Frölunda, för ert val?

– Han har egentligen alltid funnits med i den där gruppen av fyra, fem namn som jag nämnde tidigare. Men det känns definitivt som att han tagit ett rejält steg från i våras. Så det är klart det spelade in.

Med sitt andra draftval, det första som gjordes i andrarundan, plockade Detroit den storvuxne backen William Wallinder. En spelare som många, däribland Detroit själva, hade rankat som en talang som skulle gå i förstarundan.

Det känns spontant som ett val man inte kan gå fel på, med tanke på hur stor han är men samtidigt hur bra skridskoåkare han är.

– Ja, det var ungefär så vi resonerade också. Det var en skänk från ovan när han landade i andrarundan, så vi kunde plocka honom då.

William Wallinder kämpar om pucken.William Wallinder kämpar om pucken.Bildbyrån

PÅMINNER OM HEDMAN

Just med tanke på storleken, skridskoåkningen och bakgrunden i Modo finns det de som jämfört Wallinders spelstil med Victor Hedman.

– Han är ett fint råämne. Det var någon som berättade att Hedman hade varit med på någon träning med Modo, och då hade många kommenterat likheterna dem emellan. "De åker för fan likadant, de bär pucken likadant" och sådana saker. Sen har han ju en lång väg att gå, han är ingen färdig produkt på något sätt. Nu har han varit uppe och spelat lite med A-laget och där har han väl både blandat och gett - men det är inget konstigt med det. Han är fortfarande ung och samlar på sig erfarenhet.

Han har ändå mestadels spelat juniorhockey, kan det vara en sådan grej som gör att han ramlar ned till andrarundan?

– Det är svårt att säga. Jag vill inte kommentera hur andra lag resonerar. Men jag kan säga som så, att om vi hade valt mellan val 20 och 31 i förstarundan så hade jag diskuterat Wallinder ganska hårt. Det kanske de andra lagen också gjorde, men tog andra namn. Det vet inte jag.

– Sen får tiden utvisa om det var rätt eller fel. Men det här händer nästan alltid, att de lag som väljer tidigt i andrarundan får en spelare som man själva rankat sju, tio, kanske tolv val tidigare men som ramlat ned. Vi hade egentligen samma läge med Jonatan Berggren, som går så bra i Skellefteå nu, som vi hade rankat i förstarundan men som vi fick i början av andra (nummer 33 år 2018, Reds.anm).

JÄMFÖR MED RAYMOND

Detroit fullbordade sedan sitt hattrick i svenskval när de med val nummer 51 plockade den Ö-viksfostrade Frölundaforwarden Theodor Niederbach som öst in poäng i juniorlagen under hela karriären, men som ännu inte riktigt slagit sig in i Frölundas A-lag.

– Det här är en superspännande spelare. Han är egentligen i samma kategori som Lucas Raymond. De är båda rajtare, de är ungefär lika stora och den här killens främsta egenskap är att han har ett huvud som jobbar riktigt snabbt. Raymond har fantastiska händer, Niederbach är också vass där. De liknar varandra på många sätt.

– Många lag pratar ju om spelarna som "topp-sex" eller "botten sex-forwards" och vi ser att Niederbach har potential att bli en topp sex-forward om några år. 

En knäskada spolierade hela Frölundatalangens säsong, 2018/2019, och sättet han tagit sig tillbaka efter den imponerar stort på Håkan Andersson.

– En sådan grej väger man in som en positiv egenskap. När han började spela hockey igen förra året hade han inte spelat på 14 månader tror jag. Ändå kom han i princip topp-tio i poängligan i juniorserien, och då spelade han ju mot spelare som var ett eller två år äldre än han. Då såg man vilken potential han har. 

Theodor Niederbach.Theodor Niederbach.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Detroit valde alltså två Frölundaspelare, och just Frölunda har de senaste åren tagit över som den ledande talangproducenten inom svensk ishockey.

– De har ett väldigt bra anseende där borta, verkligen. De har hittat en plan och en linje som de kör på fullt ut och det funkar uppenbarligen väldigt bra.

"REJÄL UPPSIDA"

Draften blev extremt långdragen, och Andersson berättar att han inte var hemma förrän vid 02:00 i natt - trots att andrarundan av draften drog igång redan 17:30 igår. Men förutom att han idag vaknade upp något segare än vanligt ser han tillbaka på draften med väldigt positiva ögon.

– Vi gick ifrån draften och var supernöjda. Med svenskarna känner vi att vi får tre superspännande spelare med en rejäl uppsida. Under draften är man alltid rätt spänd, eftersom man är orolig att man missat någon spelare eller att någon spelare ligger fel på listan. Men nu är jag supernöjd.

Nu är det bara att börja förbereda sig för nästa års draft då...

– Haha, precis. Jag började redan igår kväll...


TV: William Wallinder draftad av Detroit

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten