TALANG 2020
Alexander Hellnemo.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Talang 2020

Stortalangen lämnade – för bittra rivalen: "Bästa alternativet"

På seniornivå är det en i mångt och mycket förbjuden övergång. På juniornivå är den vanligare.
Den här sommaren blev målvaktstalangen Alexander Hellnemo den senaste i raden att lämna Björklöven för att fortsätta sin hockeysatsning hos bittra rivalen Skellefteå AIK.
– Jag tyckte att Skellefteå verkade vara det bästa alternativet med allt från målvaktsträning till hur det funkar med klubben, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

FURUDAL (Hockeysverige.se)

I serien Talang 2020 ska vi idag besöka målvakten Alexander Hellnemo landslagscampen i Furudal. Inför den kommande säsongen har 16-åringen bytt klubb från Björklöven till Skellefteå, men rötterna har han i Närke. 

Närmare bestämt i Örebro. 

– Exakt, det var i Örebro jag växte upp och att växa upp som idrottskille där var riktigt bra, berättar Skellefteåmålvakten och fortsätter:
– Båda mina storebrorsor (Carl och Gustav) spelar också hockey och jag började själv spela för att dom spelade. Det blev mycket landhockey med dom och dessutom hade jag farsan som målvaktstränare hela vägen upp till U15. 

Hur kunde dagarna efter skolan se ut hemma i Örebro?
– När jag var lite mindre var det väldigt tidiga träningar. Oftast var det mormor eller morfar som hämtade upp mig runt två. Jag käkade i bilen och sedan åkte jag direkt till träningen.
– Äldsta brorsan (Carl) var målvakt. Då blev det ganska naturligt även för mig att bli målvakt. Alla kompisar jag hade då vi lirade ville vara utespelare. Då behövdes det en målvakt. Då blev det att jag hoppade in och körde samtidigt som jag tyckte att det var mycket roligare än att köra ute.
– Jag var väldigt ung då, fem, sex år. Hemma där vi bodde hade vi en is under vintern som vi körde på med en massa grannar och kompisar.
– Sedan är målvaktsutrustningen mycket, mycket häftigare än utespelarutrustningen, skrattar Alexander Hellnemo.

Alexander Hellnemo.Alexander Hellnemo.Foto: Ronnie Rönnkvist

GILLAR DEN UTSATTA POSITIONEN  

Vilka målvaktsförebilder hade du?
– Jag kollade på brorsan och hans matcher mycket. Han är sju år äldre än jag, 97:a. Sedan kollade jag på Örebros A-lag och dom har haft många bra målvakter där. Tim Sandberg tillexempel. I NHL har jag alltid sett upp till Henrik Lundqvist såklart. 

Hur minns du idag första matchen där du stod i mål?
– Jag har för mig att det var ett poolspel på halva planen. Första helplansmatchen var mot Västerås. Vi fick stryk med ganska mycket, men det var ändå en kul match. 

Det kan vara ganska ensamt ibland att vara målvakt, har du någon gång funderat om du gjort rätt val?
– Jag tror att en av anledningarna till att jag valde att bli målvakt var att man har en så stor inverkan på matchen. Har jag en väldigt bra dag märks det mycket och laget har en stor chans att vinna. 

Tänker du aldrig tvärtom?
– Nej, jag försöker hålla det till positiva tankar, säger Alexander Hellnemo med ett leende. 

SPELAT TV-PUCKEN FÖR ÖREBRO OCH VÄSTERBOTTEN  

Inför säsongen 2017/18 valde Hellnemo att bryta upp från Örebro och flytta till Umeå för att spela med Björklöven. 

– Det stod lite mellan om jag skulle vara kvar i Örebro eller flytta till Umeå. Nu känner vi en hel del hockeyspelare uppe i Umeå samtidigt som jag gärna ville spela i U16. Vi hade dessutom väldigt många bra målvakter i Örebro. Bland andra Edwin Mustafic och Razmus Stenström.
– Det handlade lite om speltid och allt sådant. Då tyckte jag att det verkade bra att flytta till Umeå eftersom Björklöven verkade vara en riktigt bra klubb. 

Örebrofostrade målvakten trivdes också väldigt bra i Umeå. 

– Ja, verkligen riktigt bra. Skolan och hockeyn var väldigt bra, bra klubb… Samtidigt var det ett roligt lag med riktigt trevliga spelare. 

Hur upplevde du din utveckling som målvakt under din tid i Björklöven?
– Jag fick chansen att hoppa upp i J18. Dessutom hade jag en bra målvaktstränare i Jocke Lehto. Jag känner också att jag utvecklades mycket som målvakt under min tid där. 

Alexander Hellnemo.Alexander Hellnemo.Foto: Ronnie Rönnkvist

Alexander Hellnemo har dessutom spelat TV-pucken för två olika län/landskap. Först för Örebro och sedan Västerbotten 

– Med Örebro var jag mest på sidan, men det var ändå kul att få vara med. Sedan var det Västerbotten och där var jag kanske den målvakt som stod mest. Det var kul det också. Synd bara att vi inte tog oss hela vägen. 

Du fick dessutom hänga på båsdörren i Hockeyallsvenskan förra säsongen.
– Det var riktigt kul och coolt att få vara nära och se proffsen och Joe Cannata jobbar och gör. 

Vilka erfarenheter tar du med dig från en sådan grej?
– Mycket hur seriösa dom är och laddar upp inför matcherna på den nivån. Alla är otroligt noggranna med träningen innan, hur dom tar hand om kropparna, äter ordentligt och allt sådant. Men också hur dom går in i bubblan innan match.
– Jag försöker ta in det i mitt spel också, att ta hand om allt runt om, kosten, sömnen och så vidare. 

FLYTTAR TILL BITTRA RIVALEN

Nu flyttar alltså Alexander Hellnemo vidare till Skellefteå. 

– Det är för hockeygymnasiet. Jag har varit och kollat runt på några hockeygymnasier för att se vart jag kan ha mina tre år som bäst med målvaktsträning och hela den biten.
– Jag tyckte att Skellefteå verkade vara det bästa alternativet med allt från målvaktsträning till hur det funkar med klubben, alltså förutsättningarna där som jag tycker verkar väldigt bra.
– Som målvaktstränare på hockeygymnasiet får jag (Krister) Holm, som är mest i A-laget, och Tim Alfredsson, som är på juniorerna. Dom känner jag mig riktigt bekväm med. 

Alexander Hellnemo.Alexander Hellnemo.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har Björklöven reagerat på flytten?
– Klart att dom ville att jag skulle kvar där, men samtidigt var dom väldigt förstående. Det är ändå skillnad på SHL och klubbar i Hockeyallsvenskan, så är det. Klart att det även hade varit kul att stanna kvar. 

Varför lämnar många örebroare Örebro för andra klubbar medan en rad stockholmare flyttar dit?
– (Skratt) Bra fråga. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det kommer sig. Örebro lyft sig som klubb jättemycket senaste åren. Dom spelare som kommit från Stockholm är väldigt bra. På så vis är det bra för klubben. Det är väl kul om örebroare och stockholmare får chansen att spela tillsammans? 

Kan du se dig själv spela i Örebro igen någon gång i framtiden?
– Ja, det skulle jag, men att få spela med Skellefteå är målet.

FAKTA

Fem snabbfrågor med Alexander Hellnemo

  • Örebros bästa målvakt genom tiderna?
  • – Den är jättesvår, men jag säger Tim Sandberg. En lugn målvakt med bra teknik.
  • Vilket märke har du på benskydden?
  • – CCM. Vi är sponsrade av CCM uppe i Skellefteå så jag fick byta från Bauer.
  • Favoritmusikartist?
  • – Eminem, bra rapp och många bra låtar.
  • Vilken mat är du bäst på att laga?
  • – Köttfärssås och spagetti. En klassiker.
  • Drömyrke vid sidan av hockeyn?
  • – Arkitekt. Det verkar intressant att rita hus, men även mer avancerade grejer.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 22 maj
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten