Jacob Markström stoppar William Karlsson - och Elias Pettersson lurar bort Robin Lehner.
Bildbyrån
NHL

Svenskarnas nya uppvisning: "Visade att vi kan studsa tillbaka"

ANNONS
Vancouver kvitterade matchserien mot Vegas. I vanlig ordning när Canucks vann kan de tacka sina svenska stjärnor. Elias Pettersson och Jacob Markström blev matchvinnare i 5-2-segern.

–  Vi visste att vi skulle behöva spela bra i kväll. Det gjorde vi, säger Pettersson.

Det fanns de som räknade bort Vancouver Canucks redan efter den första matchen i serien mot Vegas Golden Knights. De sistnämnda var totalt överlägsna och vann med 5-0. I natt tog Canucks en snabb revansch.

Det kan de till stor del tacka sina svenska stjärnor för. Framåt briljerade Elias Pettersson på nytt och i kassen stod Markström för en stormatch. Framför allt glänste Markström i den andra perioden, då Vegas totalt spelade ut Vancouver. Golden Knights vann skotten med 22-7 i den andra perioden - men utdelning fick de en gång vardera (Alex Tuch gjorde Vegas mål). Markström landade till sist på 38 räddningar på 40 skott och tog en snabb revansch efter att ha blivit utbytt i den första matchen i serien.

– "Marky" var bra i kväll. Vi spelade bra från honom och ända ned i fjärdekedjan, säger Elias Petersson.

GJORDE BORT LANDSMANNEN

Vancouver var som sagt helt utspelade i den andra perioden, men lyckades ändå göra ett mål. Målet kom från just Elias Pettersson - och var riktigt läckert. Den svenske storstjärnan frispelades av landsmannen Alexander Edler och gjorde sedan bort Robin Lehner fullständigt innan han lade in det matchavgörande 3-1-målet i en helt övergiven målbur. Det var Petterssons femte mål i slutspelet och hans 16:e poäng totalt. Han är tvåa i slutspelets poängliga, två poäng bakom Nathan MacKinnon.

Elias Pettersson stod på 13 poäng inför matchen, och levererade alltså tre poäng i natt. Han stod först för en urläcker framspelning till Tyler Toffolis 1-0 och på kaptenen Bo Horvats 2-0-mål i hade han också en assistpoäng. På sina sex senaste matcher har svensken nu gjort två poäng eller fler i fyra av dem.

– Det fanns inte speciellt många positiva saker att ta med från match ett, och vi visste att vi skulle behöva spela bra i kväll. Det gjorde vi. Det visade att vi kunde studsa tillbaka från en dålig match, säger Pettersson.

Alexander Edler hade också en bra match. Utöver den läckra passningen till Petterssons 3-1 hade han också en passning på Bo Horvats 4-1 i upptakten av den tredje perioden. Dessvärre för Edler satt han sedan utvisad när Max Pacioretty reducerade till 4-2 i slutperioden och skapade visst drama i matchen - men svensken kunde sedan andas ut när Tanner Pearson stängde matchen genom att göra 5-2 i tom kasse.Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL